U Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" jutros je otkriven novi slučaj korone među pacijentima, tek treći po redu od početka pandemije. Dalje lečenje pozitivne pacijentkinje sprovodi se u Kliničkom centru "Dr Dragiša Mišović". Pacijenti, njih ukupno 12, koji su bili u kontaktu sa zaraženom, izolovani su i smešteni u posebnom klaster odeljenju bolnice "Laza Lazarević". Ekipa Nove.rs jutros je bila u klinici koja brine o našem mentalnom zdravlju i uz sve zaštitne procedure obišla tu ustanovu.

Maske, skafanderi, viziri, naočare, kaljače – maksimalan oprez u trenutku pandemije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Kliniku „Dr Laza Lazarević“ dolaze pacijenti kojima je zbog akutnog stanja često potrebna hitna pomoć. U tom trenutku oni nemaju simptome korone, ali ih u međuvremenu mogu razviti.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Kada se pacijenti prime na hospitalno lečenje svi su u izolaciji, cela zgrada je u stvari izolacija, sva odeljenja. Postoje posebna pravila, distanca, zaštitna oprema, posebno nadgledanje, rade se i laboratorijske analize. Posmatramo sve ono na šta sumnjamo i što može da bude neki simptom. Sve smatramo pozitivnim dok se ne dokaže suprotno, zato su u izolaciji od prvog časa“, objašnjava nam direktorka Ivana Stašević Karličić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jasna je i procedura ukoliko se ispostavi da neki pacijent ima kliničku sliku koju izaziva koronavirus.

„Oni koji dobiju kliničku sliku koja bi na neki način ukazala da mogu biti kovid pozitivni, laboratorijski nalazi ili pojava respiratornih tegoba par dana posle prijema, sve se testira. Nadležna služba je Gradski zavod za javno zdravlje, na njih se oslanjamo, imamo svog epidemiologa. U kontaktu sa doktorkom zakazujemo PCR testiranje koje se obavi istog dana. Sutradan najkasnije dobijemo reziultat na osnovu kojeg dalje postupamo“, kaže Stašević Karličić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jutros je registrovan treći pozitivan pacijent od početka epidemije. Ima opreza, ali nema panike. Naša ekipa zatekla je i ekipu koja obavlja dezinfekciju prostorija.

„Kada otkrijemo nekog ko je pozitivan, u tom času, pošto je pacijent već u izolaciji, ne bavimo se njim, nego odeljenjem na kojem je bio i njegovim kontaktima. Sve vreme pazimo sa kim je taj pacijent bio u kontaktu. Zbog zaštitnih mera smatramo da je verovatnoća da se zaraza raširila mala, ipak, reagujemo po svim protokolima, preventivno. Povišen je oprez“, priča nam direktorka.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

O pacijentima koji su pozitivni brigu preuzima bolnica koja je u kovid sistemu, ali istovremeno ima i psihijatrijsku službu, a to su KBC Zvezdara i Dragiša Mišović.

Primećujemo da je od marta i početka pandemije registrovan tek treći slučaj u psihijatrijskoj klinici „Dr Laza Lazarević“. I psihijatri su zapazili tu interesantnu pojavu i mali broj zaraženih.

„Tako mali broj zaraženih pacijenta zaslužuje jednu stručnu raspravu. Naša zapažanja podelili smo i sa kolegama iz Kragujevca, sa njihove psihijatrijske Klinke i oni imaju slična iskustva. Razmišljamo o nekim mogućim uzrocima, to svakako zaslužuje pažnju nas koji se bavimo naukom.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sigurno nije iracionalno, sigurno postoji neki dobar razlog za to, videćemo šta je“, isčekuje odgovore i naša sagovornica.

Ona navodi da je tokom pandemije i među zaposlenima bilo sporadičnih slučajeva zaraze, ali da je reč o spoljnim kontaktima. Ističe da je pored brige o pacijentima važno i sačuvati zdravlje zdravstvenih radnika.

„Važno je i da pacijentima ima ko da pruži adekvatnu zdravstvenu negu i lečenje“, kaže Stašević Karličić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare