LingLong, Ling Long, vijetnamci
Pobuna u Linglongu Foto: Nova.rs

U budžetu Srbije za narednu godinu predviđene su državne subvencije privatnim preduzećima u ukupnom iznosu od 20 milijardi dinara. Na spisku od ukupno 454 kompanija nalaze se i ozloglašeni Linglong i Milenijum Rizorts, ćerka firma Milenijum tima koji se povezuje sa Srpskom narodnom strankom (SNS).

Zakon o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu prepoznaje “ulaganja od posebnog značaja” u vidu subvencija privatnim preduzećima u ukupnom iznosu od 20 milijardi dinara koji se raspoređuje na ukupno 454 firme. Pojedinačni iznosi nisu navedeni pa ostaje nepoznanica koliko će novca građana sledeće godine da se slije firmama poput kineskog Linglonga i Milenijum tima za koje se vezuju borjne afere.

Kada je u pitanju Lingolog, Vladimir Simović iz Centra za politike emancijapacije kaže “Novu” da je država ovoj fabrici guma namenila ukupno 76 miliona evra subvencija u novcu, a da bi stavka u budžetu za sledeću godina mogla da se odnosi na deo tog iznosa.

“Linglong je istovremo dobio i 100 hektara poljoprivrednog zemljišta čija je procenjena vrednost između 7 i 10 miliona. Ako Linglong zaposli, po najboljim procenama 1.500 ljudi, to znači da subvencije države iznose 50.000 evra po radnom mestu. Takve subvencije su se do sada uglavnom bile oko 10.000 evra, što je već skandalozno, a ovo je sad još više”, kaže.

Dodaje da je u pitanju investicija vredna 800 miliona evra, a Srbija je Linglongu u novcu i zemlji dala oko 80 miliona, što je 10 odsto.

Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“U suštini nemamo mogo od toga jer oni niti plaćaju PDV, niti plaćaju carine na sirovine koje će verovatno uvoziti, takođe su oslobođeni plaćanja poreza na korporativnu dobit u narednih deset godina od trenutka kada počnu da stvaraju profit. Ne znam kako se to isplati našem društvu”, naglašava Simović.

Podseća da je Linglong je nedavno došao u žižu javnosti zbog sumnje na robovski rad ljudi iz Vijetnama kojima su oduzeti pasoši i uz to su živeli u krajnje nehumanim uslovima. Ovoj fabrici su do sad zamerana i preskakanja brojnih propisa u toku izgradnje, kao i to što se gradi bilzu Zrenjanina i specijalnog rezervata prirode Carska bara, a nosi visoke rizike po zagađenje životne sredine.

Milienijum tim nalazi se među sedam fimi koje su poslale Ministarstvu privrede poslale ponude za kupovinu instituta Jarosav Černi čija početna cena iznosi 2,58 miliona evra. Prodaja ovog instituta sporna je zbog toga što ne postoji ni jedan valjan razlog za to – u njemu radi blizi 300 ljudi, od kojih je 17 doktora nauka, posluje uz dobit i uz to ga čekaju brojni unuosni projekti. Inače, “Milenijum tim” je u proteklih nekoliko godina dobio veliki broj “državnih poslova” – gasifikaciju, izgradnju stanova za bezbednjake, a nedavno su njihovi kamikoni uočeni i na gradilištu beogradskog metroa.

BONUS VIDEO: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar