Foto: Nova.rs, Tanjug

Na sednici Vlade Srbije doneta je odluka koja je šokirala javnost, ali i aktuelnog v.d. direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ Luku Dragačevića, kada je saznao da će na njegovo mesto sesti prof. dr Darija Kisić, bivša ministarka za brigu o porodici. Na pitanje našeg portala o ovoj neočekivanoj smeni, direktor nije imao komentar, ali je bio vidno iznenađen.

Za vreme kratkog mandata Danice Grujičić, na mestu ministarke zdravlja, smenjena je Vera Stoiljković, žena koja je 10 godina upravljala Institutom „Torlak“. Tačnije tokom dva mandata Zlatibora Lončara, kojem žalbe zaposlenih na njeno rukovođenje, kao ni propadanje ove institucije, očigledno, nisu smetale.

Zlatibor Lončar Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Dok je Stoiljković upravljala „Torlakom#, ovu ustanovu su, prema rečima zaposlenih, zbog mobinga i njene zloupotrebe položaja, napustili naši najveći stručnjaci za virusologiju i vakcine, a na pogone za proizvodnju je većinom okačen katanac.

Novi „Danin“ direktor – mladi naučnik

Taman kad smo pomislili da nema dalje i da je sa „Torlakom“ gotovo, u januaru 2023. dešava se preokret. Na mesto direktora Torlaka postavljen je mladi naučnik, molekularni biolog Luka Dragačević (38). Tada se konačno vratila nada u preporod našeg nekadašnjeg giganta farmaceutske industrije.

Luka Dragičević Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„U pitanju je divan čovek, naučnik, što je najvažnije, koji već dugo radi na ‘Torlaku’, a kojeg je direktorka Stoiljković takođe godinama kinjila“, rekli su nam zaposleni, nakon što je Dragačević imenovan za novog rukovodioca.

U to vreme Grujičić je ponosno najavljivala da će se ova ustanova ubrzo vratiti na velika vrata, kao ozbiljan konkurent na tržištu vakcina.

Svečanost povodom postavljanja kamena temeljca novog dijagnostičko-istraživačkog objekta Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Takođe, za naš portal je na početku mandata Dragačević govorio o planovima za modernizaciju pogona za proizvodnju, od kojih su neki stari i više od pola veka. Pričao je o planovima za domaću četvorovalentnu vakcinu protiv gripa koju će izbaciti na tržište, o međunarodnoj saradnji sa farmaceutskim kućama, ali i uvozu vakcina iz zemalja van Evropske unije, kao i o stručnim kadrovima koji su se, odmah po njegovom postavljenju, vratili u ovu renomiranu instituciju.

Neobavešten o smeni

Nažalost, većinu planova za „veliki povratak Torlaka“ nije stigao da završi, jer je na mesto Danice Grujičić, na čelo Ministarstva zdravlja, po treći put izabran Zlatibor Lončar, čiji su prvi potezi, očigledno, smene „Daninih direktora“.

Luka Dragičević Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Nisam čuo za smenu, ni za imenovanje Darije Kisić, hvala na informaciji“, rekao je Dragačević za Nova.rs, kada smo ga pozvali za komentar o novoj direktorki „Torlaka“.

Iznenađen ovom informacijom, kratko je odgovorio da nema nikakav komentar, bar dok ne bude zvanično, od strane resornog ministarstva, obavešten o njenom imenovanju.

VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Međutim, među zaposlenima na institutu od imenovanaj Lončara za minstra govori se o mogućoj smeni Dragačevića i o novoj direktorki Dariji Kisić.

Pročitajte još:

„I dalje se nadam da to nije istina i da će Luka ostati. Previše smo se namučili sa Verom Stoiljković. On je bio dar za ovu ustanovu, a ako sad opet dođe političar na mesto direktora, gotovi smo!“, rekao nam je jedan od zaposlenih sa kojim smo razgovarali nakon najnovije odluke Vlade.

Taman nam se vratili stručnjaci

Podsetimo, u proteklih godinu i po dana, koliko je Dragačević bio na čelu „Torlaka“, uvedene su brojne izmene. U ustanovu su se vratili mnogi stručnjaci, koji su u vreme prethodne direktorke napustili svoja radna mesta. Potom je u februaru ove godine postavljen kamen temeljac za izgradnju novog dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3), u okviru Instituta.

Institut za imunologiju i virusologiju Torlak Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ova laboratorija trebalo bi da pruži odgovor na sve izazove koji se odnose na borbu protiv bolesti i epidemija i da pomogne da se vrati poverenje građana u vakcinu instituta.

Početkom ove nedelje, u našoj zemlji prvi put je otpočelo testiranje građana na viruse protiv kojih postoje vakcine, ali i provera opšteg imunološkog stanja, a obavlja se na inicijativu Instituta „Torlak“ u saradnji sa Institutom „Paster“ iz Sankt Peterburga.

Institut za imunologiju i virusologiju Torlak Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ovo je prvi put da se u našoj zemlji radi studija, koja će pokazati koliko smo otporni na čak devet virusa, kao i kome je neophodna revakcina i kako da se sistemski pripremimo na neku narednu, potencijalnu pandemiju.

Za Luku Dragačevića ne vezuju se afere, nerazjašnjeni poslovi, sumnjivi računi, imovina nejasnog porekla. Sve što se za njega može reći je da se bavi naukom i da je tokom svog mandata kao v. d. direktor „Torlaka“, činio sve što je u njegovoj moći da oporavi i „izleči“ nekadašnjeg farmaceutskog giganta.

Afere Darije Kisić

Međutim, novom-starom ministru Lončaru ovo nije dovoljno. Luka je odlukom Vlade smenjen, a na njegovo mesto dolazi Darija Kisić, čiji je zadatak da nastavi Lukin posao ili da unazadi „Torlak“ i vrati ga u period od pre 2023. godine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsećamo, Dariju Kisić pamtimo s početka pandemije koronavirusa, kao članicu Kriznog štaba, koju su građani svakodnevno slušali i verovali joj.

Prvi kamen spoticanja, međutim, desio se prilikom njenog gostovanja na Radio televiziji Srbije, kada je navela da je u našoj zemlji prvi registrovan slučaj zaraze bio 1, a ne 6. marta 2020, kako je zvanično saopšteno. Nakon oštrih reakcija javnosti zbog sumnje da su nas vlasti lagale, Kisić je naprasno sebe već sutradan demantovala.

Darija Kisić Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg.

Njena „prepravljena“ izjava bila je da je napravila lapsus i da je htela da kaže „u prvoj nedelji marta“, a ne 1. marta. Nakon ove „ispravke“, Kisićka se sve više približavala Srpskoj naprednoj stranci. Nizala je gafove i afere, a bliskost sa SNS donela joj je mesto u vladi Ane Brnabić.

Sednica Vlade Republike Srbije Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Kisić je, naime, od 2020. do 2022. bila ministarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, a od 2022. ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije.

Uklanjanje venca sa spomenika poginuloj deci

Setimo se da je državna delegacija, koju je predvodila Kisić, na godišnjicu NATO bombardovanja položila venac na spomenik „Bili smo deca“ u Tašmajdanskom parku. Međutim, kamere Newsmax Adrie zabeležile su tada trenutak kada njen protokol uklanja venac koji su prethodno na taj spomenik položili studenti Pravnog fakulteta.

Aleksandar Vulin i Darija Kisić Tepavčević Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

“Lepo vino za 16.000 evra”

Kisić skrenula je pažnju na sebe i kada je na aerodromu uhapšen Simon Simonović, koji joj je slao SMS poruke izrevoltiran nakon što je, kako je objavljeno, saznao da su ona i Aleksandar Vulin u restoranu u Belvilu pravili proslavu zatvorenog tipa (u vreme kada su kafići i restorani zatvoreni) i da su popili pića za nekoliko hiljada evra.

U nekim od poruka on je navodno napisao: „Je l’ lepo vino za 16.000 evra“, „Lažete narod“, „Obavestiću medije“…

Foto: FoNet/Ana Paunković

Simonovića je BIA uhapsila na aerodromu, prilikom sletanja iz Norveške, zbog sumnje da je proganjao ministarku za rad.

U salonu bez maske i sa cigaretom

Ministarka je bila „zvezda“ društvenih mreža nakon što je objavljena fotografija iz salona lepote na kojoj em ne nosi masku, em puši cigaretu.

U to vreme već je na snazi je bila zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, osim u ugostiteljskim objektima, a maska je bila obavezna kao epidemiološka mera zaštite od kovida.

Bratu Darije Kisić, milionski poslovi od države

Takođe, podsećamo da je u vreme epidemije kovida 19, BIRN otkrio i da su kompanije bliske Bojanu Kisiću, bratu Kisić Tepavčević, dobile 27 ugovora sa javnim preduzećima i ministarstvima.

Istraživanje je pokazalo da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama.

Darija Kisić i Nikola Selaković na konferenciji za novinare nakon održane sednice Predsedništva SNS Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Samo u aprilu 2020, NITES je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra.

Darija Kisić Tepavčević nije odgovorila na BIRN-ova pitanja u vezi sa tenderima javnih preduzeća na kojima je učestovala firma povezana sa njenim bratom. Kisić Tepavčević je u pisanom odgovoru samo navela da njen brat nije zadužen za kovid-19 informacioni sistem.

Dan po otkrivanju afere, nekada omiljena doktorka, nije se pojavila na sednici Kriznog štaba i tako izbegla da je novinari pitaju o poslovima njenog brata.

***

BONUS VIDEO: Provera imuniteta građana na Institutu Torlak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare