KC Niš Foto: Miljana Isailović/ Nova.rs

Na svim listama čekanja na Kliničkom centru u Nišu trenutno je 1.745 pacijenata - za 54 više nego pre desetak dana. Najduža lista i dalje je za ugradnju proteze za koleno (660). Iz UKC-a su danas odgovorili na zahtev za informacije od javnog značaja, poslat 18. aprila, ali su Južnim vestima samo poslali identične liste koje su već dostupne na sajtu RFZO-a, dok liste zakazivanja nisu dostavili.

Najkraće liste čekanja su na Klinici za kardiohirurgiju, čiji su lekari 12 vikenda zaredom operisali bez novčane naknade. 33 pacijenta čekaju revaskularizaciju miokarda ugradnjom bajpasa, a 14 njih ugradnju veštačkih zalistaka.

Lekar te Klinike Milan Lazarević pojašnjava da to čak nisu ni liste čekanja, već liste zakazivanja i da će ti pacijenti biti operisani do kraja maja ove godine, prenose Juzne vesti.

„Sve što je ispod mesec dana čekanja, to je lista zakazivanja. Oni kako sukscesivno dolaze, mi tako operišemo i normalno je da uvek mora tu da bude od 20 do 40 ljudi. To je odlično, na tim listama je bilo 160 ljudi. Sad sve ide svojim tokom“, kaže Lazarević.

Kada je reč o ugradnji zalistaka, ističe da su valvule, odnosno veštački zalisci, ugradni materijal i da će tempo obavljanja operacija zavisiti i od toga da li materijala ima dovoljno.

660 pacijenata, samo šest manje nego 18. aprila, čeka ugradnju proteze kolena na Klinici za ortopediju i traumatologiju. Gužva je i dalje i na Kardiologiji, gde koronografiju čekaju 263 osobe, više nego ranije.

Operaciju katarakte sa ugradnjom mekog sočiva na Klinici za očne bolesti čeka 259 ljudi, a 188 pacijenata je na listi čekanja za ugradnju bescementne proteze kuka na Ortopediji. Na toj klinici 180 osoba čeka hibridnu protezu kuka.

Gužva je na Klinici za kardiologiju i na listi čekanja za nehiruršku revaskularizaciju miokarda ugradnjom stenta – 92 pacijenta su na njoj. 18. aprila bilo ih je 83. Ugradnja trajnog veštačkog vodiča srca takođe se radi na Kardiologiji i na to čeka 56 pacijenata.

Novinari Južnih vesti potražili su zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja 18. aprila od Univerzitetskog kliničkog centra podatke o broju pacijenata koji se u tom trenutku nalaze na listama čekanja i listama zakazivanja za sve intervencije i preglede na svim klinikama koje im pripadaju.

Međutim, dostavili su samo podatke o listama čekanja na samo četiri klinike, što je svakako javno dostupno na sajtu RFZO-a, dok liste zakazivanja nisu poslali.

Podsetimo, 1.691 pacijent bio je ukupno na listama čekanja o kojima postoje podaci na sajtu RFZO-a, kada je reč o niškom Kliničkom.

Poslednja zakazana operacija je tek za 2025. godinu, a neki od ljudi sa liste svoje čekaju već više od četiri godine.

BONUS VIDEO: Niški kardiohirurzi radili 100 dana bez prestanka: Rezultat je da nema više liste čekanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar