Foto:Nova.rs/Shutterstock/Dragan Mujan/Nova.rs

Nova podvarijanta omikron soja kovida-19, nazvana “pirola”, možda već hara Srbijom, ali je do tog saznanja nemoguće doći, jer je jedina ustanova, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu, koja se bavi sekvencioniranjem virusa korona, obustavila ovaj deo svog posla. Naime, nova varijanta BA2.86, registrovana je prošle nedelje u Americi, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu, pa iako broj zaraženih raste i u našoj zemlji, do daljeg nećemo znati da li smo na udaru novog talasa i novog soja.

S obzirom na sve više pozitivnih na kovid virus širom Srbije, i na pune čekaonice domova zdravlja, u kojima sede pacijenti sa simptomima korone, visokom temperaturom, malaksalošću, glavoboljama, pokušali smo da saznamo da li je nova varijanta “pirola” zabeležena i u našoj zemlji. Nažalost, to je za sada nemoguće utvrditi, jer u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, čija je bivša direktorka sadašnja ministarka nauke Jelena Begović, više ne rade sekvenciranje ovog virusa.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Imajući u vidu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i u svetu, odnosno činjenicu da je ukinuto stanje pandemije, praćenje sojeva virusa SARS-CoV2 metodom sekvenciranja nove generacije je trenutno obustavljeno. Međutim, epidemiološka situacija se konstantno prati i ako bude bilo potrebe biće ponovo uspostavljeno. Ono sto je značajno, je da sada u našoj zemlji imamo infrastrukturu i potrebnu opremu koja nam omogućava da pravovremeno reagujemo u takvim sitauacijama”, kaže za Nova.rs dr Valentina Đorđević, naučni savetnik u ovom Institutu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U jedinoj ustanovi u Srbiji koja ima mogućnost i nadležnost za registraciju novih varijanti i sojeva virusa kovid-19, saznali smo da nemaju informaciju o “piroli” u našoj zemlji, ali da “imamo infrastrukturu”.

Pročitajte još:

Virusolozi, međutim smatraju da bi ovu podvarijantu trebalo proučiti i pripremiti građane, ukoliko je u pitanju soj koji izaziva težu kliničku sliku.

“U pitanju je jedna od podvarijanti omikrona. Ovo nije potpuno novi soj, već je nova mutacija, a pretpostavka je da se lako prenosi. U zemljama u kojima je registrovan, stalno rade ispitivanje varijanti koje su prisutne, proveravaju da li utiču na težinu kliničke slike, da li terapije pomažu, da li su vakcine efektne. Verujem da će kovid funkcionisati kao grip, pa ćemo iz sezone u sezonu imati novu mutaciju, za koju će biti potrebno primiti sezonsku vakcinu kako bi ostali imuni na zarazu. Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo trenutno je jedina ustanova u zemlji koja može da registruje novu podvarijantu virusa, jer se nijedna druga laboratorija više ne bavi ovom vrstom posla”, objašnjava za Nova.rs dr Aleksandra Knežević, virusološkinja.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, nova varijanta koronavirusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Varijanta BA2.86, na društvenim mrežama nazvana „pirola“, pojavila se u Americi, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu, a naučnici istražuju koliko se proširila i kako će se imuni sistem braniti od ove podvarijante.

“Smatra se da ova varijanta ima više od 30 mutacija u poređenju sa najbližim prethodnim oblikom BA.2, takođe podvarijantom omikrona”, izjavila je Džesi Blum, virusolog u Centru za rak „Fred Hačinson“ u Sijetlu, u američkoj državi Vašington.

Foto: Shutterstock

Prema njenim rečima, to je evolutivni skok uporediv po veličini sa onim koji je prvobitno doveo do omikron soja koronavirusa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je prošle nedelje BA.2.86 kao „varijantu pod nadzorom“, što znači da zemlje treba da prate i izveštavaju o mutacijama koje otkriju, ali u Srbiji je sekvenciranje zaustavljeno, pa je pitanje na osnovu čega ćemo prijavljivati nove mutacije.

Iz SZO su takođe naglasili da još nema podataka da ova varijanta izaziva težu kliničku sliku i nije poznato kako reaguje na lekove i na organizam kod vakcinisanih.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Naime, tri slučaja u Danskoj otkrivena su kod ljudi u različitim delovima zemlje, za koje se čini da nisu imali kontakt jedni sa drugima, saopštio je danski Institut za serume.

Naučnici sa tog instituta naglasili su da je još prerano da se govori o eventualnoj povećanoj zaraznosti nove varijante korone, navodeći da tek treba da se izvrše testiranja na ljudska antitela.

Direktorka Nacionalne agencije za javno zdravlje SAD, Mendi Koen, izjavila je u petak da nova varijanta ne bi trebalo da bude razlog za uzbunu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je na kovid-19 testirano 4.116 građana, od kojih je 420 zaraženo ovim virusom. To je skoro duplo povećanje broja inficiranih za sedam dana, budući da je u prethodnoj nedelji potvrđeno 234 zaraženih od 3.584 testiranih. Niko od zaraženih nije hospitalizovan, a preminulih takođe nema. Podatke o broju testiranih i inficiranih Ministarstvo zdravlja sada objavljuje jednom nedeljno umesto svakodnevno kao ranije. Sledeći presek biće objavljen sutra, 24. avgusta.

***

BONUS VIDEO: Dr Bajec: Tri godine od pojave korone – šta smo naučili?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare