Meštani sela kroz koje prolaze auto-putevi Miloš Veliki i Moravski, započeli su danas sa blokadama petlje u Pakovraću na auto-putu.

Oni kažu da će od sutra, sa početkom u 8 časova, sprečiti radove u svim mestima, koji se izvode od Čačka ka Požegi.

Žitelji iz okoline Čačka, Lučana, Ivanjice, Kraljeva i Požege su nezadovoljni sudskim procesima koji traju više od tri godine zbog cene zemlje koja im je oduzeta za izgradnju auto-puteva.

Pročitajte još:

Oni naglašavaju da su prinuđeni da radikalizuju proteste i blokade jer direktor „Puteva Srbije“ , Zoran Drobnjak nije ispunio svoje obećanje da će država isplatiti građanima nesporni deo imovine.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Velikom broju meštana su eksproprirane i porušene kuće u kojima žive – i mnogi za to još uvek nisu dobili nikakvu naknadu, dok je nekima isplaćen samo deo naknade.

Prema rečima Čedomira Jokovića iz lučanskog sela Lisice, oduzeta mu je i kuća i okućnica.

„Uzeli su nam oko šezdesetak ari okućnice, a metar zemlje, koja je najplodnija, još nismo naplatili. Ne mogu da verujem da jedan spor ne mogu da završe za tri godine“, kaže Joković za Nova.rs.

Plaćali su mu kvadratni metar kuće 400 evra, a 135 ar zemlje prva klasa.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Isplatili su nam delimični deo za stambeni objekat. Bio sam prinuđen da se iselim jer rade pored kuće. Morao sam da uzmem bilo koliko novca da sređujem prostor za život“, očajno kaže Joković.

Dogovor je, navodi dalje, bio da će sud da isplati cenu njihovih veštaka, ali ništa.

„I moj brat je dobio rešenje o iseljenju. Nema gde, nije završio novi objekat za stanovanje, a dobio je rešenje da će desetog maja uz prisustvo policije nasilno biti oteran iz svog doma. Tada će da mu poruše kuću, a on nema gde da živi. Ovo je opšti javašluk“, kaže Joković.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ta sredstva koja sam dobio nisam mogao ni polovinu objekta da završim, ističe.

„Šta da vam kažem, dao sam deo novca za materijal, plaćali su oko 400 evra po m2, a metar po mom proračunu je, samo do sada 830, a još nije završen objekat. Ovo je totalni haos i javašluk“, istakao je Joković.

Nećemo odustati dok nam ne isplate sve, sutra ćemo se skupiti kod kineskog kampa, blokiraćemo radove na tunelu i petlji pa neka vide šta će da rade, zaključio je Joković.

I ostali meštani su istog stava. Neće da daju zemlju u bescenje, a pride nemaju gde da žive.

Zoran Drobnjak
Zoran Drobnjak Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Naša redakcija je pozvala i diektora JP „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka kako bismo dobili odgovor šta će učiniti povodom problema meštana čija je zemlja, ali i objekti oduzeti.

„Ja ću sutra doći u Pakovraće, razgovarao sam sa njihovim advokatima. Oni su malo čudan narod, a mi ćemo od petka ili ponedeljka krenuti u realizaciju sudskih poravnanja. Hteo sam i danas da ih posetim, ali obaviću sutra iskren razgovor sa njihovim pravnim zastupnicima“, kaže Drobnjak za Nova.rs.

Prema njegovim rečima, sudsko poravnanje će biti napravljeno po ceni na koju su meštani pristali, ali oni malo duže čekaju – oko mesec dana. Oni su nestrpljivi pa organizuju blokade, dodaje Drobnjak. Na našu konstataciju da ljudi nemaju gde da žive naš sagovornik kaže da ne mogu ni da bitišu na naplatnoj rampi.

„Mogli su da sačekaju do narednog ponedeljka kako bi se to rešilo. Ja sam sa njima i njihovim advokatima bio i razgovarao da dođemo do zajedničkog jezika, ali sa narodom je to teško“, zaključio je Drobnjak.

BONUS VIDEO: Meštanin Pakovraće dva dana sam blokirao radove na gradnji auto puta, a onda ga je pozvao Drobnjak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar