Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Pre tri dana je Kulturni centar Magacin izrazio solidarnost sa prijateljima i istomišljenicima iz Ljubljane, okupljenim u tamošnjoj staroj fabrici bicikala “Rog”, a povodom napada na ovaj “autonomni prostor kulture i društvenosti”.

Dan ranije je privatna firma za obezbeđenje “Valina”, uz podršku policije u oklopima, upala u “Rog” i otpočela rušenje zgrada i iseljavanje korisnika ovog prostora, pa je došlo i do fizičkih obračuna zbog veoma agresivnog nastupa prema ljudima unutar kompleksa.
“Prostor fabrike Rog već petnaest godina koriste mnogi umetnici i umetnice, aktivisti i aktivistkinje, migranti i migrantkinje, i svi oni kojima je pod sve većim ekonomskim i političkim pritiscima na najšire slojeve stanovništva potreban prostor slobodnog okupljanja, kritičkog izražavanja i delovanja”, stoji u saopštenju kojim se više od pedeset kolektiva, organizacija, pojedinki i pojedinaca koji koriste Kulturni centar Magacin solidarisalo sa korisnicima “Roga”.

Uz nekoliko borbenih parola – “Zato što im je potreban i zato što nemaju kud! Stop iživljavanju privatnog obezbeđenja nad umetnicima i mladim ljudima! Borba se nastavlja, pa pozivamo i vas da izrazite solidarnost i stanete u odbranu ovog važnog autonomnog prostora!” – ipak se ne može izbeći utisak da ovo reagovanje iz Beograda ima i prizvuk brige za sopstvenu sudbinu.

Kulturni centar Magacin, koji se nalazi u Ulici Kraljevića Marka, jedan je od retkih prostora u kojem postoji sloboda stvaranja, eksperimentisanja i predstavljanja autorskog rada kroz različite oblasti umetnosti. Njegovi resursi raspoloživi su umetničkim organizacijama, udruženjima, neformalnim grupama i pojedincima, kako za rad i realizaciju programa u oblasti savremene umetnosti i kulture, tako i za širi spektar društvenih praksi.

Taj prostor nekadašnjeg magacina nekada ugledne izdavačke kuće “Nolit” danas je vlasništvo grada Beograda, ali time sigurnost sadašnjih korisnika nije zagarantovana. Posebno zbog opasne blizine “Beograda na vodi” i opšteg prepravljanja tog dela grada po volji njegovih inicijatora, akcionara i vlasnika.

Iako razumem strepnju ekipe iz KC Magacin, meni lično, kao dobitniku “Povelje za izuzetan doprinos u radu društva”, koju mi je pre deset godina dodelilo Kulturno-umetničko društvo “Branko Cvetković”, njihovo izražavanje solidarnosti sa društvom iz “Roga” deluje pomalo neiskreno. Po onoj narodnoj “ne laje kera zbog sela…”

Foto: Arhiva KUD Branko Cvetković

Nešto se ne sećam da se bilo kod od “magacinista” pridužio u leto 2018. godine protestima mojih prijatelja “cvetkovićevaca”, kad ih je posle sedam i po decenija neimenovano “privatno obezbeđenje” izbacilo iz njihovih prostorija. Do Ljubljane pet stotina kilometara, od Magacina do zgrade na uglu Sarajevske u Ulice Miloša Pocerca tek nešto više od pet stotina metara!

Još bliže im je park na uglu ulica Hajduk Veljkov venac i Nemanjine, gde je, simbolično baš 7. jula 2019. godine, održan nesvakidašnji koncert pod naslovom “FolkorNE ulice”, kojim su članovi KUD “Branko Cvetković” obeležili godinu dana kako su bezobzirno izbačeni iz zgrade. Nju su svojevremeno kao svoj dom podigli članovi ovog društva, koje već decenijama okuplja železničare, brodare i članove njihovih porodica.

Kad su ne tako davno potpisali ugovor sa Republičkom direkcijom za imovinu o trajnom zakupu svojih prostorija, u kojima je društvo osnovano i stasavalo tri četvrt veka, “cvetkovićevci” su mislili da je time okončana višegodišnja borba (posebno njihovog predsednika Jovana Šijačkog) da svoj krov nad glavom sačuvaju od uzurpatora pod firmom Saveza samostalnih sindikata Srbije, široj javnosti uglavnom poznatog po negativnoj konotaciji “Orbovićev sindikat”.

Umesto svima nama tako svojstvenog kukanja nad zlehudom sudbinom, pogledajmo kako su sami “rogovci” odgovorili na pitanje “šta možete da učinite da podržite Rog”:
1. Dođite ispred Autonomne farbike “Rog”: Pokažimo im da nisu sami. Ne možemo da dopustimo da autonomni prostori propadnu. Napad na jedan je napad na sve!
2. Pošaljite protestno pismo opštini i policiji. Objavite ga onlajn: Oni se moraju učiniti odgovornim za svoje zločine, nasilje, profiterstvo i korupciju. Ne možemo dozvoliti da podvuku pod tepih svoje profiterske planove i sporne aktivnosti.
3. Podelite informacije, uključute što veći broj prijatelja i saboraca!

Sve ovo su moji prijatelji iz KUD “Branko Cvetković” u prethodne dve i po godine uradili, uglavnom sami, gotovo bez ikakve podrške. Puna nam usta tradicije, ali se ona ovde sve više priznaje samo u besmislenim i izmišljenim pomodnim varijacijama tipa “plivanje za Časni krst”. Kakav folklor, kakav etno, bez tamjana se više ništa ne računa… Nevolja je samo što tako misle i mnogi “alternativci”…

Rog vam je ispred nosa, gospodo i drugovi, samo se bojim da bi sad navedene aktivnosti bile besmislene ispred i oko KUD “Branko Cvetković”. Tamo nema više nikoga!

P. S. Juče se sličnim saopštenjem oglasila i Asocijacija nezavisne kulturno umetničke scene u Srbiji koja broji više od 80 pojedinačnih organizacija, inicijativa, pojedinaca i pojedinki u oblasti kulture i umetnosti, koja se bori za jačanje i osnaživanje sopstvenih kapaciteta ali i kapaciteta svojih članica, koja inicira i podržava regionalnu i međunarodnu saradnju i čije su organizacije mnogo puta do sada sarađivale sa kulturnim centrom “Rog”, ali i Modernom galerijom u Ljubljani – da javno osudi policijsko nasilje i rušenje “Roga” 19. januara. Oni su protestovali i zbog nedavne smene direktorke Moderne galerije Zdenke Badovinac, kao i još nekih slučajeva (Radio Študent, Metelkova 6), koji su “proizvod i program desnih (kulturnih) politika  nove slovenačke Vlade”.

Ista meta – isto odstojanje, sve što sam zamerio prethodnom važi i za ovo saopštenje. Ne znam šta je Metelkova 6, ali znam šta je Miloša Pocerca 10!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar