Elektrotehnički fakultet Foto: Shutterstock

Na kolegijumu profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je održan danas, predložena su tri imena, potencijalnih kandidata, za novog v. d. dekana/dekanku ove visokoškolske ustanove. Nakon što je 8. oktobra cela uprava fakulteta podnela ostavke, nova sednica Nastavno-naučnog veća povodom izjašnjavanja o kopanju litijuma i projeku Jadar, kako nezvanično saznajemo, trebalo je da se održi danas, ali je odložena do daljeg.

Zbog celokupne uprave koja je podnela ostavku, ovaj fakultet ostao je „uzdržan“ po pitanju kopanja litijuma u Srbiji, tačnije, mišljenje Veća nije moglo biti doneto. U međuvremenu se niko sa ETF-a nije zvanično obraćao medijma, niti obrazložio ostavke, kao ni izostanak odluke o sudbini Jadra. Sledeća sednica trebalo je da bude zakazana u narednih sedam dana, tačnije za utorak ove nedelje. Međutim, određeni profesori su se, kako saznajemo, okupili na kolegijumu, na kojem su raspravljali o dve tačke dnevnog reda: funkcionisanje fakulteta do novog rukovodstva i izbor novog v.d. dekana.

Foto:shutterstock

Prema rečima našeg dobro obaveštenog izvora, izneta su tri predloga za novog v.d. dekana/dekanku, a u pitanju su redovni profesori ETF-a: prof. dr Goran Kvaščev, prof. dr Jelica Protić i prof. dr Lazar Saranovac. Podsetimo, prema našim informacijama, na sednici 8. oktobra, bivši dekan profesor Dejan Gvozdić, rekao je da fakultetsko rukovodstvo podnosi ostavku. On je naveo da su razmotrili situaciju u kojoj se fakultet nalazi i da ona „nije dobra“, kao i da su se „bez potrebe našli u teškoj situaciji“. Dekan je na sednici saopštio da ne žele da učestvuju dalje u radu sednice, te je napustio istu, a sa njim i četiri prodekana.

Pročitajte još:

Prema našim saznanjima, izjašnjavanje članova Nastavno-naučnog veća tokom diskusije o kopanju litijuma i projektu „Jadar“, većinski je bilo negativno, međutim do zvaničnog glasanja nije došlo upravo zbog ostavki. Govorilo se da su nedeljama na upravu ETF-a vršili pritisak iz Ministarstva nauke. Ipak, iz Ministarstva su ove navode demantovali, rekavši da su od ETF-a, kao i od ostalih naučnoistraživačkih organizacija “samo tražili da imenuju eksperta”. Takođe, podsećamo, da nakon što je uprava ETF-a podnela ostavke, naš portal imao je uvid u prvu verziju dokumenta, koji je, kako je, nezvanično potvrđeno od više članova Veća, trebalo da izglasaju. U zaključku ovog dokumenta piše da “Preporučuju obustavu projekta Jadar”. *** BONUS VIDEO: (Ne)akademsko ćutanje o litijumu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar