Većina srpskih srednjoškolaca hrli na studiranje u Beograd. Ima, naravno, i onih koji se odlučuju na novosadski univerzitet, dok se, čini se, za fakultete u Kragujevcu i Nišu opredeljuju oni koji žive u tom delu Srbije. S jedne strane se to donekle i podrazumeva. Ali, budući brucoši lakše mogu da upišu niške fakultete (barem tako pokazuje junski upisni rok) jer ima mnogo više mesta. Takva šansa im se nudi i u septembarskom roku jer je, kako pokazuju zvanični podaci, na njima ostalo više do 800 budžetskih mesta.

Već u četvrtoj godini, srednjoškolci definišu svoje želje u vezi sa fakultetom koji žele da studiraju.

Polovina srednjoškolaca, ako ne i više, upisuje fakultete Univerziteta u Beogradu, posebno one najpopularnije – Elektrotehnički, FON, Medicinski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, zbog čega su mesta na njima već u prvom roku popunjena.

Tako je bilo ove godine, te nabrojane ustanove nemaju drugi upis u septembru. Ali, srednjoškolci koji nisu uspeli da se upišu na nekima od njih, mogu to da urade u drugom upisnom krugu na niškom univerzitetu.

Elektronski fakultet 

Na primer, popularni beogradski ETF je dupke pun i kako je istaknuto na sajtu ove ustanove, na njemu neće biti drugog upisng kruga, ali zato na Elektronskom fakultetu u Nišu ima slobodnih mesta, o čemu smo pisali.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Naime, posle junskog upisnog roka na Elektronskom fakultetu ostalo je čak 180 bužetskih mesta za drugi upisni rok. To je, složićete se, zaista puno, posebno ako uporedimo situaciju od pre desetak godina, kada nije bilo slobodnih mesta na budžetu u septembru za one koji su se u junskom upisnom roku našli „ispod crte“.

Interesantno je to da se i Nišlije opredeljuju za studiranje beogradskog ETF-a iako imaju istu oblast u svom gradu. A čak im je i jeftinije.

No, na pomenutom fakultetu postoji više smerova nego na beogradskom ETF-u – elektroenergetika, računarstvo i informatika, elektronika, elektronske komponente i mikrosistemi, upravljanje sistemima, komunikacije i informacione tehnologije.

PROČITAJTE JOŠ:

A ako podsetimo na plate IT stručnjaka, ostaje nepoznanica zašto je ovogodišnje interesovanje srednjoškolaca slabo jer radnik koji se bavi IT podrškom u našoj zemlji u proseku zarađuje 670 evra. Prosečna plata hardverskog inženjera je oko 2.000 evra, a administrator baza podataka može da zaradi u proseku 1.400.

Softverske arhitekte, pak, zarađuju najbolje, a njihova prosečna plata je oko 2.500 evra, ali može da ide i do 5.000.

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Inače, na poziciju softverskog arhitekte ne mogu da računaju oni koji tek završe fakultet. Naime, za rad na toj poziciji potrebne su godine iskustva.

Medicinski fakultet

Medicinski fakultet u Beogradu godinama se ubraja među popularnije fakultete. Tako je i ove godine upisna kvota popunjena već u prvom krugu, ali je zato ostalo mesto na niškom fakultetu.

Na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde su se ranije uglavnom sva mesta popunjavala u prvom roku, sada je ostalo 55 slobodnih mesta na budžetu i 88 samofinansirajućih.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Drugu šansu kandidatima daje i niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja – ima 19 budžetskih i čak 100 mesta na samofinansiranju.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Svi oni kandidati koji su na beogradskom DIF-u ostali ispod crte, mogu da razmisle o studiranju u Nišu, pa čak i o trošku države.

Pravni fakultet 

Tek sedam budžetskih mesta u septembarskom roku nudi Pravni fakultet u Nišu. Nije mnogo, ali ako pogledamo trenutno stanje na Pravnom u Beogradu koji je „rasprodao“ sva mesta, ni ovih sedam nije zanemarljivo.

Mašinski fakultet

Na niškom Mašinskom fakultetu ostalo je 71 slobodno budžetsko mesto, dok 67 ima na samofinansiranju.

S obzirom da je beogradski Mašinac „rasprodao“ sva mesta u junu, oni koji žele da se bave mašinstvom, pa čak i da im studiranje bude besplatno, mogu da razmisle o Nišu.

Prirodno matematički fakultet

Ove godine veliki broj slobodnih mesta na budžetu nudi i Prirodno matematički fakultet u Nišu – 179, od čega je 45 namenjeno budućim studentima matematike i 44 za brucoše biologije.

I beogradski Prirodno-matematički fakultet je donekle ostao prazan (ne sva odeljenja), zbog čega je fakultet raspisao septembarski ispitni rok.

Mašinski fakultet studenti Foto:TANJUG/ MAŠINSKI FAKULTET BU

Tako će u tom drugom krugu moći da se upiše 45 brucoša na informatiku i to 14 na budžet, dok ima 31 mesto za samofinansirajuće studente.

Astronomija i astrofizika daje sva mesta budžetska – 14, dok matematika ima najviše slobodnih mesta – 128 za budžet i 27 na samofinansiranje. Takva situacija je, dakle, na beogradskom PMF -u, te ne čudi što je i na drugim univerzitetima prazno.

Ostali „slobodni“ fakulteti

Fakultet zaštite na radu raspolaže sa čak 107 mesta, dok na ovom fakultetu pre 10 godina nije bilo ni jednog budžetskog mesta u drugom upisnom roku.

Ova oblast se, inače, izučava na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu na kojim, prema trenutnim podacima, ima slobodnih mesta.

PROČITAJTE JOŠ:

Svakako, dobra opcija je budžet koji nudi niški fakultet.

Na Filozofskom fakultetu nije ostalo mnogo mesta za one koji će studirati besplatno – samo tri na filozofiji i devet na istoriji. Ostalo je i 75 mesta za samofinansirajuće studente.

I Tehnološki fakultet u Leskovcu nudi 95 mesta, od toga 92 na budžetu.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu ima još 54 budžetskih mesta, a na Pedagoškom u Vranju 46.

Što se tiče popunjenih mesta na fakultetima u Nišu, to su Građevinsko-arhitektonski, Ekonomski i Fakultet umetnosti. Njima ne postoji mogućnost upisa u septembru.

Prijavljivanje kandidata za septembarski upisni rok biće 2, 3, 4. i 5. septembra, a prijemni će biti organizovani od 9 do 13. septembra.

BONUS VIDEO: Pojedini fakulteti raspisali dodatni prvi krug upisa zbog nedovoljnog broja prijavljenih kandidata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare