Milosav Miličković Foto: MUP Srbije
Milosav Miličković Foto: MUP Srbije

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković izjavio je da su neistinite, paušalne i besmislene tvrdnje o radu MUP, među kojima je i ona o targetiranom brisanju fotografije iz galerija telefona učesnika protesta ispred Narodne skupštine.

„Teško mi je i da zamislim koliko košta oprema za takvo nešto, ali i da se setim da li bi iko od kolega iz policija najbogatijih zemalja mogao da poseduje opremu za to, pa sam zatečen besmislenošću tih tvrdnji“, naveo je Miličković u saopštenju.

Jedna od tvrdnji „bez ikakvog argumenta“ su navodi da postoji hakerska služba, kako kaže,  ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i da su se „prvi zapaženiji sajber napadi“ za koje se sumnja da ih je organizovala država dogodili u vreme poplava 2014. godine .

Kada je reč o primedbama na račun rada Odeljenja za borbu protiv viskotehnološkog kriminala u slučaju DDoS napada na sajt „Peščanik“, Miličković je  rekao da se to odeljenje u rešavanju ovih napada koji dolaze istovremeno „sa više hiljada zaraženih računara širom sveta“ susreće sa identičnim preprekama „kao i sve policije sveta“.

On napominje da je ponavljanje paušalnih teza o pristupanju podacima mobilnih operatera od strane MUP-a, bez sudskog naloga, ovoga puta „obogaćeno“ tvrdnjom da statistički podaci mobilnih operatera o broju pristupa metapodacima ukazuju da je neuporedivo veći broj pristupa u odnosu na broj sudskih naloga.

Po svemu sudeći, dodaje, radi se o nepoznavanju zakona i navedene materije. Mera nadzora komunikacije sprovodi se uz neophodnu naredbu sudije za prethodni postupak i može trajati najviše tri meseca, nakon čega se može produžiti najviše dva puta po još tri meseca.

Miličković ističe da se na osnovu jednog naloga sudije, koji traje do tri meseca, može više puta tokom tih meseci pristupiti komunikaciji, odnosno metapodacima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, napominje on,  pristup komunikaciji i njenom sadržaju, odnosno metapodacima, sprovode isključivo u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku i uz nalog sudije za prethodni postupak.

Sem toga, naveo je Miličković, MUP ne tvrdi da se video nadzor, kako se to navodi, koristi samo za suzbijanje saobraćajnih prekršaja, već kao i svuda u svetu i za suzbijanje kriminala i brže otkrivanje svih počinilaca krivičnih dela.

Takođe, dodao je on, MUP niti koristi niti poseduje softver za biometrijsko prepoznavanje lica, ali ističe da će se svakako truditi da prati trendove opremanja policija svih savremenih država sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare