Maloletnici u Srbiji, po svemu sudeći, više neće smeti da kupuju elektronske cigarete. Radi se na novim izmenama Zakona o zaštiti potrošača, a kako se navodi na sajtu Ministarstva trgovine, ovo se odnosi na zabranu prodaje pomenutih proizvoda mlađima od 18 godina. Zabrana će se, osim elektronskih cigareta, odnositi i na druge proizvode sa ili bez nikotina. Pedijatar dr Saša Milićević u jutarnjem programu "Probudi se" na televiziji Nova S kaže da deca koriste cigarete već sa 15 godina, a da se ova granica, nažalost, spušta. On upozorava na to koliko su elektronske cigarete štetne po zdravlje, naročito zdravlje mladih.

Dr Milićević kaže da je upotreba elektronskih cigareta postala sve veća, a posebno ih koristi mlađa populacija. Prema podacima globalnog istraživanja o upotrebi duvana koje je rađeno 2017. godine, elektronsku cigaretu je probalo šest odsto učenika starosti od 13 do 15 godina. Statistika je sada, nažalost, dosta lošija.

„Deca obično koriste cigarete već sa 15 godina, a nažalost, sada se situacija promenila, pa i stariji osnovci koriste elektronske cigarete. Deca ih koriste na velikom odmoru, ubeđeni su da je to potpuno bezopasno. Ipak, oni su na neki način u zabludi jer, iako postoje i bez nikotina, ipak je u njima jedna strana materija“, objašnjava dr Milićević.

Dodaje da sve što uđe u naša pluća, ide direktno u krv, pa tako elektronske cigarete mogu da oštete naše ćelije koje su važne za odbranu organizma.

„Takođe, stvaraju i zavisnost. Razlika je samo što ovde nema duvana, papira i filtera, ali postoji drugačiji sastav koji kod određenih ljudi, recimo, astmatičara, mogu da izazovu ozbiljne probleme“.

Pročitajte još:

Pedijatar smatra da se maloletnici neće držati ove zabrane elektronskih cigareta, te da će se na neki način „snalaziti“.

„Snaći će se, postoje i kesice duvana koje se žvaću, pa tako nikotin ulazi u krv, to je dosta popularno među klincima, nažalost“.

Kažu da je jedna doza nargile kao jedna kutija cigareta, ističe dr Milićević nakon što je uočio da sve više ima maloletnika koji sede u nargila barovima i koriste nargilu.

„Postoje različita istraživanja o tome, ali svakako bi nargilu trebalo da izbegavaju osobe koje su osetljive na astmu jer mogu imati problem. Štetnost sigurno nije kao što je u pitanju nikotin, ali može napraviti problem u lokalnoj sluznici usta, u sluznici desni. Svakako, ništa nije dobro, ali mise čini da su elektornske cigarete manje štetne od običnih cigareta, dok je nargila najmanje štetna od svih. Ali opet, sve je štetno i to treba da imamo na umu“.

Foto: Profimedia.rs

Deca koriste cigarete sa različitim aromama, pa ih to dodatno privlači. Međutim, u zabludi su svi koji misle da cigarete sa aromom nisu opasne.

„Iskreno, mislim da će zabrana pušenja moći da se sprovede jer imamo i nepušače koji borave u okruženju pušača. Tu su i deca, sportisti, ako su u sredini gde ima duvanskog dima, sigurno će ga uneti više baš zato što je sportista“, kaže dr Milićević.

BONUS VIDEO: Imbronjev_ Zabluda da su nargile i elektronske cigarete manje štetne od običnih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar