Maja Gojković Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Potpredsednica Vlade i predsednica Odbora Direkcije za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (Srbatom) Maja Gojković izjavila je danas na otvaranju konferencije "Nuklearna sigurnost danas" da je nuklearna energija danas jedno od mogućih rešenja za najizazovnije probleme, ali i jedan od većih izvora ljudskih strahova.

„Nalazimo se na kraju veoma teške godine, u kojoj su energetska kriza i geopolitička situacija još jednom u sam centar pažnje doveli nuklearnu energiju“, rekla je Gojković, a navodi se u saopštenju.

Gojković je rekla da u bližem okruženju Srbije trenutno radi osam nuklearnih elektrana, kao i da evropske zemlje, uključujući i pojedine države u okruženju, intenzivno rade na izgradnji novih nuklearnih kapaciteta.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) Rafael Marijano Grosi istakao je da će MAAE nastaviti da podržava Srbiju u jačanju njenih kapaciteta i u zaštiti životne sredine i da 30 zemalja širom sveta razmatra i planira pokretanje nuklearnog energetskog programa.

„Korišćenje nuklearne energije može da donese mnogo benefita i da pomogne u rešavanju ovih kriza, ali sigurnost i bezbednost građana su na prvom mestu, pa je potrebno pre daljih aktivnost ispuniti neophodne bezbednosne standarde“, naglasio je Grosi.

Direktor Srbatoma Slađan Velinov rekao je da Srbija ima zabranu izgradnje nuklearnih elektrana, a da države u okruženju rade na povećanju svojih nuklearnih kapaciteta.

Naveo je da pored Slovenije i Mađarske, koje najavljuju nove blokove svojih nuklearnih elektrana, i druge države u Evropi, kao što su Rumunija, Češka ili Poljska, planiraju izgradnju malih modularnih reaktora.

„U svetlu ovolikog povećanja nuklearnih kapaciteta u našem bližem i daljem okruženju, i pored značajnih unapređenja sigurnosti nuklearnih postrojenja Srbija mora biti spremna u slučaju bilo kakvog neželjenog događaja“, naveo je Velinov.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je na panelu da Srbija treba da nađe način da omogući više bazne energije koja nije iz uglja i da su alternative gas i nuklearna energije, ali da Srbiji osim tehnologije nedostaje kadar, zbog čega bi odmah trebalo početi rad na svim neophodnim obrazovnim i naučnim pretpostavkama.

***

BONUS VIDEO – Zaštita od nuklearnog udara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar