Savo Manojlović na protestu
Foto: Nova.rs

Među malobrojnim građanima koji su se oko 19 sati okupili ispred Narodne skupštine je i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koji se složio sa našom novinarkom o tome da se protest osipa, ali je i ukazao i na to da je policija u tim trenucima pisala kazne građanima koji su se automobilima zaustavili pored okupljenih i time podržali protest.

„Imali smo, da tako kažem, incident. Tri automobila su parkirana kao podrška protestu, a policija je došla i pisala kazne. Mi smo intervenisali i ukazali na to da ne postoji nijedan razlog za pisanje kazne zbog zaustavljanja saobraćaja. Prethodnih dana je ovde bilo mnogo ljudi koji su zaustavljali saobraćaj, onda je trebalo svima njima da pišu kazne. Dakle, vidimo ovde dvostruke standarde. Tako smo imali situacije da ne hapse kriminalce, koji sa fantomkama razbijaju Skupštinu, stoje mrtvi hladni ispred kordona. Ali sutradan biju decu koja igraju i pevaju na stepeništu.“ kazao je Manojlović za Nova.rs.

Sedmi dan protesta ispred Skupstine Srbije
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Na pitanje čiji je ovo protest rekao je da je definitivno nastao spontano preko društvenih mreža i predstavlja socijalno nezadovoljstvo, jer građani ne mogu da artikulišu svoje stavove kroz institucije koje ne postoje.

„To je najveća prednost protesta, zato je bio masovan od 10 do 20 hiljada ljudi, a ne kako predsednik kaže od 1.000 do 3.000 ljudi. Imali smo situaciju da nema uspešnog protesta bez jasne organizacije i strukture, sa druge strane niko nije mogao da se iskaže i preuzme, što bi verovatno došlo do osipanja. Videli smo i sukobe različitih grupa.“

„Kako je spontano nastao, tako će spontano nestati. Ali ono što mogu da kažem da je svaki talas protesta pokazivao sve jaču snagu. Kao što su protesti Ne davimo Beograd zbog rušenja u Savamali, protesti protiv diktature i protesti ‘Jedan od pet miliona’, „zaključio je Manojlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare