Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Srbija se i dalje suočava se problemima izbeglih koji su tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije morali da napuste dom, ali i sa prilivom migranata sa Bliskog istoka i Afrike, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić uoči Svetskog dana izbeglica.

Pašalić je u saopštenju naveo da građani Srbije nisu okrenuli leđa onima kojima je potrebna pomoć jer su, kako je naveo, sami delili izbegličku sudbinu.

Istakao je da samo solidarnost i razumevanje za izbeglice i migrante i probleme sa kojima se suočavaju, ali i odgovorne institucije sa razvijenim mehanizmima posebne zaštite njihovih prava, mogu biti stožer za stvaranje tolerantnog ambijenta koji prepoznaje i štiti najranjivije.

U saopštenju se dodaje da je prema poslednjim podacima 4.796 migranata smešteno u okviru kapaciteta Komesarijata za izbeglice i migracije, u prihvatnim centrima i centrima za azil, koje su predstavnici Zaštitnika građana i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM) kontrolisali i u vreme vanrednog stanja.

U ovom periodu tim NPM-a je intenzivirao svoj rad kako bi se proverilo na koji način se na ovim mestima sprovode mere u borbi protiv širenja koronavirusa i kako se u ovim okolnostima obezbeđuje ostvarivanje osnovnih prava migranata.

U više navrata su posećeni prihvatni centri u Obrenovcu i Adaševcima, Centar za azil u Krnjači, a takođe i Prihvatilište za strance u Padinskoj skeli nakon kojih su usledile i preporuke nadležnima za uklanjanje nedostataka u radu.

Povodom Svetskog dana izbeglica, poverenik za ljudska prava Seveta Evrope ukazao je na značaj ombudsmana i nacionalnih institucija za ljudska prava u zaštiti najranjivijih kategorija i pozvao ih da sa posebnom pažnjom prate i izveštavaju o incidentima na granicama kako bi pritisci i nasilje koje se sprovodi nad izbeglicama i migrantima bilo zaustavljeno.

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 20. jun se obeležava kao Svetski dan izbeglica obeležava od 2000 godine, sa ciljem da se skrene pažnja na položaj izbeglica širom sveta i ukaže na značaj pružanja pomoći, koja je ovim ljudima i više nego potrebna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar