Foto: NOVA S

Gošće večerašnje emisije "Među nama" bile su Jasmina Mihnjak, iz portala Bebac i Duška Tasić, iz Udruženja privatnih vrtića u Beogradu. Sa voditeljkom Radom Đurić razgovarale su o problemima roditelja čija deca idu u vrtić, a koji ne mogu da se prilagode novom i potpuno različitom rasporedu rada vrtića, koji su uvedeni zbog pandemije koronavirusa.

Najnovijim merama u vrtiću u Šimanovcima deca su podeljena u dve grupe i vrtić pohađaju po školskom modelu, odnosno svaki drugi dan. Roditelji su ovo saznali preko viber grupe i to, kako kažu, samo par dana pre početka školske godine. Mnogi roditelji nisu mogli da se organizuju ili im nije odgovaralo i pokrenuli su inicijativu da se deci omogući svakodnevni boravak u vrtiću. Nadležni u vrtiću nisu želeli da kontaktiraju sa njima a jedinu informaciju dobili su od predsednika opštine Pećinci da će njihov problem biti rešen – do srede.

Problem sa vrtićem u Šimanovcima nije jedini, u Srbiji je rad ovih ustanova organizovan potpuno različito.. Korona je po svemu sudeći i u ovoj oblasti poremetila rutinu. Ne snalaze se roditelji, nadležni a ni vaspitači.

„Jedino što je zajedničko vrtićima je da su u svim roditelji kasno saznali za novu organizaciju rada. Sve nas brine da će doći i trenutak kada će se svi vrtići zatvoriti, što smo već doživeli. a to roditelje najviše brine, jer ko će decu da čuva“, kaže Jasmina Mihnjik iz portala Bebac.

„Privatni vrtići u Beogradu su se organizovali 5. maja kada smo dobili Predlog mera. Proučili smo ih dobro, organizovali se prema njima i napravili interna pravila a tek onda smo obavestili roditelje. U našim vrtićima deca dolaze svakodnevno ali naši vaspitači nisu koristili celi odmor kako bi uspeli sve da priprema.  Nažalost imali smo problem, nismo odmah mogli da upišemo svu decu ali smo i taj problem prevazišli“, kaže Duška Tasić iz Udruženja privatnih vrtića u Beogradu.

Po njenim rečima Predlog mera ne sme da bude samo slovo na papiru, svako treba da na osnovu svoje ustanove i raspoloživih mogućnosti nađe način da sebi prilagodi te mere.

Govoreći o adaptaciji deteta na vrtić u promenjenim uslovima, Mihnjak je podsetila da to ne podrazumeva samo boravak roditelja u vrtiću, već da se radi o složenijem procesu. Sve ove promene itekako utiču na adaptaciju, ali je sreća da deca mnogo bolje prihvaćaju promene nego odrasli. Po njenom mišljenju rešenje za organizovanje rada vrtića  je da se problem reši sistemski, tako da oni vrtići koji su uspeli da se organizuju pomognu onima koji imaju problema.

„Zbunjivala su nas česte izmene pravila ali smo sve nedoumice rešavali usput i naravno u saradnji sa roditeljima. Svi smo mi od Ministarstva dobili iste mere i uputstva“ ocenila je Duška Tasić.

Jasmina Minjak s druge strane smatra da ta uputstva nisu dobra. „To su samo neke preporuke koje neko može, a kako se pokazalo, neko i ne može da sprovede, sve zavisi od vrste ustanove. Vrtićima sa manjim brojem dece bilo je lakše da se organizuju, dok su predškolske ustanove, koje su obavezne, imale veći problem. Nema svaka ustanova dovoljan broj prostorija a ni osoblja da bi mogla da sprovede predloženo. Taj ko je propisivao mere morao je da vodi računa o tome“.

„Ako nemamo stopostotnu zdravstvenu sigurnost, a već duže vreme nemamo, vrtić je ipak najbezbednije mesto za decu“, poručila je roditeljima Duška Tasić iz Udruženja privatnih vrtića u Beogradu.

Pogledajte celo gostovanje Jasmine Mihnjak iDuške Tasić kod voditeljke Rade Đurić u emisiji „Među nama“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar