Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Nova.rs

Pripremni radovi, koji uključuju krečenje, tek nekoliko delova nameštaja i sređivanje toaleta, konačno su počeli u Zdravstvenoj stanici Doma zdravlja „Vračar“, a u delu prostorija ove ustanove, na drugom i trećem spratu, biće smeštena Dnevna bolnica „Prim. dr Branko Gačić“ specijalizovana za lečenje posebno ranjivih grupa, samo još nije poznat datum useljenja, koji je Ministarstvo zdravlja najavljivalo još za 8. septembar.

Uvidom u fotografije koje su dostavljene našoj redakciji, jasno je da su radovi konačno krenuli i da će Dnevna bolnica uskoro biti useljena na adresi Kneginje Zorke 15, u prostorjie koje ne odgovaraju pacijentima, ni osoblju, ali su jedino moguće privremeno rešenje, na koje oboleli, kao i lekari i terapeuti, čekaju gotovo tri meseca.

Foto:Nova.rs

Fotelje i krečenje hodnika

Na drugom spratu u toku je krečenje hodnika i ordinacija u kojima će se održavati terapije za pacijente, dok je na trećem spratu delimično opremljena čekaonica sa nameštajem, sa nekoliko fotelja. Malter, cerade, kante sa farbom, raspoređene su po spratovima, a prema rečima ljudi koji obavljaju ove radove, sve će biti gotovo kroz nekoliko dana, što znači da pacijenti početkom novembra mogu da očekuju useljenje bolnice.

Foto:Nova.rs

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić, izjavila je prošle nedelje da su u toku završni radovi na preseljenju Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti iz Paunove ulice na Banjici, u prostor na Vračaru.

„Mislim da su tamo završni radovi u pitanju, treba da se pređe u zdravstvenu stanicu Doma zdravlja Vračar, ostalo je samo još da se neke pregrade stave, koliko sam ja shvatila i oni mogu da pređu“, rekla je Grujičić.

Foto:Nova.rs

Preko noći ostali bez terapija

Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti u Paunovoj ulici zatvorena je još 14. jula po nalogu građevinskog inspektora, sa obrazložnjem da na objektu postoje nedostaci koji predstavljaju neposrednu opasnost po njegovu stabilnost i bezbednost, njegove okoline i života i zdravlja ljudi.
Na taj način su pacijenti Dnevne bolnice u Paunovoj ulici, „preko noći“ ostali bez medicinske pomoći, zbog čega su u više navrata protestovali.

Pročitajte još:

Najosetljiviji pacijenti, koji se u okviru porodične terapije leče od alkoholizma, kockanja, psihoaktivnih supstanci, sedativa, ostali su bez svoje bolnice, a nadležni su im obećali privremeni alternativni smeštaj u prostorijama Doma zdravlja Vračar, u Ulici kneginje Zorke.

Foto:Nova.rs

„Početkom oktobra saznali smo da su iz Paunove na Vračar odvezli svega par kutija i stolica, a onda je krenula priča o navodnom početku preseljenja. Istovremeno, iz medija smo saznali da je rok pomeren prema jednim izvorima za još mesec dana, ili za 1. decembar“, kažu pacijenti ove Dnevne bolnice.

Foto:Nova.rs

Izmrcvareni i očajni, nakon skoro tri meseca, oni se pitaju, kome da veruju?

„Pomoćnici ministarke, nadležnima IMZ ili ministarki, s obzirom na međusobnu neusaglašenost nepotpunih informacija? U životu porodica zavisnika, svaki minut je dragocen i nemamo sumnju da to znaju i uprava i lekari IMZ, a smatramo da bi trebalo da znaju i predstavnici ministarstva, pa izražavamo duboku žalost jer se našim životima ovako olako pristupa“.

Foto:Nova.rs

Pacijenti odustaju od lečenja

Pre skoro tri meseca pacijenti su izbačeni na ulicu.

„Očajni smo zbog drastično povećanog broja kriza, odustajanja od lečenja i recidiva pacijenata u svim terapijskim grupama i klubu. Stanje je alarmantno i zahteva hitno obezbeđenje humanijih i bezbednijih uslova za rad na lečenju, koje je dosadašnjim postupcima nadležnih ugroženo. Pružanje delimične podrške zbrinjavanja pacijenata, smanjenog obima, učestalosti i celovitosti terapije nije bilo izabrano lečenje ovih pacijenata. Takođe, i dalje ne vidimo razlog zbog koga u ova tri meseca pacijenti nisu mogli biti adekvatnije zbrinuti u IMZ, te Paunova nije mogla biti sanirana, na recimo isti način poput ZS DZ Vračar  ̶  bez papira. Pacijenti bi se već vratili u svoju bolnicu, sa terapijom prema standardima i dvorištem, koje obezbeđuje manji otpor pri uključivanju u lečenje, kao i opštu destigmatizaciju, pa čak i prijatnost prilikom terapijskih boravaka u dnevnoj bolnici“, objašnjavaju pacijenti „Paunove“.

Foto:Nova.rs

Oni naglašavaju da je adekvatna, izabrana medicinska pomoć ustavno i zakonsko pravo svakog građanina.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Dnevna bolnica ‚Prim. dr Branko Gačić‘ specijalizovana je i za lečenje posebno ranjivih grupa, kao što su adolescenti od 12-18 godina, kao i žena koje se leče od alkoholizma, kockanja i psihoaktivnih supstanci. Posledice ovog teškog perioda će biti jasno vidljive tek kada se kompletno nastavi sa programom sistemske porodične terapije u zajednici ukoliko podaci budu transparentni. Podvlačimo da su za višemesečne poteškoće pacijenata i porodica sa svih terapijskih grupa i kluba, odgovorne nadležne institucije“, zaključuju pacijenti.

***

BONUS VIDEO: Podcast Život na srpskom – gošća Mirjana Martić Pantić