Boris Milićević Foto: Nova S

Pomoćnik ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Boris Milićević rekao je za N1 uoči održavanja Europrajda u septembru u Beogradu da je ovakvu atmosferu očekivao. "Očekivao sam i pre tri godine kada smo čuli da je Beograd izabran za domaćina, očekivao sam takvu vrstu protivljenja. Ono što je uradio vladika (Nikanor) je nečasno, unizio je crkvu, javljali su mi se prijatelji vernici i izvinjavali, SPC je okupljalište naroda, svi mi imamo nekog ko je dao nešto za crkvu, moj deda je bio sveštenik SPC, svako ko je iole dostojanstven, ko se drži reda ne može sa odobravanjem da gleda na takvu izjavu", istakao je.

Na konstataciju da SPC nije osudila reči vladike Nikanora, kaže da nije on taj koji treba da daje uputstva.

„Želim da verujem da to nije stav SPC, imaju pravo da se protive nekim stvarima, daju mišljenje, ali niko nema pravo da preti, širi govor mržnje i koristi nasilje. Sve tradicionalne crkve imaju problem sa LGBT zajednicom, imaju pravo na protivljenje“, kazao je.

Ističe da on kao gej političar želi da se Europrajd održi u Beogradu, ali da će država doneti odluku početkom septembra, na osnovu svih informacija.

„Siguran sam da postoji volja države. Nisam član odbora, nisam uključen u organizaciju, ali mi je poznato da državni organi rade sve što je potrebno da se evroponos desi bez problema. Otkazivanje bih doživeo kao poraz, osetio bih se poraženo. I da se okupe ti koji se protive, ne bih imao ništa protiv, ne bih imao problem ni da ih bude osam miliona, ali i mi imamo pravo, isto“, ocenio je sagovornik N1.

Rekao je da je o svojoj bezbednosti počeo manje da razmišlja kada je krenuo da se bavi gej aktivinznom, pre 20 godina.

„Gomila LGBT osoba i podržavalaca se oseća manje bezbedno, to je strah sa kojim živimo ceo život, nekad ga zaboravimo pa se setimo, to je strah koji pobeđujemo, sve što se dešava nas neće uplašiti da prestanemo da se borimo. Gomila ljudi se ne slaže sa mnom, ali veliki put je pređen, veliki i treba da se pređe, 2002 mi smo se okupljali po kafanama i smišljali šta ćemo. Teško smo mogli da zamislimo ovoliko organizacija, da gostujemo po TV, da dajemo izajve na dnevnoj osnovi“, istakao je Milićević i dodao da ostaje da se reše neka pitanja u zakonodavnoj sferi.

„Čekamo formiranje Vlade, spremili smo određene promene u Predlogu zakona o istopolnim zajednicama, krenuli smo u razgovore. Velika većina političkih faktora u Srbiji je za rešavanje pitanja istopolnih zajednica. Pitanje je dijaloga, pregovora i iznalaženja rešenja, mi treba da budemo zadovoljni bilo kakvim rešenjem, mislim da ćemo dobiti mnogo više. Neohodan nam je prvi korak, sa Prajdom samo rekli ‘evo nas’, društvo treba da odgovori ‘evo vas, dođite’. Mladi su kao i svi mladi za krupna rešenje, voleo bih da pitate starije ljude koji žive bez ikakvih prava da li bi bili zadovoljni bilo kakvim rešenjem, većina bi bila zadovoljna. Ti koji sada nemaju vremena, a imaju dvadesetak godina, mnogo kraće će da čekaju“, smatra on i dodaje da je njegovo ministarstvo za nepune dve godine pokazalo da je partner i prijatelj LGBT zajednice.

Bonus video: Ko koči Zakon o istopolnim zajednicama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare