U apotekarskoj delatnosti dugi niz godina vlada haos, izjavila je Aleksandra Dimitrijević Salom iz Udruženja apotekara SPAS, navodeći da su male apoteke u Srbiji, kojih nema malo, ugrožene, a mnoge su počele i da se zatvaraju.

Sa platama ispod proseka i konkurencijom u vidu velikih apotekarskih lanaca koji imaju svoju veleprodaju, domaći apotekari smatraju da im prete i masovna zatvaranja, a Dimitrijević Salom podseća da je Zakon o apotekarskoj delatnosti trebalo da bude usvojen 2018. godine i njime je, pored ostalog, trebalo da se definiše i mreža apoteka.

Apoteka mora da bude otvorena od strane farmaceuta, to je tako u gotovo svim evropskim zemljama, rekla je ona u emisiji Dan uživo na N1.

„Naša struka je ugrožena potpuno i pacijenti mogu da budu. Ona je ugrožena postojanjem tih velikih lanaca i globalnim kapitalom koji je ušao u našu zemlju“, rekla je Dimitrijević Salom.

Farmaceutska delatnost nije trgovina

Framaceutska delatnost je, kako ističe, delikatna, a ne trgovina koja će se baviti popustima i jeftinijim lekovima.

Aleksandra Dimitrijević Salom
Aleksandra Dimitrijević Salom Foto: N1

„Mi moramo da budemo dovoljno obučeni i deklarisani od strane države da smo zdravstveni radnici“, kaže sagovornica N1 navodeći da imaju dokaze koji govore da u većim lancima ne rade farmceuti, da nemaju uslove da pruže uslugu.

Kako je ocenila, postoji opasnost da ostanu tri ili dva lanca koji će na kraju diktirati cene RFZO i državi.

„To je ideja koja je isključivo profitabilna, a mi se borimo za struku i za uslugu“, istakla je Dimitrijević Salom.

Ona je rekla da je sličan haos u apotekarskoj delatrnosti postojao i u Mađarskoj, ali je rešen u tri faze za devet godina.

Pozvala je Ministarstvo zdravlja da se uđe u dijalog i da se krene u rešavanje problema.

***

BONUS VIDEO – Šta će biti sa državnim apotekama? – Aris Movsesijan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare