Foto: Printscreen Facebook/Zana Avdiu , Ina Fassbender / AFP / Profimedia

Sramna gestikulacija Granita Džake kada se uhvatio za međunožje tokom duela Srbije i Švajcarske, time želeći da isprovocira reprezentativce naše zemlje, naišla je na osude ne samo u švajcarskoj javnosti, već i na tzv. Kosovu od pojedinih aktivista i novinara.

Jedna od njih bila je Zana Avdiju, koja je istakla da je gest Džake „sraman i skandalozan“ zbog čega se sada suočava sa brojnim pretnjama, od kojih su neke izuzetno ozbiljne i pozivaju na ubistvo ove žene.

Prema rečima njenog advokata, Arijanita Kočija, Zana u poslednjih nekoliko dana dobija brojne poruke na svom Fejsbuk i Instagram nalogu, a mnoge od njih su u najmanju ruku stravične. Aktivistkinja i novinarka se stoga sa pravom plaši za svoj život.

Jedan od korisnika napisao je Zani da ima vremena da dođe do nje da je ubije, pritom aludirajući na ubistvo koje se dogodilo pre samo nekoliko dana u Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini, kada je jedna trudnica pronađena mrtva u dvorištu ove ustanove. Sumnja se da je to delo učinio njen suprug.

„Tvoj život neće dugo potrajati“, piše u drugom komentaru, a u gotovo svima se nalaze gnusne psovke upućene novinarki.

Advokat Arijanit Koči piše da su ovakve pretnje nedopustive, istakavši da svet može da se ne složi sa Zanom, ali da ne sme da joj otvoreno preti.

„Možda možemo da se ne slažemo sa njom, ali ovakve pretnje su nedopustive u civilizovanom društvu. Sa druge strane, javno prokazivanje uslovljava još veće pretnje“, piše Koči.

BONUS VIDEO: Milan Radonjić: Ljudi na Kosovu treba da znaju pod čijim će zakonima živeti