Foto:shutterstock; shutterstock by Mehmet Cetin; promo logo

“Nemamo Glukofaž XR - nijedan!“, „Nestašica je, nema tog leka na stanju već dugo“, „Nema nagoveštaja da će Glukofaža XR biti u skorije vreme, moraćete da pređete na običan“, samo su neki od odgovora koje smo dobili u više od 10 državnih i privatnih apoteka u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Valjevu, Vranju, Nišu, na pitanje: „Imate li Glukofaž XR sa produženim dejstvom? Bilo koji?“. Ipak, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), tvrde da "nestašice lekova nema i da je domaće tržište stabilno i snabdeveno", ali ih stanje na terenu i pacijenti koji se bore sa dijabetesom demantuje.

U potrazi za lekom Glukofaž (Glucophage) XR za dijabetes i Eutiroks za štitnu žlezdu, obišli smo i pozvali više od 10 apoteka u glavnom gradu, ali i u manjim gradovima i varošicama u našoj zemlji. Zaključili smo da Glukofaža XR nema ni u tragovima, dok su zalihe Eutiroksa na izdisaju.

apoteka
apoteka

„Nemamo nijedan Glukofaž XR sa produženim dejstvom, ni onaj od 500, 750, ni od 1000 miligrama. Eutiroks imamo samo od 125 i 150“, rečeno nam je u Apoteci „Beograd“.

U privatnim apotekama situacija je identična, s tim što u mnogim nema ni Eutiroksa, leka koji koriste pacijenti sa usporenim radom štitne žlezde.

„Nemamo nijedan od tih lekova, žao nam je“, kaže apotekarka u jednoj privatnoj apoteci u Beogradu.

„Nemamo Glukofaž XR, a Eutiroks imamo samo od 25 i 50 miligrama“, kažu u državnoj apoteci u Kragujevcu.

Isti odgovor dobili smo i u Vranju, Novom Sadu, Valjevu i Nišu.

Foto: Promo

Beogradske privatne apoteke uglavnom imaju samo neke gramaže Eutiroksa, a za Glukofaž XR više nema smisla ni pitati.

Pročitajte još:

„Nažalost nemamo Glukofaž XR, nijedan. Nema ni nagoveštaja da će ga biti, moraćete da pređete na običan“, rekli su nam u jednoj privatnoj apoteci u Novom Beogradu.

„Situacija je katastrofalna! Glukofaža XR nema već duže vreme u nabavci, Eutiroks od 25 miligrama, koji se i najviše propisuje na recept, se povremeno pojavi i brzo se razgrabi. Pacijenti nažalost kao obezglavljeni lutaju po apotekama i traže Glukofaž XR, ali ga prosto nema i ne znamo šta da im kažemo kada nas pitaju zašto ga nema i kada će ga biti. Imamo pacijente kojima je to u redovnoj terapiji i koji ga koriste bez pauze. Iskreno im kažem da ne znam kako da im pomognem, a to je zaista porazno. Jedna žena je dolazila da traži Glukofaž XR sa produženim dejstvom, nije ga bilo, pa je uzela obični Glukofaž. Nije joj odgovarao, imala je dijareju i dodatne kontraefekte, koje sa originalno propisanim lekom nema. Situacija je međutim toliko loša da će na kraju verovatno svi morati da piju običan lek i da ga češće doziraju“, kaže Milica Protić, koja radi u jednoj beogradskoj apoteci.

jod
Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Upravo lek Glukofaž XR sa produženim dejstvom od 500, 750 ili 1000 miligrama je onaj koji je deficitaran, a nalazi se među pet najprodavanijih medikamenata u Srbiji, jer ga lekari propisuju za dijabetes, od kojeg u našoj zemlji boluje više od 700.000 ljudi.

„Lov“ naših reportera na ovaj najtraženiji lek za dijabetes, završio se nažalost bezuspešno, ali iz RFZO stiže poruka da su rafovi u apotekama puni i da nestašca nema.

Nakon pisanja Nova.rs o navodima farmaceuta, koji tvrde da Glukofaža XR nema, a da je Eutiroks na minimumu, što su potvrdili i naši čitaoci, koji kažu da već nedeljama tragaju za ovim lekovima, oglasio se Vladimir Kovačević, predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP), koji je za nestašicu lekova direktno okrivio direktorku Fonda, Sanju Radojević Škodrić, zbog nevaljanog sagledavanja činjenica i lošeg predviđanja na koje je obavezuje funkcija koju očigledno, kako ističe, loše obavlja.

Vladimir Kovačević Foto:Nove D2SP

„Zbog toga, kao stranka, tražimo njenu smenu“, naglašava on.

„Nestašica lekova prouzrokovana je isključivo ignorisanjem činjenice da je cena lekova na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje preniska, pa ih proizvođači i uvoznici ne isporučuju. Posledica je da lekove pacijenti svojim novcem moraju kupovati u slobodnoj prodaji u apotekama po punoj maksimalnoj ceni. RFZO ne pokriva svoje nadležnosti jer ignoriše da prihvati da više ne može da nabavlja lekove čija cena nije porasla na teret države duže od deset godina. Šta će nam nefunkcionalan RFZO, kad sami nabavljamo lekove, a bolesnu decu lečimo SMS porukama“, izjavio je Kovačević.

Ipak, iz RFZO tvrde da ni za jedan od pomenutih lekova, Glukofaž ili Eutiroks, nema nestašice.

Sanja Radojevic Skodric
Sanja Radojević Škodrić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

„Svi ovi lekovi se redovno uvoze i isporučuju apotekama. Može se desiti da pojedine apoteke ne raspolažu lekom u određenom trenutku, ali ovi lekovi se redovno isporučuju od strane distributera. Kada je reč o leku Glukofaž (Glucophage) XR, uvezene su količine dovoljne za dvomesečnu potrošnju i u narednim danima se očekuje uvoz dodatnih količina, a isporuka tih dodatnih količina apotekama se očekuje do kraja ove nedelje. Nakon kratkotrajnog diskontinuiteta u isporuci leka Eutiroks (Euthyrox), nastalog pre oko tri meseca, obezbeđene su značajne količine leka, uključujući i uvoz leka sa drugih tržišta, te je snabdevanje ovim lekom redovno“, navode iz RFZO u odgovoru za Nova.rs

Dalje, u odgovoru Kovačeviću, iz Fonda poručuju, da je neistinita tvrdnja da ima nestašice lekova, uz navode da je domaće tržište lekova stabilno i snabdeveno.

Foto:N1

„Čak i u slučaju kratkotrajnih zastoja u snabdevanju na koje RFZO nije mogao da utiče, građanima su u svakom trenutku bili dostupni zamenski lekovi“, navodi se u saopštenju Fonda, i dodaje da je to postignuto zahvaljujući intenzivnom praćenju snabdevanja tržišta lekova.

Nestašice pojedinih lekova, kako su dodali, odnosno diskontinuitet u njihovom snabdevanju je nešto što se dešava na globalnom tržištu.

„Radi se najčešće o problemima u samom postupku proizvodnje leka kao što su neplanirani problem u proizvodnji leka, neodgovarajući rezultati testova kontrole kvaliteta proizvedene serije leka, iznenadno odlaganje isporuke aktivne supstance ili neophodne ambalaže, i drugo“, stoji u saopštenju.

***

BONUS VIDEO: Zbog onih koji bi da smrašaju – u apotekama nestašica leka za dijabetičare.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar