Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Gornjem Milanovcu je sve teža epidemiološka situacija, a koronom se zaražavaju čitave porodice, rekao je danas za naš portal direktor gornjomilanovačke bolnice Predrag Šutić. Prema njegovim rečima, bolnički kapaciteti su na izmaku, a u poslednjih nekoliko dana stanje je sve teže.

„Krajem marta bolnički kapaciteti su bili popunjeni 30 odsto, a sada je taj procenat skočio na 75. Imamo 52 hospitalizovanih, od kojih su dva pacijenta na kiseoničkoj potpori, a naši smeštajni kapaciteti su 65. Uglavnom dominira starija populacija, ali ima i mlađih pacijenata saveoma teškim kliničkim slikama“, naveo je on dodajući da je u nedelju u batajničku bolnicu prevezen pacijent koji je 91. godište.

Predrag Šutić Foto:printscreen/youtube/dnevnik zapadne srbije

Šutić ističe da su pre dve sedmice transportovali šesnaestogodišnjaka zaraženog kovidom 19 u KBC „Dragiša Mišović“.

„Ukoliko se nastavi tendencija rasta novoinficiranih moraćemo otvoriti još jedan paviljon za kovid pacijente, ali to znači da će trpeti oni koji nemaju koronavirus. Borićemo se svim silama da se to ne dogodi, ali, kako stvari stoje, odnosno ako situacija bude nalagala prilično je izvesno da ćemo to morati da uradimo“, ocenio je on.

Na naše pitanje kako protiče vakcinacija u Gornjem Milanovcu Šutić kaže da je jednu dozu cepiva primila šestina odraslog stanovništva.

„Svi kovid pacijenti koji se nalaze na grudnom, internom i odeljenju neurologije su nevakcinisani, a od 52 hospitalizovanih vakcinu je primilo samo dvoje ljudi“, precizirao je on.

Problem je, kako je naglasio, što se čitave porodice zaražavaju, kao i lica iz njihovog komšiluka zbog čega medicinski radnici u prethodinih deset dana imaju, kako je naveo „suženje svesti“.

„Svi smo na izmaku snage, ali borimo se za svaki život nadljudskim naporima. Naš Dom zdravlja nema rendgen ni laboratoriju, a svakodnevno se obavi preko 100 snimaka pluća, a nekada i do 150. Ono što je činjenica je da skoro svakog dana imamo bar po 20 pacijenata za hospitalizaciju“, zaključio je direktor gornjomilanovačke bolnice za Nova.rs.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar