Foto: Shutterstock, Privatna arhiva, Amir Hamzagic/ATAImages

"Sunčam se već godinama, više puta nedeljeno i ne mislim o posledicama. Čini mi se da koža vremenom razvije imunitet na zračenje. Ništa nije lepše od preplanulog tela i nadam se da neće zabraniti solarijume“, rekla je za Nova.rs Maja Ć. (23), radnica u jednom beogradskom salonu lepote, u kojem je solarijum najtraženija usluga. Međutim, tamnom tenu usred zime možda je došao kraj. Naime, Udruženje dermatovenerologa Srbije zajedno sa Udruženjem pacijenata obolelih od raka kože - melanoma, uputilo je zahtev Ministarstvu zdravlja za zabranu rada solarijuma u celoj Srbiji.

„Imamo stalne mušterije koje dolaze dva do tri puta nedeljno već godinama, ali to su oni koji održavaju boju. U zimskom periodu su manje gužve, ali već od februara kreće navala jer se, uglavnom devojke, spremaju za leto. Svako ko ulazi u solarijum potpisuje saglasnost da se sunča na sopstvenu odgovornost, a na papiru koji dajemo mušterijama, pišu sve moguće kontraindikacije koje sunčanje u solarijumu može da izazove, iako mi se čini da njima to nije mnogo bitno“, kaže Maja.

Ako zabrane solarijume, ističe ona, stotine zaposlenih ostaće bez posla.

„Nadam se da se to neće desiti. Mogu da pojačaju kontrole, pa da vide u kojim salonima ne daju da se potpiše saglasnost ili primaju maloletne osobe, što je kažnjivo. Iskreno, i sama se sunčam od kada sam napunila 18 i ne mislim o posledicama, a čini mi se da se koža vremenom navikne na solarijum i ne smeta joj zračenje. Nikada nisam išla kod lekara, dermatologa, jer nemam nikakvih problema, ako bih primetila bilo kakvu promenu na koži, otišla bih. Do tada ne razmišljam o tome, volim da se sunčam, a preplanuo ten je nešto najlepše“, uz osmeh kaže Maja.

Foto:shutterstock

Uzrok ubrzanog starenja i propadanja kože, ali i oboljevanja od raka – melanoma, sve češće je prekomerno „sunčanje“ u solarijumima.

Pročitajte još:

„Podneli smo Ministarstvu zdravlja zahtev za ukidanje rada solarijuma u celoj zemlji. U ovom trenutku Pravilnikom ministarstva zabranjeno je da maloletne osobe koriste solarijum, a punoletni moraju da daju pismeni pristanak pre sunčanja. Znamo da se u veoma malo lokala ovo poštuje, pa su neke države poput Australije i Brazila, u potpunosti zabranile solarijume. U našem ministarstvu postoji dobra volja da se ukine rad ovih aparata, koji su štetni po zdravlje, a mogu izazvati i rak kože. Ostaje samo da vidimo koliko će vremena biti potrebno za njihovu zabranu“, priča za Nova.rs Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, bolesti od koje u Srbiji godišnje oboli 650, umre i do 300 ljudi, a svaki peti slučaj otkrije se na vreme.

Nekoliko članica ovog Udruženja obolelo je od melanoma, nakon što su duži niz godina koristile solarijum.

Foto: Shutterstock

„Melanom je posledica UV zračenja, a mnoge žene u našem Udruženju, koje se bore sa rakom kože, kažu da su dugo odlazile u solarijum i posle nekog vremena primetile su promene na mladežima. Dobile su melanom, a veruju da je razlog upravo sunčanje. Svetska zdravstvena organizacija proglasila je solarijum kancerogenim aparatom, od kojeg ljudi nemaju nikakvu korist, osim kratkotrajnog potamnjivanja tela, a ima brojne štetne efekte, mnogo gore od prirodnog Sunca. Postoje brojni faktori rizika za dobijanje melanoma, kao što su nasleđe ili svetla put, ili veliki broj mladeža na telu. Na te faktore ne možemo da utičemo. Međutim, na sunčanje i solarijum možemo“, naglašava Pilipović.

Do nedavno je najniža granica za oboljevanje od raka kože – melanoma, bila 15 godina starosti, međutim spustila se – i to drastično.

„Prošle nedelje u Srbiji je kod četvoromesečne bebe dijagnostikovan melanom, što je možda i prvi put u istoriji ove bolesti da je pacijent novorođenče. Beba je operisana dva puta, rade se sad brojne analize, a lekari su i dalje u šoku. Nikada se nije desilo da beba dobije melanom, a protokoli lečenja namenjeni su odraslima, pa je jako teško lečiti tako malo dete od ozbiljne bolesti kao što je rak kože“, kaže Pilipović.

Intenzivna nega Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pojedini dermatolozi, međutim strahuju da će zabrana solarijuma dovesti do njihovog ilegalnog korišćenja, što je još opasnije.

„Treba deci objasniti da je tamna koža prljava, to je kao nedostatak higijene i onda će možda prestati da odlaze u solarijume. Postoje solarijumi koji se koriste za lečenje, recimo psorijaze, ali u zdravstvenim ustanovama. Oni solarijumi koji su u salonima i služe samo za potamnjivanje kože su opasni, ali plašim se da bi bilo još opasnije ako bismo ih zabranili, pa da mladi onda odlaze u neke podrume i ilegalno se sunčaju. Treba raditi na zdravstvenom vaspitanju, sad više nego ikada. Decu naučiti zdravom načinu života i navikama koje neće oštetiti zdravlje, da odlaze u prirodu, brinu o životinjama, druže se, a ne da posećuju salone zbog veštačkog sunčanja“, objašnjava za Nova.rs dr Gorana Isailović, specijalista dermatovenerologije.

Za sprečavanje pojave melanoma, ističe doktorka, najvažnije su redovne, preventivne kontrole.

Foto:Vladislav Mitić

„Ako osoba ima mladeže, a posebno ako u porodici ima nekoga ko je bolovao od melanoma, minimum jednom godišnje mora odlaziti na kontrolu“, naglašava dr Isailović.

Na naša pitanja o mogućnoj zabrani rada solarijuma na teritoriji Srbije, iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili do zaključenja ovog teksta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar