Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Patrijath Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas, obraćajući se deci i đacima u srpskim školama, povodom godinu dana od masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, da "odrasli nisu stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene".

„Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije. I ne mora biti“, naveo je Porfirije, a prenela SPC u saopštenju.

Za bolji svet se, prema njegovim rečima, mora boriti, ali ne tako što će se na nasilje uzvraćati nasiljem, već dobrotom.

„Poput Hrista, koji se čak i sa krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro. Znajte da je pobeda zla i nepravde privremena, i prividna! Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu“, kazao je patrijarh.

Porfirije je dodao da lepo vaspitanje, iskreno prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost „imaju smisla zato što ih Bog potvrđuje, zato što im se anđeli raduju“.

„Budite, dakle, hrabri i istrajni u dobru; a kada vam bude teško – ugledajte se na Hrista; i znajte da dobrota odnosi konačnu pobedu. Vaskrsenje Hristovo je vaša pobeda. Hristos Vaskrse“, dodao je patrijarh.

Učenik OŠ „Vladislav Ribnikar“ K.K. (13) je 3. maja prošle godine hicima iz pištolja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja i ranio petoro učenika i nastavnicu.

Dan kasnije, tada 20-godišnji Uroš Blažić ubio je iz automatskog oružja devet osoba u selima Dubona i Malo Orašje u blizini Smedereva i Mladenovca.

BONUS VIDEO Obeležavanje godišnjice ubistava u Ribnikaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare