Najtraženiji fakulteti: Evo koje smerove je prošle godine bilo najteže upisati

Društvo 14. jun. 202207:59
Podeli:
Foto: Filozofski N1

Psihologija na Filozofskom fakultetu bila je najpopularniji studijski program na Beogradskom univerzitetu u prošlogodišnjem upisnom roku – na jedno mesto konkurisalo je čak 6,3 kandidata.

Na drugom mestu je studijski program Informacioni sistemi i tehnologije na Fakultetu organizacionih nauka, sa 3,89 prijavljenih kandidata na jedno mesto, a na trećem su integrisane studije stomatologije na Stomatološkom fakultetu, sa 3,85 prijavljenih, pokazuje analiza upis za školsku 2021/22. godinu koju je uradio Beogradski univerzitet.

Među top 10 najpopularnijih studijskih programa su i informatika na Matematičkom fakultetu (2,93 prijavljenih na jedno mesto), Logopedija (2,70), Medicina (2,40), Arhitektura (2,37), Softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu (2,31), Farmacija (2,28) i Informacione tehnologije u mašinstvu na Mašinskom fakultetu, sa 2,18 prijavljenih kandidata.

Kada je u pitanju broj prijavljenih u odnosu na broj objavljenih mesta u okviru tehničko-tehnološke grupacije najveće interesovanje je bilo za Fakultet organizacionih nauka. Ukupan broj prijavljenih kandidata na ovoj grupaciji lane je bio u blagom porastu u odnosu na prethodnu školsku godinu, a od 2010/2011. imao tendenciju konstantnog rasta, sve do 2016/2017. godine, navodi se u analizi Univerziteta u Beogradu.

U okviru društveno-humanističke grupacije najveće interesovanje srednjoškolaca je vladalo za Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja (za integrisane akademske studije).

U okviru medicinske grupacije, kao i ranijih godina, najviše zainteresovanih je bilo za Stomatološki fakultet, a na prirodno-matematičkoj za Matematički fakultet.

Najviše odlikaša lane se prijavilo za upis na Medicinski fakultet, gde je prosečan broj poena koje su imali po osnovu uspeha iz srednje škole bio čak 38,76, od mogućih 40.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Srbljanović i Tintor: Uznemiravanje na Arhitektonskom - Da li kasni reakcija?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar