Ana Brnabić, Milica Đurđić Foto:Antonio Ahel/ATAImages; Vesna Lalić/Nova.rs

Milica Đurđić, partnerka predsednice Skupštine Ane Brnabić, otvorila je privatnu polikliniku u luksuznom stambeno-poslovnom kompleksu Beograd na vodi. Prema podacima u koje je Nova.rs imala uvid, Đurđić je za potrebe otvaranja ove zdravstvene ustanove podigla kredit u vrednosti od 1,6 miliona evra, nakon što je pod hipoteku stavila stan svoje partnerke u Šolinoj ulici na Dedinju.

Partnerka Ane Brnabić nedavno je otvorila firmu „MD Clinic“ koja se, kako je Nova.rs pisala, bavi „iznajmljivanjem vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanjem njima“, a sada otvara i polikliniku.

Za novi „biznis“ specijalistkinje radiologije dr Milice Đurđić banka je odobrila kredit, i to preko firme „MD Clinic“. Reč je o zajmu za koji je stavljena hipoteka na stan bivše premijerka na Dedinju.

Foto:Google maps

Inače, najpoznatiji srpski LGBT par ne živi u pomenutoj nekretnini već su i dalje privilegovano smeštene u Jovankinoj vili od 750 kvadrata, u koju su se uselile još 2020, a koju bi, po zakonu, u naredna četiri meseca morale da napuste.

Ova nekretnina prostire se na površini od 281 kvadrata, a (prva) firma Milice Đurđić vodi se na istoj adresi na kojoj se nalazi i stan bivše premijerke.

Ana Brnabić Foto:M.K./ATAImages

Kad je reč o kreditu, njoj je za potrebe novog posla odobrena dugoročna višenamenska kreditna revolving linija, i to u iznosu do čak 1.656.170,00 evra u dinarskoj protivvrednosti, što je nešto više od 193 miliona dinara.

Kredit je odobren „za potrebe kupovine opreme za radiologiju i finansiranje pripadajućeg PDV-a“. Kako se navodi u dokumentaciji u koju je Nova.rs imala uvid, od pomenutog iznosa 1,3 miliona evra izdavaja se za kupovinu medicinske opreme, a zajam je odobren na 84 meseca ili sedam godina.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Dva preduzeća pod istim imenom

Inače, na ime Milice Đurđić u APR vode se dve firme gotovo istovetnog naziva. Tačnije, jedna koja se bavi iznajmljivanjem vlastitih i tuđih nekretnina i upravljanjem njima, dok je 31. maja ove godine, kao preduzetnica otvorila i drugu „Milica Đurđić Pr Poliklinika MD Clinic Beograd“, samo kao preduzetnica.

Kako se navodi na sajtu Agencije za privredne registre, ona se bavi specijalističkom medicinskom praksom i nalazi se na adresi Luke Ćelovića Trebinjca 42, u samom „centru“ luksuznog naselja, na obali Save „Beograd na vodi“.

Sky Line Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Osim radiologije, koja je u fokusu rada ove poliklinike, što je i stručna oblast Milice Đurđić, postoje službe za ginekologiju, pedijatriju, internu medicinu, dermatologiju, neurologiju, ortopediju, urologiju, onkologiju. Poznato je da radiologija, kao grana medicine, zahteva skupocenu opremu, a bez ove vrste dijagnostike nemoguće je odrediti dalji tok lečenja pacijenta.

Pročitajte još:

Takođe, na radiološku dijagnostiku se najduže čeka u državnim zdravstvenim ustanovama jer manjkaju ispravni aparati i obučeno osoblje. Privatne klinike, koje forsiraju radiološka snimanja, što podrazumeva magnetnu rezonancu, multislajsni skener, mamografiju, ultrazvuk, dopler, na ozbiljnom su finansijskom dobitku, a sva ova snimanja nudi i poliklinka – MD Clinic.

Cene „šiju“ ostale privatne klinike

Ipak, pacijenti treba da vode računa o „novčaniku“ jer uzimajući u obzir da se ova klinika nalazi u „skupocenom“ delu Beograda, u kojem kvadrat stana košta između 4.000 i 5.000 evra, ne čudi da su cene pregleda i kompletne dijagnostike značajno skuplje u odnosu na sve privatne zdravstvene ustanove u Srbiji.

foto

Naime, dok se cene ginekološkog pregleda u privatnim ordinacijama kreću od 5.500 do 7.000, u MD Clinic je 8.000, a sa ultrazvukom 16.000, iako nigde ova dijagnostika ne prelazi 12.000 dinara.

Cena magnetne rezonance abdomena je od 12.500 do 15.000, dok je u MD Clinic 16.000 dinara. Dermatološki, kao i neurološki i ortopedski pregled iznosi 8.000, internista je 7.000 dinara, a cene ovih pregleda u većini privatnih klinika kreću se između 3.800 i 6.000 dinara.

Ultrazvuk Foto: Shutterstock

O stručnom osoblju ove klinike ne možemo da govorimo, jer još nije poznato ko su zaposleni, tačnije ko će od lekara specijalista primati pacijente i kod koga će moći da zakažu. Stranice zvaničnog sajta poliklinike još su u izradi.

Otvaranje do kraja nedelje?

Kako, međutim, nezvanično saznajemo, MD Clinic bi do kraja nedelje trebalo da bude zvanično otvorena, kada će i imena zaposlenih biti poznata.

Milica Đurđić i Ana Brnabić
Milica Đurđić i Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Još nisu počeli s radom, očekujemo da do kraja nedelje krenu, jer je sve spremno. Oprema je kupljena i klinika je završena. Uskoro završavaju i sajt, pa će i imena lekara biti istaknuta i transparentna“, kaže za Nova.rs doktor specijalista koji će biti jedan od, kako kaže, saradnike ove ustanove.

Podsetimo, posle fijaska koji je 2023. doživela bolnica Biocell, Milica Đurđić, koja je bila među osnivačima ove klinike, brzo se snašla i otvorila svoju firmu na adresi na kojoj se nalazi privatni stan bivše srpske premijerke na Dedinju.

Milica Đurđić i Ana Brnabić
Milica Đurđić i Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Naime, Milica Đurđić od 2015. godine bila je zaposlena u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije kao specijalista radiologije u Centru za radiologiju i magnetnu rezonancu, a iz UKCS otišla je nakon otvaranja bolnice Biocell, u kojoj je bila načelnica radiologije, član Nadzornog odbora, ali i jedna od glavnih zvezda na svečanom otvaranju.

Najskuplji projekat u medicini doživeo fijasko

Ova ustanova najavljivana je kao najveći medicinski poduhvat i najskuplji projekat u srpskom privatnom zdravstvu tokom 2022, a bavila se pre svega vantelesnom oplodnjom.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

,,BioCell Hospital okuplja vodeći tim medicinskih stručnjaka, priznatih u svetu i kod nas. Naše dugogodišnje kliničko i naučno iskustvo, ali i razvoj koji ide u korak sa najnovijim dostignućima u medicini, sada su objedinjeni u jednoj instituciji. To me mnogo raduje. Za mene i za moju karijeru je ovaj dan veoma važan“, rekla je na otvaranju BioCell bolnice dr Đurđić.

Ipak, radovanje nije potrajalo, jer je do pucanja Biocell-a, kako smo nezvanično saznali po zatvaranju ove ustanove, došlo upravo zbog neslaganja tri ključna čoveka Milice Đurđić, Džihana Abazovića i Aleksandra Ljubića. Oni su se razišli, bolnica je zatvorena, a zaposleni i pacijenti ostavljeni su na cedilu.

Foto:N1

Iz uprave bolnice su u leto 2023, posle nepunih godinu dana rada, saopštili zaposlenima da zatvaraju ustanovu i da ne dolaze na posao, jer su u finansijskoj blokadi. Zaposlenima nisu isplaćane dve poslednje zarade, a nije poznato ni šta je bilo s novcem pacijenata, koji su preko ove klinke ušli u proceduru vantelesne oplodnje, a platili je unapred.

U opremu uloženo 7 miliona evra

Podsećamo i da je bolnica Biocell otvorena u oktobru 2022. godine, u ekskluzivnom stambeno-poslovnom kompleksu “West 65” u Novom Beogradu, a u opremanje i završne radove, kako su tad preneli mediji, uloženo je sedam miliona evra.

Foto:Privatna arhiva

Nakon zatvaranja Biocell-a na istom mestu ubrzo je nikla Opšta bolnica Avala u koju je Milica Đurđić odmah „preletela“. Njeno ime se, međutim, od nedavno ne pojavljuje na spisku zaposlenih, a nakon uvida u podatke na APR-u, o novim firmama i poslovanjima, jasno je i zašto joj Avala više nije potrebna.

***

BONUS VIDEO: Novinari držani iza zaključanih vrata da ne bi prišli premijerki Brnabić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare