Foto:Ksenija Pavkov/N1

Roditelji dece sa smetnjama u razvoju iz Bačke Palanke, a koji su dobili poziv od predsednika opštine nakon emitovanja priloga N1 da nisu ispunjeni njihovi zahtevi o izgradnji dnevnog boravka za njihovu decu, pristali su na razgovor. Sam predsednik Srbije je, kako se navodi, delegirao ministra Nemanju Starovića za ovo pitanje.

Godine 2022. u Bačkoj Palanci majke sa decom koja imaju smetnje u razvoju odlučile su se da razviju transparent na predizbornom mitingu SNS, kojim su tražile dnevni boravak za svoju decu, kako bi i predsednik uvideo njihov problem.

„Predsedniče, pomozite, deca ometena u razvoju su u opštini Bačka Palanka zaboravljena… Da pročitam, da svi čuju i vide, pa Vas molim da svi spustite sada transparente, nit ja vidim ljude, nit ljudi vide nas“, rekao je Vučić tada na skupu.

Foto:Ksenija Pavkov/N1

S rešavanjem problema se počelo, ali se nije završilo – radovi na izgradnji dnevnog boravka trebalo je da butu gotovi u junu ove godine, ali nisu. Tako su majke, kako bi se izborile za prava svoje dece, donele odluku da krenu u ponedeljak pešaka u Beograd.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali, nakon emitovanja priloga N1 o problemima ovih roditelja, stigao je poziv za sastanak, a koji su roditelji prihvatili.

Predsednik skupštine opštine Milan Čavić rekao da je predsednik Vučić delegirao ministra Nemanju Starovića za ovo pitanje i da će sastanak u Beogradu sa roditeljima biti u ponedeljak.

Jedna od majki dece sa smetnjama u razvoju Jaroslava Molnarova je rekla ranije da su na sastanke išle i pre. Iz njih su ostala samo obećanja.

„Mi možemo da odemo na sastanak, ali mi smo na takve sastanke odlazili godinama. Obećavanja su bila od januara, maja, novembra – ta tri meseca su se vrtela u krug. Više ne verujemo opštini. Sve se završava na obećanjima“, dodala je za N1.

Foto:Ksenija Pavkov/N1

Molrnarova ističe da se roditelji nikada neće umoriti, jer samim tim što su roditelji – nemaju prava da se umore. A zahtev je da se ubrza izgradnja dnevnog boravka.

„Roditelji se i plaše. Ne znam čega. Ovo je zakonsko pravo – da imaju dnevni boravak, koji treba da osnuje lokalna zajednica u kojoj deca sa invaliditetom žive… Treba da se izgradi, da imaju svoj kutak, gde mogu da imaju svoje aktivnosti… Oni čekaju na roditelja da se vrati kući, pa da taj roditelj opet nešto organizuje… Ja više ne mogu da budem toliko fizički aktivna, kao kad sam imala 25 godina, kada je počeo da mi se dešava problem“, zaključila je za N1.

BONUS VIDEO: Da li deca treba da uče i za vreme raspusta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare