Apoteka, antibiotik, Palitrex, Palitreks, bolest,
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

U poslednjih nekoliko nedelja, pacijenti, ali i lekari u Srbiji, kažu da vlada nestašica palitreksa, antibiotika koji specijalisti opšte prakse, a pre svega pedijatrije, najčešće propisuju za brojne infekcije. Roditelji obolele dece vraćaju se više puta u domove zdravlja kako bi dobili recepte za zamenski lek. Međutim, ni cefaleksin, kao ni cefzil, koji se daju kao alternative, kako tvrde, teško pronalaze u apotekama.

Palitreks, i njegove zamene, cefaleksin i cefzil, propisuju se za najveći broj različitih infekcija. Najčešće se recepti za ove lekove dobijaju zbog respiratornih infekcija, ali i upale uha, infekcije kože i mekih tkiva, kostiju i zglobova, urogenitalnog trakta, dentalne infekcije i sličnih oboljenja.

Antibiotik palitreks, uglavnom se propisuje deci, kod kojih su respiratorne infekcije najčešće.

Foto: Shutterstock

“Sin se zarazio na moru i nakon urađene laboratorije, ustanovljeno je da ima bakterijski infekciju. Njegov pedijatar propisao mu je recept za palitreks. Sa izveštajem i receptom sam otišla u apoteku u blizini doma zdravlja, a apotekarka mi se samo nasmejala, kada sam joj dala papire i rekla koji mi lek treba. Odgovorila je da ga nema već neko vreme i da možemo da dobijemo zamenu”, priča Jelena Popović iz Beograda, majka šestogodišnjeg dečaka.

Ona se sa sinom vratila u dom zdravlja i pedijatar je dao novi recept, propisao mu je cefaleksin.

pedijatar pregled

“Ponovo smo otišli u apoteku, ali nas je sačekao onaj isti ‘osmeh’. Nije bilo ni ovog leka, pa smo na kraju dobili i treću zamenu, cefzil. Taj antibiotik smo našli u drugoj apoteci, nakon što je žena pozvala koleginicu da je pita ima li ga na zalihama kod njih, u drugom objektu. Tako smo lutali od pedijatra do apoteka, dok nisno konačno došli do neke terapije. Zaista je strašno da pacijenti ne mogu da nađu antibiotike koji su toliko važni i propisuju se svakoga dana u velikim količinama”, revoltirano priča ova majka.

Potraga za alternativnim lekovima

Nestašicu antibiotika potvrđuju i lekari, koji kažu da im se pacijenti često vraćaju jer ne mogu da pronađu propisani lek.

Foto: Shutterstock

“Palitreksa ima sporadično, a to pokazuje činjenica da nam se često vraćaju roditelji sa malim pacijentima da pitaju koji drugi antibiotik da uzima dete. Propisujemo cefaleksin ili cefzil za upale uha, grla, za različite bakterije. Ti lekovi su podjednako efektni, a šta se dešava sa palitreksom i zašto ga nema, ne znamo”, kaže za Nova.rs pedijatar u jednom beogradskom domu zdravlja, koji je zamolio da ostane anoniman.

„Nema fabričkog, ali možemo da vam napravimo“

Kako bismo se uverili u opustošene zalihe antibiotika u srpskim apotekama, obišli smo nekoliko objekata i od zaposlenih dobili gotovo identične odgovore.

Foto: N1

“Nemamo fabrički palitreks, samo možemo da vam napravimo lek, ali to je isto”, rečeno nam je u jednoj od Apoteka Beograd.

Pročitajte još:

“Nemamo palitreks, ali ima još malo cefaleksina, koji se uzima kao zamena”, rečeno nam je u drugoj.

“Već neko vreme nema palitreksa, ni sirupa, ni tableta, imamo cefzil, koji pacijenti najčešće traže”, kažu u jednoj privatnoj apoteci.

lekovi
Foto: Promo

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, međutim kažu, da svakodnevno pratie snabdevanje lekovima sa Liste lekova kako bi obezbedili dovoljnu količinu svih lekova, ali da i pored stalne komunikacije sa proizvođačima lekova, ne mogu promeniti odluku proizvođača da prestanu sa proizvodnjom određenog leka.

Prestali sa proizvodnjom leka

„Tako je na primer, proizvođač nekada dosta korišćenog antibiotskog sirupa pod nazivom ‘Palitrex’, doneo odluku o trajnom prestanku proizvodnje ovog leka, tako da se ovaj lek više ne
proizvodi više od tri godine. Veoma bitna napomena je da za navedeni lek ne postoji ni važeća dozvola to jest, lek više nije registrovan na teritoriji Srbije. Stoga, lekari propisuju druge antibiotske sirupe novije generacije, a koji se nalaze na Listi lekova i izdaju o trosku RFZO“, kažu u RFZO.

Sanja Radojević Škodrić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kada se radi o palitreks kapsulama, na tržištu je raspoloživa dovoljna količina za višemesečnu prosečnu potrošnje, a dodatno su raspoloživi i lekovi istog sastava od drugih proizvođača sa Liste lekova, poput leka cefaleksin kapsule.

„Lek je iste aktivne supstance, ali drugog proizvođača, a koji je takođe dostupan na višemesečnim zalihama. Po pitanju cefaleksin sirupa, za isti ne raspolažemo zalihama, zbog čega može doći do problema u snabdevanju apoteka. Naime, godinama unazad u upotrebi je terapijska alternativa cefaleksinu, antibiotik istog proizvođača i novije generacije pancef, za koji ne postoji problem
snabdevanju“.

Foto: Shutterstock

Za lek cefzil u obliku kaspula i sirupa, ne postoje nikakvi problem u snabdevanju. Dostupne su višemesečne zalihe ovog leka.

„Dodatno napominjemo da osim navedenih lekova, na Listi lekova se nalaze i drugi antibiostki lekovi iz različitih terapijskih grupa, pa lekari imaju širok dijapazon ovih lekova kao mogućnost za izbor odgovarajućeg antibiotika“.

Količine utrogestan vaginaleta, raspoložive su u količinama koje odgovaraju prosečnoj potrošnji, a isti je raspoloživ kod svih dobavljača, te svaka apoteka može obezbediti potrebne količine ovog leka.

Foto: Shutterstock

„Kao što smo i ranije ukazivali, lekovi se o trošku RFZO mogu izdavati u više od 3.500 ogranaka apoteka širom Srbije, te situacija da u nekoj apoteci nema određenog leka ne znači da postoji nestašica tog leka. Inače, da bi lek bio dostupan u apoteci, neophodno je da svaka apoteka poruči lek od dobavljača u optimalnoj količini i blagovremeno, kako bi građanima bili dostupni za
preuzimanje. Saznanja sa kojima mi raspoložemo govore da pojedine apoteke iz straha od gomilanja zaliha lekova na rafovima, neće da povlače veće količine lekova, a da prethodno nemaju sigurna saznanja da će isti biti prodati, a da su to sve stvari na koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da utiče ni na koji način“, objašnjavaju u RFZO.

***

BONUS VIDEO: Srbija prva po otpornosti bakterija na antibiotike, dok Folkodin povlače sa tržišta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare