Foto:shutterstock_By Dragan Stanojcic

Ustava na pritoci reke Krivaje kod mesta Tavankut nedaleko od Subotice nelegalno je zabetonirana, a slučaj je prijavljen policiji, piše danas lokalni portal Magločistač.

Nakon što je ta ustava bila podignuta voda je počela da puni Bačkotopolsko jezero, ali je vodostaj potom ponovo bio u opadanju, jer se ispostavilo da je zabetonirana ustava na pritoci Krivaje kod Tavankuta.

Nekadašnji direktor DTD „Krivaja“ iz Bačke Topole Imre Halgato rekao je za Magločistač da pregrađivanje Krivajine pritoke utiče na količinu vode u njoj, a potom i na vodostaj u Bačkotopolskom jezeru.

„Činjenica je da Krivaja ima nekoliko pritoka, međutim, ova je veoma mala i nema kapaciteta da napuni akumulaciju. Tako da smatram da je njen uticaj na Bačkotopolsko jezero malo značajan“, rekao je Halgato.

U preduzeću DTD „Severna Bačka“ portalu je potvrđeno da je inspektor po prijavi evidentirao slučaj kod Tavankuta.

„Teren su obišli i pokrajinski i republički vodni inspektor, a slučaj je prijavljen i policiji. Preduzeću DTD Severna Bačka je naloženo da do kraja nedelje uklone tu nelegalno izgrađenu branu“, kazali su iz Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“.

Dodali su da to nije prvi slučaj podizanja nelegalnih brana na tom području, te da upravo zbog toga taj teren inspektori često obilaze.

Evidentirana zabetonirana brana, prema tvrdnjama sagovornika Magločistača, stoji, međutim, na istom mestu već četiri godine.

BONUS VIDEO – Pomor ribe u Čemernici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar