Osmomartovski protestni marš ženskih organizacija i nezavisnih aktivistkinja "Uvek na prvoj liniji - Marš za radna prava žena" počeo je večeras oko 18 časova na Trgu Slavija, a okupljeni su poručili da će braniti radna prava žena i da neće dozvoliti da nasilje nad ženama postane svakodnevnica. Na skupu su zabeležena i dva incidenta.

Na ovom tradicionalnom godišnjem maršu se okupilo više stotina građanki i građana, gde su nakon uvodnog obraćanja krenuli u marš kroz centar grada do Trga republike i na kraju do prostora „Miljenko Dereta“ na Dorćolu.

„Nećemo dozvoliti da nasilje postane naša svakodnevnica, a nasilnici naš uzor“, poručila je novinarka i osnivačica portala „Tampon zona“ Iva Parađanin u večerašnjem obraćanju.

Parađanin je ocenila da je femicid u Srbiji poprimio razmere „epidemije“.

„Branićemo svoja reproduktivna prava, branićemo se i od akušerskog nasilja“, istakla je Parađanin.

Osmomartovski marš Foto: Aleksandar Nastevski/Nova.rs

Ona je rekla kako želi da ih večeras čuju žene iz svih gradova u Srbiji i regiona i da im poruče da „nisu same“.

„Ovo je prva linija naše odbrane. Branićemo naša prava na dostojanstven rad i dostojanstvenu platu sa kojom možemo da živimo. Želimo jednakost, ali ne jednakost u siromaštvu i poniženju“, poručila je Parađanin.

Osmomartovski marš Foto: Aleksandar Nastevski/Nova.rs

Nakon obraćanja okupljeni su krenuli u šetnju, a kolona je na početku šetnje zbog blizine Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, gde se 3. maja prošle godine dogodila masovna pucnjava u kojoj je učenik ubio devet đaka i čuvara škole, zbog solidarnosti i saosećanja bila u tišini.

Inače, dogodila su se i dva incidenta. Naime, jedna osoba je vređala i nastrala na okupljene, a drugi incident bio je kada je jedan muškarac uzeo LGBT+ zastavu. U oba slučaja reagovali su pripadnici MUP-a.

Osmomartovski marš Foto: Aleksandar Nastevski/Nova.rs

„Za radna prava žena, živeo 8. mart“, napisano je na transparentu na čelu protestnog marša.

Među okupljenima su opozicione političarke koopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković i koopredsednica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević. Tu su i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, te Đorđe Miketić iz stranke Zajedno i lider PSG-a Pavle Grbović.

„Međunarodni dan žena ove godine obeležavamo u atmosferi ogromnog nasilja, nepravde i laži. To je jedna strana priče koja utiče na celo društvo. Ali, kao i obično, žene plaćaju najveću cenu krize kroz podmetanje leđa za celu porodicu, neplaćeni ili slabo plaćeni rad i trpljenje nasilja“, rekla je univerzitetska profesorka Biljana Stojković za portal Nova.rs.

„Drugi deo problema odnosi se na retrogradne trendove povratka u klerikalne i patrijahalne vrednosti u kojima se položaj žena degradira i stimuliše se povratak u uloge drugorazrednih bića“, dodala je ona.

Osmomartovski marš Foto: Aleksandar Nastevski/Nova.rs

Biljana Stojković je poručila da je ovo datum kada svi ili sve moramo da se setimo „koliko je hrabrih žena žrtvovalo svoje živote da bi dosegli nivo prava koji nam je sada ugrožen“.

„Upravo na današnji dan bitno je osvestiti činjenicu da stečena prava nisu garantovana i da se uvek mora biti u pripravnosti da ih odbranimo“, navela je Stojković za Nova.rs.

„Osmi mart – svaki dan“, poruka je sa večerašnjeg protesta.

Inače, organizatori protesta ranije danas su istakli da su žene u Srbiji suočene sa ozbiljnom krizom, gde su institucije zarobljene, a vlast svakodnevno proizvodi nasilje.

„Danas odlučno stajemo zajedno i solidarno branimo osvojena prava, nastavljamo borbu za punu ravnopravnost i zauzimamo prvu liniju u osvajanju slobode“, navedeno je u saopštenju.

Osmomartovski marš Foto: Aleksandar Nastevski/Nova.rs

Koji su zahtevi večerašnjeg protesta?

– Dostojanstven rad i platu za život – u jeku ekonomske krize, inflacije i korupcije

– Odbranu ženskih političkih prava dok se nalazimo u krizi demokratije

– Siguran porođaj i reproduktivna prava dok slušamo o rasprostranjenosti akušerskog nasilja

– Protiv sistematskog nasilja u društvu u epidemiji sveopšteg nasilja

– Slobodu misljenja, govora i okupljanja u vreme progona aktivistkinja, novinarki, političarki

– Institucije u službi građanki nasuprot zarobljenih partijskih institucija

– Održivu budućnost i ekološku pravdu – U vreme globalnih sukoba, zalažemo se za prekid ratnih dejstava i pravdu za sve žrtve.

Osmomartovski marš Foto: Aleksandar Nastevski/Nova.rs

***

BONUS VIDEO – Osmomartovski marš u Beogradu: „Šetamo sa ženama širom sveta, za veću ravnopravnost“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar