Foto: TANJUG/AP Photo/Mary Altaffer

Cela Opšta bolnica Pančevo pretvorena je u covid bolnicu, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i potvrdio da se pacijenti kojima je potrebna dijaliza prevoze u druge zdravstvene ustanove kako bi se sprečilo da dođe do kontakta sa virusom i eventualnog prenošenja zaraze na njih.

Lončar je na redovnoj konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje pančevačkog portala 013info poslata mejlom, kazao da je to učinjeno iz epidemioloških razloga, odnosno da slučajno ne bi došlo do mešanja pacijenata.

„U Pančevu nema dovoljno uslova da bi moglo da se obezbedi na bezbedan način da se zbrinu i jedni i drugi pacijenti, i oni koji su zaraženi virusom i oni koji nisu“, kazao je Lončar.

Naveo je da će se ta bolnica baviti samo pacijentima pozitivnim na virus korona, kojih je, kaže, trenutno 130, a biće ih više.

Svi pacijenti koji gravitiraju ka Pančevu za dijalizu raspoređeni su ka drugim bolnicama, kaže Lončar i dodaje da su njih preuzele ustanove iz Vojvodine.

„Između komfora da se obavi dijaliza u svom mestu i da se dođe do kontakta sa pozitivnim na virus korona, odlučili smo se za bezbednost i varijantu da se ode na sigurnije mesto“, kaže ministar.

Kako kaže, ti pacijenti biće odvedeni, vraćeni, ali će se tako izbeći da se zaraze virusom korona i sačuvaće im se životi.

„Sve stvari koje sada radimo, vodimo se tim principom – da što više života spasimo. To neće trajati večno, trajaće koliko bude potrebno, a onda će moći u svom mestu bezbedno da idu na dijalizu“, zaključio je Lončar.

Kovid bolnica i u Leskovcu, smanjuje se pritisak na Niš

 

I u Leskovcu je bolnica određena za kovid pacijente jer je Niš trpeo veliki pritisak, rekao je Lončar i ukazao da ceo jug i Kosovo i Metohija gravitira ka tom centru i da su danas tamo infektolozi i epidemiolozi.

On je tako odgovorio na konstataciju novinara da je broj pacijenata u hali Čair veći od onog u privremenim bolnicama u Beogradu i Novom Sadu zbirno, šta to govori o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i koje mere su preduzete da svi dobiju zdravstvenu negu, kao i kada će proraditi covid bolnica u Leskovcu.

Lončar je rekao da su pripreme za uspostavljanje bolnice u Leskovcu za kovid pacijente u toku, i da su danas već tamo infektolozi i virusolozi.

„Na nama je da obezbedimo dodatne kapacitete da zbrinemo ljude“, kazao je Lončar, podsećajući građane da je jedini način izbegavanja infekcije ako nema kontakata.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da najviše inficiranih ima u Beogradu, bez obzira što je utisak da je daleko veći pritisak za smeštaj na jugu Srbije.

„Urađeno je što smo mogli. Pratićemo i dalje epidemiološku situaciju. Ne vidim da može još nešto da se uradi, osim da se poštuju mere“, podvukao je Kon.

Preneo je svoj lični utisak da se nejednako poštuju mere – negde izrazito, a negde ne toliko – ali da to tokom događanja nije moguće procenjivati.

Kon je pozvao građane, posebno iz delova zemlje gde se ponašaju tako kao da ne shvataju ozbiljnost oboljenja, da idu u kovid ambilante da se pregledaju ako imaju simptome i da ne razmišljaju o tome da će moći da prevaziću bolest na nogama.

„Važno je na vreme da se otkriju i da se odmah meri saturacija, odnosno količina kiseonika u krvi. Ako pravovremeno stigne pacijent na respirator on ima ozbiljnu šansu da preživi, ako ne onda gotovo da nema šanse. Svi koji imaju povišenu temperaturu, osećaj kratkog daha, bilo kakvu težinu prilikom disanja neka idu na testiranje u kovid ambulante“, zaključio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram