Matija ima sedam godina i je rođen sa spinalnom mišićnom atrofijom. Nakon teške borbe nepokretan je i koristi kolica. On je đak prvak koji je zajedno sa svojim drugarima trebalo da bude u učionici i raduje se početku škole, ali to se nije dogodilo, pošto mu Osnovna škola "Vojvoda Mišić" u Beogradu to nije omogućila. Matija u kolicima ne može da stigne do svoje učionice koja je smeštena na spratu, a ne postoji odgovarajuća rampa. Olivera Jovović, Matijina mama, za Nova.rs kaže da je njen sin razočaran, jer se radovao upoznavanju sa novim drugarima.

„Teško mi je pala ta njegova razočaranost. Ni danas nije otišao u školu, jer prosto niko nije u mogućnosti da nosi kolica na sprat. Ujedno je i stvar principa – Matiji treba da se omoguće odgovarajući uslovi. A konačno, nije reč samo o Matiji, tu su i druga deca poput njega kojoj to ne sme da se dogodi i ne sme da se ponovi“, priča Olivera za Nova.rs.

Ona uverava da je škola imala dovoljno vremena da Matiji omogući normalan polazak u prvi razred.

Foto: Privatna arhiva/Olivera Jovović

„Škola je imala celo leto, dogovor sa njima je počeo u maju, kada je Matija upisan. U sve to je bila uključena i opština Savski venac, kojoj škola pripada“, ljuta je Olivera.

U prizemlju su, navodi ona, ostale dve učionice koje su mogle da budu spremne, ali nisu. Olivera objašnjava da je opština Savski Venac od škole zatražila da te učionice budu spremne za Matiju i njegov razred, ali to se nije dogodilo. Za Matiju nije bilo ni spremno posebno mesto na koje bi mogla da se smeste kolica u učionici.

„Danas smo bili na sastanku u Opštini Savski venac. Oni maksimalno žele da izađu u susret, obećli su da će sve biti rešeno tokom naredne nedelje. Sigurni smo da će se to na kraju biti u redu, ali to nije moralo tako. Sada će će celo Matijino odeljenje morati da se seli u drugu učionicu, a to može da izazove negativne emocije i kod Matijinih drugova iz razreda i kod ostatka roditelje. Nije moralo tako“, navodi Olivera.

Nova.rs je konatktirala Osnovnu školu „Vojvoda Mišić“, poslali smo mejl, pozvali i kabinet direktorke Dragane Spasojević, ali odgovor na pitanje kada će Matiji biti omoguđeno da ima pristupačnu učionicu do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Sofijina borba sa spinalnom mišićnom atrofijom:

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare