Foto:promo

Mladi izumitelji iz niške Gimnazije "Bora Stanković" koji tek što završavaju prvi razred uveliko su u preduzetničkim vodama, a njihovi solarni paneli za grejanje napravljeni od limenki doveli su ih i do evropskog finala najboljih učeničkih kompanija. Za trijumf na takmičenju koje će biti održano od 29. juna do 7. jula ove godine im je neophodan glas javnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Jana Simić, Rastko Petrović, Kaja Gavrilović, Stevan Ranđelović i Tatjana Živadinović, svi učenici prvog razreda Gimnazije, deo su učeničke kompanije „Ekolim“, koju su uz pomoć mentorke, profesorke geografije u Gimnaziji „Bora Stanković“ i Pravno-poslovnoj školi u Nišu Ane Ivić Veljković, osnovali ove godine. Bave se proizvodnjom i prodajom solarnih panela od limenki. Jedan panel košta tek oko 10.000 dinara.

Kako za portal Nova.rs kaže profesorka Ivić Veljković, posebno je ponosna na činjenicu da se radi o učenicima iz različitih odeljenja.

„Poklopila im se energija. Oni su veoma ambiciozni, vredni, ažurni i odgovorni prema timu. Vode dosta računa o prezentaciji, redovno ažuriraju naloge na društvenim mrežama i sadržaj na sajtu. Zaista vode kompaniju“ – kaže mentorka tima „Ekolim“.

Funkcionišu kao prava kompanija. Generalni direktor je Rastko, direktor proizvodnje je Stevan, Jana je direktorka marketinga, Tatjana direktorka finansija, a Kaja direktorka Sektora za odnose sa javnošću. Njihova mentorka sa učeničkim kompanijama radi već 10 godina, a školske 2014/2015 godine je bila mentorka kompaniji „Green Grafitti“, predstavnika Srbije na Evropskom takmilenju učeničkih kompanija.

Foto:promo

Vođeni idejom obnovljivog razvoja, inspiraciju su pronašli iz svakodnevnog života mladih koji upotrebe na hiljade limenki dnevno, objašnjavaju. Dodaju da je limenkama potrebno 200-250 godina da bi se razgradile, a umesto njihove reciklaže, rešili su da ih ponovo iskoriste i naprave kolektore solarne energije koji će biti koristan za okruženje i jeftiniji.

„Do ideje smo došli uvidevši finansijsko stanje porodica u našoj zemlji, da ljudima koji nisu u mogućnosti da kupe običan solarni panel, ponudimo jeftiniji“ – kažu iz Ekolima.

„Kada je sunčano, bez obzira na spoljašnju temperaturu, vazduh u limenkama se zagreje veoma brzo. Postoje dve verzije Ekolim solarnog panela. Prva, pasivna verzija radi na principu prirodne cirkulacije toplog vazduha i ne koristi dodatnu energiju za rad. Druga verzija ima ugrađen ventilator koji povećava efikasnost grejanja, ali je neophodan električni priključak za rad. U oba slučaja zagrejani vazduh vraća se nazad u prostoriju koju grejemo. Ovakav proizvod na jeftin i jednostavan način povećava korišćenje obnovljivih izvora energije i samim tim smanjuje zagađenje životne sredine. Pošto proizvod radi pri bilo kojoj sunčevoj svetlosti, idealan je dodatak postojećem sistemu grejanja tokom dana uštedom gotovo 25 do 40 odsto troškova grejanja. Solarni panel od limenki kao grejač vazduha može se koristiti bilo gde: u kući, vikendici, garaži, a primenu može naći i u poljoprivredi. Njime se mogu dogrevati plastenici ili prostorije u kojima borave životinje.“ – navodi se u opisu proizvoda.

Upravo ovi solarni paneli doneli su im treće mesto na nedavno završenom nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Srbiji, na kojem je prvo mesto osvojila Gimnazija iz Kruševca, a drugo učenici Prve kragujevačke gimnazije. Prethodno je na regionalnim takmičenjima učestvovalo preko 250 učenika iz 19 gradova Srbije, a pomenuti pobednici nacionalnog finala su odabrani među 20 pobedničkih timova iz 16 gradova Srbije.

Kako su nam pojasnili, Kruševljani su se plasirali u kategoriju za najbolju učeničku kompaniju u Evropi, a oni su sada u kategoriji „favorit publike“, uz Kragujevčane koji su osvojili drugo mesto.

„Radi se o onlajn glasanju, tako da na žalost ne putujemo nigde“ – kažu niški Gimnazijalci i dodaju da ovih dana uče jer su za „nedelju i po gotovi sa školom“.

Pomenute učeničke kompanije funkcionišu u okviru obrazovnog programa koji omogućava učenicima srednjih škola da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa pravim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem dok pohađaju srednju školu. Program „Učenička kompanija“ je dostupan u 357 srednjih škola u zemlji, a realizuje ga organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“.

Deo je nastavnog plana, i učenici pod nadzorom mentora obučenih za ovaj program, stvaraju kompaniju, razvijaju i zatvaraju u toku jedne školske godine.

Tako svake godine najbolja iz Srbije odlazi na evropsko takmičenje, gde „odmerava snage“ sa najboljim učeničkim kompanijama iz 37 evropskih zemalja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar