Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Petak 13. mnogi u svetu smatraju baksuznim danom u godini. Psiholozi su čak osmislili dijagnozu za takav osećaj – paraskavedekatriafobija ili strah od petka 13.

Obično ih bude po dva godišnje, pa su tako u 2109. baksuzni dani bili u septembru i decembru, prethodne godine a aprilu i julu, a 2017. u januaru i oktobru. Zbog toga moram da odustanem od nauma da ovu nesretnu 2020. godinu dodatno ocrnjujem jer smo, uz ovaj današnji, petak 13. već imali i u martu.

Za taj “petak, trinaesti” napisao sam da nikad nije imao zloslutnije i nikad tako zabrinjavajuće značenje, te da ima neke simbolike i u ciframa kojima se ispisuje “kod” korona virusa, 1-3-5, što znači da jedan zaražen napravi tri nova slučaja u roku od pet dana. Jedan, tri – trinaest, pet – petak!

Tada sam izrazio nadu da se do sledećeg baksuznog dana (dakle ovog petka, 13. novembra) neće ostvariti predviđanje eksperata Svetske zdravstvene organizacije da će virus “zakačiti” čak 40 odsto populacije na našoj planeti. Danas više nisam siguran ni u brojke koje se saopštavaju, ni u mere koje se preduzimaju, kako na globalnom još više na nivou naše države.

I tada i sada ostaje utisak da će nam naopako informisanje naneti više štete nego sam virus, ma kako bio nepoznat, neispitan i neukrotljiv. U martu se broj zaraženih merio stotinama pa se poseglo za najoštrijim merama, sada se govori o hiljadama obolelih a umesto adekvatnih mera imamo podelu ordenja i cinculiranja sa školskim raspustom i radnim vremenom kafića i kladionica.

Kad ne verujete zvaničnicima, posebno kad su na programu svakodnevna “vanredna obraćanja”, niste daleko od sujeverja. Ovo široko rasprostranjeno sujeverje o zlehudom karakteru današnje kombinacije datuma i dana u sedmici potiče još iz Srednjeg veka, a neki tvrde da ima čak i biblijsko uporište, jer je navodno to bio dan kad je Eva navela Adama da zagrize jabuku, kad je počeo potop i gradnja Vavilonske kule, a u Novom zavetu 13 ljudi govore o Isusovim poslednjim mukama na Veliki četvrtak, dan pre raspeća Hrista na Veliki petak.

Neki smatraju da je sve počelo kad je francuski kralj Filip IV u petak 13. oktobra 1307. uhapsio stotine templara. U priči „Da Vinčijev kod“, Den Braun pominje egzekuciju templara Žaka de Molaja na petak 13. On je navodno prokleo papu i kralja Francuske.

U petak 13. maja 1453. godine sultan Mehmed Fatih je osvojio Istanbul (Carigrad) i otad ga hrišćanski svet smatra baksuznim danom.

Moguće je i da je roman Tomasa Losona iz 1907. „Petak, trinaesti“ odigrao značajnu ulogu u širenju ovog sujeverja. U romanu, beskrupulozni berzanski broker koristi sujeverje kako bi na petak 13. kreirao paniku na Vol Stritu, što se i ostvarilo u maju 1927. godine kad se dogodio drugi najveći krah na berzama. Poslovni neuspesi i bankroti podstakli su očajne brokere na bacanje kroz prozore zgrade u Vol Stritu.

Prihodi od komercijalnih letova aviokompanija su na ovaj dan manji i do 40 odsto. Broj prodatih nekretnina je u padu tokom petka 13. Istraživanje FindaProprerty.com je pokazalo da je između 2005. i 2012. bilo za 43 odsto manje transakcija na petak 13. u odnosu na bilo koji drugi petak. Najgori dan za prodaju nekretnina, prema ovom istraživanju bio je petak 13. maj 2011. kada je prodaja nekretnina opala za čak 51 odsto.

Nije sve, međutim, tako crno. U petak 13. juna 1930. u Velikoj Britaniji je osnovana prva nudistička kolonija u Nort Devon klubu u Meterelu, a natpis Holivud na brdu iznad Los Anđelesa otkriven je takođe na taj dan u aprilu 1923. godine.

Zato nije slučajno što je jedna opcija da ostanete u svom krevetu i uz dobar film izbegnete potencijalni baksuzluk koji vas može zadesiti na petak 13. ili da ipak ignorišete ovo sujeverje.

Utešna vest je da ćemo u naredne dve godine petak 13. imati samo po jednom (2021. u avgustu, a 2022. u maju). Možda to ništa ne znači, ali makar razmislite o tome da je u minuloj dekadi u tom smislu rekordna bila 2012. godina, kad smo ovaj planetarni baksuzni dan imali čak tri puta (u januaru, aprilu i julu).

A nešto smo i sami doprineli, istina nedeljom, mislim da je to bilo 6. i 20. maja!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar