Ana Hegediš Lalić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Objavljivanjem tajnog ugovora vrednog 64 miliona evra između RFZO i privatne beogradske firme “Sinofarm”, sklopljenog dva dana po proglašenju vanrednog stanja, potvrdjeno je pisanje Nova.rs o nedostatku medicinske opreme u bolnicama koje su se nedeljama pre toga već drastično punile obolelilma od korone.

Tajni ugovor koji je objavio portal CINS dokazao je da je Vlada Srbije uredbu u zabrani kojom se uvode restrikcije na medijsko izveštavanje o koronavirusu, a na osnovu koje je naša novinarka Ana Lalić uhapšena i optužena za uznemiravanje javnosti, doneta upravo kako bi se sakrili milionski ugovori između države i privatnih firmi.

Prema pisanju CINS, RFZO je po izbijanju pandemije raspisao dve javne nabavke za nabavku maski, rukavica i dezificijenata u vrednosti od 1, 4 milijarde dinara.

Nabavke su bile raspisane u skladu sa zakonom, a na tender su se mogle javiti sve firme koje se na teritoriji Srbije bave uvozom medicinseke opreme. Par dana kasnije, na konferenciji za novinare održanoj 15. marta 2020. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji. Već tad građani Srbije nisu mogli da nađu maske u svim apotekama, a sredstva za dezinfekciju su se kupovala na litre.

Rukavice i maske su postajale obavezne pri svakom izlasku iz kuća, ali ih je, uprkos apokaliptičnim pretnjama Aleksandra Vučića da će nam “groblja biti premala” ukoliko se građani ne budu pridržavali mera, sve manje bilo u prodaji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ista situacija je bila i u bolnicama koje su se po prvi put susrele s nepoznatim virusom za koji nisu imali jasan protokol trijaže i lečenja. U Kliničkom centru Vojvodina, kako je Nova.rs tada objavila, lekari i sestre su “zaduživali” po jednu masku i jedan par rukavica po smeni, što nije bilo ni blizu dovoljno za ono što ih očekuje. Male količine vitira i zaštitnih odela su u KCV bile namenjene samo za “privilegovane”, dok su medicinske sestre, radnici Hitne pomoći i lekari na trijaži, koji su zapravo bili prvi u kontaktu s potencijalno zaraženima, morali da se snalaze s onim što im je udeljeno.

KCV je tad, kako su i sami potvrdili, koristio opremu koja je nabavljena redovnom javnom nabavkom od januara meseca. Međutim, januarska nabavka je rađena na osnovu redovnih potreba najveće vojvođanske bolnice, koja svakako nije uključivala niti očekivala pandemiju “najsmrtonosnijeg virusa” koja je usledila.

I dok je zemlja već bila u panici, a lekari i medicinsko osoblje KCV se suprostavljali koroni s vlažnim masakama na licu i prevelikim ili premalim rukavicama, koje su morali da nose satima, RFZO je bez objašnjenja odlučio da dve blagovremeno raspisane javne nabavke maski i rukavica jedostavno – obustavi. Svega dan nakon proglašenja vanrednog stanja. Država je tad odlučila da svu medicinsku opremu kupuje tajno, daleko od očiju javnosti. Danas, nakon tri godine, građani još uvek ne znaju šta se desilo tog 16. marta, kako je vlast trošila njihov novac, šta je tom prilikom kupovano i od koga”, navode u CINS, čiji su novinari ipak uspeli da saznaju gde je jedan deo novca otišao. Prema pisanju ovog portala, prethodne javne nabavke RFZO su obustavljene da bi sva dana nakon uvođenja vanrednog stanja država sklipila pogodbu sa privatnom firmom “Sinofarm” iz Beograda.

“Sinofarm je, samo dan nakon uvođenja vanrednog stanja, sa RFZO sklopio ugovor vredan 7,6 milijardi dinara, odnosno više od 64 miliona evra (sa PDV-om).

Za ovaj novac oni su državi prodali preko 700.000 maski, skoro milion i po kombinezona, oko dva miliona mantila i 13 miliona kecelja”, navodi se u ugovoru do kog je došao CINS. Sinofarm se ugovorom obavezao da će robu isporučiti kliničkim centrima za devet dana od potpisivanja ugovora, kao i da sve podatke do kojih dođe u vezi sa ovim poslom čuva kao strogo poverljive. Prema saznanjima Nova.rs, oprema koja je nabavljena preko Sinofarma je 26. marta lagerovana u skladiše nadomak Beograda, odakle je trebalo da bude distriburiana bolnicama prvo po Beogradu, a potom po ostatku države. U Novi Sad je stigla odmah nakon što je naša novinarka uhapšena zbog “širenja panike i uznemiravanja javnosti” .

Bonus video: Ana Lalić o zaokretu Srbije prema migrantima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare