Foto: Gradski odbor Dveri

Uprkos upozorenjima stručnjaka da je na brdu površine 3,5 hektara iznad stare ciglane u Nišu moguća pojava klizišta i da na tom prostoru ne treba da bude građeno stambeno naselje, kao i uprkos upozorenjima da bi izgradnja izazvala još veći problem sa poplavama u opštini Palilula od onog koji već postoji, Skupština grada Niša usvojila je na jučerašnjem zasedanju Plan detaljne regulacije tog područja čime su stvoreni preduslovi da izgradnja počne.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za urbanizam, Ivan Grmuša, potvrdio je da se na prostoru iznad stare ciglane planira izgradnja oko 2.500 stanova, vrtića, tržnice i sportsko-rekreativnog kompleksa.

„U Planu detaljne regulacije gradnja je predviđena u dve faze uz obaveznu izgradnju nedostajuće infrastrukture. Obaveza investitora biće da izgradi kolektor za atmosferske vode i da učestvuje u izgradnji nove trafo-stanice koja bi strujom snabdevala, ne samo to stambeno naselje, već i deo opštine Palilula i Klinički centar“, rekao je Grmuša.

On je kazao da fazna izgradnja podrazumeva izgradnju najpre 50.000 kvadrata stambenog prostora. Nakon toga je obavezna izgradnja nedostajuće komunalne infrastrukture, a potom će biti moguća izgradnja svih stanova.  Izgradnja svih stanova, dodao je Grmuša, biće moguća tek nakon što u tom delu grada bude izgrađen i Južni bulevar.

Na pitanje novinara da li je investitor poznat, Grmuša je potvrdno odgovorio. 

„Ja znam da se po medijima tu spominje „Tesla park“, ali ne radi se prva i druga faza zbog „Tesla parka“. Ne znam gde su tačno njihove parcele, ali postoje u planu celine pa možete sami da uporedite“, izjavio je Grmuša.

Foto: Gradski odbor Dveri

Na jednom od skupova organizovanih proteklih meseci sa ciljem da se ukaže na štetu koju bi prouzrokovala gradnja stambenog kompleksa iznad stare ciglane, prorektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, Ratko Ristić, rekao je da ta zelena površina predstavlja pravi „biser“ grada Niša i građani moraju da je čuvaju po svaku cenu.

„Taj prostor nije bogat šumom kao Stara planina, ali se može dodatno pošumiti, što je posebno važno u gradu koji ima zagađen vazduh kao što je to Niš. Kvalitet vazduha u Nišu je katastrofalan, sa povišenom vrednosti PM 10 i PM 2,5 čestica. Niš bi trebalo da sačuva svako drvo, svaki žbun, jer lišće i četine smanjuju transport štetnih čestica“, naglasio je Ristić.

On je kazao da je reč o nestabilnom terenu koji ne treba da se dira.

„Tamo postoje denivelacije od 10 i 12 metara. Prirodna geomorfologija govori da je teren nestabilan. Izgradnjom se mogu isprovocirati procesi koji mogu imati loše posledice. Tamo ima dosta gline, a ona može da formira kliznu ravan i klizište“, izjavio je Ristić.

Foto: Gradski odbor Dveri

Bivši direktor Zavoda za urbanizam, arhiteka Miroljub Stanković, kazao je da se na području stare ciglane planira izgradnja stambenog kompleksa koji bi imao najviše zgrade u Nišu i to na veoma strmom zemljištu u čijoj je osnovi glina.

„Investitori planiraju da tu grade stambeni kompleks sa zgradama koje bi imale prizemlje i 15 spratova, odnosno bile bi visoke 50 metara. Izgradnja stambenog kompleksa na lokaciji koja se ranije koristila za kopanje gline za ciglanu je veoma rizična, sa neizvesnim ishodom“, istakao je Stanković.

On je kazao da to zemljište, površine tri i po hektara, i sada ne može da upije sve padavine tako da dolazi do poplava u opštini Palilula, ali građani treba da se zapitaju šta će se dogoditi kada čitav taj prostor bude izbetoniran i ozidan.

„Planirano je da samo 10 odsto prostora ne bude pod zgradama. To znači da će samo deset odsto sadašnjih padavina zemlja moći da upije. Šta će se dogoditi sa preostalih 90 odsto u situaciji kada Niš nema, niti planira izgradnju atmosferske kanalizacije u tom delu grada“, istakao je Stanković.

On je kazao da su osnovi problema izmene Plana generalne regulacije Palilula 2, koje su usvojene na nezakonit način i o kojima su odbornici glasali, a da ih nisu ni videli.

„U mojoj višedecenijskoj praksi, ovakvo kršenje zakona koje je počelo pre dve i po godine nisam video. Prostor stare ciglane koji je decenijama predviđan za sportski teren i koji je iz plana u plan poštovan kao takav, nezakonitim izmenama PGR-a i PDR-a pretvoren  je u prostor za stanovanje“, naglasio je Stanković.

Foto: Gradski odbor Dveri

Gradski odbor Dveri u Nišu i Udruženje građana „Nišlije da se pitaju“, najavili su da će u sredu 21. februra u 18 časova ispred Skupštine grada organizovati protest zbog, kako su kazali, namere grada da uništi poslednju veliku zelenu oazu izgradnjom stambenog kompleksa od 200.000 kvadrata stambenog prostora.

Potpredsednica pokreta Dveri, Tamara Milenković Kerković, istakla je da će jedini zahtev učesnika protesta biti da se poništi „nezakonito donet“ Plan generalne regulacije Palilula 2 i Plan detaljne regulacije za područje stare ciglane, odnosno za prostor između Mokranjčeve ulice, Zetske ulice i sportskog centra „Čair“.

„To je primer investitorskog urbanizma namenjenog da u ime krupnog građevinskog kapitala uništi i poslednju veliku zelenu površinu od tri i po hektara koja je do ovih izmena bila predviđena za sport, rekreaciju i parkovske površine, u kraju koji je već ugrožen stalnim poplavama i ogromnim zagađenjem vazduha“, istakla je Milenković Kerković.

Prema njenim rečima, sve izmene planova usledile su nakon što je januara 2020. godine aktuelna vlast u Nišu potpisala memorandum o razumevanju sa kompanijom „Tesla Park“, čiji je je vlasnik porodica Karić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare