“Nas niko ništa nije pitao, samo nam je servirano”, gotovo identično za naš portal komentarišu prosvetni radnici prevremeni završetak školske godine. Ovom odlukom podjednako su zatečeni i roditelji, pogotovo oni koji imaju decu mlađeg uzrasta, pa se sada pitaju ko će da im čuva decu dok su oni na poslu. Opšti utisak je da je odluka o kraju školske godine ishitrena, bez jasne strategiije, šta i kako dalje.

„Deca mogu da idu u školu i posle 6. juna, ali i ne moraju. Ocene moraju da se zaključe do 6. juna, ali mogu da se poprave i posle tog datuma“.

Ovo su rešenja koja su predložili iz Vlade Srbije uz obaveštenje da se školska godina završava pre vremena.

Prosvetni radnici iz medija su saznali da imaju još tri dana do zvaničnog kraja školske godine. Za naš portal kažu da je ‘’šok” bila njihova prva reakcija i da sada „navrat-nanos“ treba da zaključuju ocene.

“Nisu završeni pismeni zadaci, neke važne lekcije takodje. Ali, ko za to mari? Niko nas nije pitao za mišljenje. Ovo su generacije koje su bile uskraćene za kvalitetno obrazovanje u doba korone. Sada im se skraćuje školska godina. Šalje im se poruka da je sve ovo neozbiljno. Ja zaista ne vidim smisao da se učenicima, po ko zna koji put šalje poruka da će im biti zaključene više ocene i da će olako završiti razred. To je nešto što oni neće moći da nadoknade”, stav je Marije Blagojević, profesorke srpskog jezika u jednoj kragujevačkoj srednjoj školi.

Marija Blagojević Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Njeno mišljenje je da odluke o obrazovanju donose ljudi „koji nikada nisu ušli u učionicu“ i smatra da je krajnje vreme da donosioci odluka počnu da se konsultuju s prosvetnom strukom.

Sa njom se slaže i Miloš Radovanović, nastavnik istorije u osnovnoj školi. Njegovo mišljenje je da je odluka ishitrna i bez jasnog plana.

“Nas ništa nisu pitali, ostavljeni smo da se snalazimo i da na kraju sve sami iznesemo. Ja to ovako tumačim – Evo, vam deca, pa ko hoće da ide u školu neka ide, ko neće, ne mora. Za nas se svakako ne završava šolska godina 6. juna, mi ćemo ići sve dok i jedno dete bude dolazilo”, kaže ovaj nastavnik istorije.

On ukazuje i na objektivne probleme u vezi sa zaključivanjem ocena, koje prema saopštenju Vlade, moraju da se nađu u elektronskom dnevniku do 6. juna. Konkretno, iznosi primer za časove istoriije u petom razredu, gde po programu učenici imaju samo jedan čas nedeljno. Dodaje, da je isti slučaj sa biologijom i geografijom.

“Ja ću sa petacima imati časove tek u sredu i četvrtak, dakle po završetku školske godine. Šta sad to znači, kakva je strategija i kako da završimo godinu? Zvanično, ne smem, a u stvari smem da zaključujem ocene. Pa, ovo je rasulo, potpuna dezorganizacija”, revoltirano kaže nastavnik Miloš.

Svojim tvrdnjama da u prosveti nema promišljenosti i planskih rešenja, on je dodao i iskustvo koje je imao kao roditelj učenika trećeg razreda srednje škole, prve generacije koja je predviđena za polaganje državne mature.

Foto: Shutterstock

“Imali smo roditeljski na kome su nam duže od sat vremena objašnjavali značaj mature. Milion informacija smo dobili, šta, kad, kako, koliko, polaganje probne mature, pripreme… I onda, potpuni obrt. Sutradan je saopšteno da naša deca ne polažu maturu, već da se odlaže za neku drugu generaciju. Ovo je kolaps, prosveta nam je bez ikakvog plana i strategije“,  zaključuje ovaj profesor i roditelj.

“Dete mi se spremalo za pismeni iz matematike 12. juna”

Ksenija Miletić iz Beograda mama učenika drugog i petog razreda, šokirana je zbog ranijeg završetka školske godine. Prema njenom mišljenju, skandalozno je što su škole stavljene pred svršen čin, da sve završe za tri dana.

Ona priča da se njeno starije dete, kao i njegovi drugari iz razredaž, već danima spremaju za pismeni iz matematike koji je zakazan za 12. jun, kao i za druge testove koji su planirani posle 6. juna.  Sada, uz brigu i razmišljanje šta će njeno dete raditi na “iznenadnom” raspustu, kaže da mora i da mu objašnjava da “nije džabe učio matematiku”.

“Deci u tom uzrastu su bitne ocene i moje dete se spremalo da iz više predmeta dobije što bolje ocene. Sada je iznerviran što je danima učio i što više nema škole. Morala sam da mu objašnjavam da mu to znanje ostaje i da pokuša da se dogovori sa nastavnicima da ga pitaju ranije”, opisala je Ksenija muke svog deteta.

Ona je istakla i da je odluka o ranijem kraju školske godine, u najmanju ruku skandalozna.

“Ovo je bukvalno javašluk. Ko hoće da uči, neka uči, ko neće, neka sedi kod kuće i igra igrice ili zuji po ulici. Sada je roditeljima i deci ostavljena potpuna ‘sloboda’ da odluče šta da rade, a trebalo bi da radimo na poboljšanju sistema i na saniranju posledica ovoga što se desilo u Ribnikaru. To se sad rešava ukidanjem obavezne nastave. Umesto da radimo na disciplini dece, mi ćemo da je unazadimo”, revoltirana je ova mama.

Foto: Shutterstock

Aleksandar S. iz Beograda za naš portal kaže da je njegova prva misao bila, ko će da mu čuva decu, koja sada završavaju drugi i četvrti razred osnovne škole.

“Imali smo porodične planove za odmor tek krajem meseca, kada se završi školska godina. Sada na silu moramo da smišljamo gde će da nam budu deca, dok smo supruga i ja na poslu”, kratko je prokomentarisao Aleksandar.

“Dete se raduje, a ja sam zbunjena”

Ivana Đorđević iz Kragujevca, majka učenika sedmog razreda, kaže da je odluka o ranijem završetku školske godine u generaciji njenog deteta „dočekana s radošću“, ali da ona ne deli takva osećanja.

Naprotiv, kaže da je “mnogo zbunjuje” sve ovo što se trenutno dešava

Ivana Đorđević Foto: Privatna arhiva

“Trebalo bi da nam saopšte konkretan razlog. Svima je, bar delimično jasno, da je ovaj period bio zaista krizan za školski sistem, kao i za celo društvo. Ipak, ne treba ostaviti roditeljima i građanima da sami tumače zašto je sad kraj nastave. Treba da postoji zaista jak razlog za iznenadno skraćenje školske godine – vanredne situacije, prirodne katastrofe, ili ne daj Bože ratno stanje.

Naravno, masakr koji se desio je sigurno destabilizovao ambijent u školama, ali oprečne akrivnosti od prvobitnog nastavka škole u danima neposredno posle masakra, do povećanog broja policajaca u školama, pa sada i prevremenog kraja školske godine, sugeriše samo na to, da nešto suštinski nije u redu u školama. Zbog toga je za mene sve ovo sada mnogo zbunjujuće”, mišljenja je ova majka.

BONUS VIDEO: Protest prosvetnih radnika – zaustavite nasilje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram