Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, N1, Nemanja Jovanović/Tanjug

Bivša v. d. direktorka Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, Vera Stoiljković, koja je prošle godine smenjena nakon brojnih prijava za mobing, od nedavno je pomoćnica ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Tokom njenog mandata, u Torlaku je drastično redukovana proizvodnja, kao i stručni kadrovi, a učestvovala je i u aferi “Hitna pomoć” 2005.

Na imenovanje Vere Stoiljković na mesto pomoćnice ministra, kao i na čelo Sektora za međunarodne odnose i projekte EU u oblasti zdravstva, zaposleni u Torlaku su, kako kažu – zanemeli.

“Ostali smo nemi i poraženi. Ta žena je uništila Torlak, a sad gledamo kako avanzuje. Po kojoj logici je ona dobila mesto u Ministarstvu zdravlja? Ova nova funkcija je kao nagrada za sve sudske procese koji su pokrenuti protiv nje, a koje Torlak i dalje plaća”, kaže za Nova.rs jedan od zaposlenih u Institutu, koji na Torlaku radi duže od 10 godina.

VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U kuloarima Instituta pričaju da je razlog imenovanja “kumovska veza” Stoiljković i Lončara.

“Odluka o njenom postavljanju na bilo koju funkciju gde će odlučivati o srpskom zdravstvu je skandalozna. Nažalost, bilo je za očekivati da joj prijatelj obezbedi izmišljeno radno mesto. Uništila je domaćeg proizvođača vakcina, a u Srbiji stalno živimo po paroli ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’, pa nas više ništa ne iznenađuje”, priča za Nova.rs bivša zaposlena u Institutu Torlak, koja je zamolila da ostane anonimna, zbog brojnih sudskih procesa u kojima je na “drugoj strani” Vera Stoiljković.

Sudske procese plaća Torlak

Protiv bivše v. d. direktorke Torlaka podignuto je više tužbi za mobing, a zaposleni navode da je to najčešći razlog zašto su u njeno vreme Institut napustili najveći stručnjaci.

VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Procese za mobing, koji još traju, i dalje plaća Torlak. Trebalo bi protiv nje pokrenuti tužbu zato što je uništila strateški važnu kuću, kao i zbog ovog finansijskog tereta koji trpi institut”, kažu zaposleni sa kojima smo razgovarali.

Procesi se otežu i zataškavaju.

“Izvesna sudija Apelacionog suda A. P. obrađuje predmete, stalno menja odluke i odugovlači. Čudno je kako svi predmeti protiv Torlaka, odnosno Stoiljkovićke, završavaju kod nje”, kaže nekadašnja zaposlena u ovom Institutu.

VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nakon brojnih optužbi zaposlenih i urušavanja rada Torlaka, u januaru 2023, Vlada Republike Srbije razrešila je Veru Stoiljković funkcije v. d. direktora.

Odštete i afere

Prikrivanje brojnih, stravičnih problema u proizvodnji vakcina, propadanje pogona, uvoz obaveznih vakcina, poput BSG (BSŽ) iz Bugarske, što je sakrila od javnosti, kao i otpuštanja vrhunskih stručnjaka bez obrazloženja, tužbi za mobing i zloupotrebu položaja, samo su deo zaostavštine Vere Stoiljković, po kojoj će je Torlak pamtiti.

Foto: N1

Naime, početkom 2022. javnost je uzdrmala vest o sumi u iznosu od 200.000 dinara, koju je Institut Torlak morao da isplati na ime odštete nekadašnjoj zaposlenoj zbog zlostavljanja na radu, koje je pretrpela od strane direktorke Stoiljković.

Takođe, početkom marta 2015, čak sedam žena na rukovodećim pozicijama na Institutu Torlak dale su ostavke na mesto pomoćnice direktorke zbog, kako su tada navele “stalnih neopravdanih kritika i omalovažavanja rezultata rada”, ali i zbog “neprimereno kratkih rokova”, “davanja radnih zadataka koji prevazilaze njihove kvalifikacije” i “čestih sastanaka uz povišen ton i neplaćenog prekovremenog rada”.

Institut Torlak Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

U poznatoj aferi “Hitna pomoć” iz 2005 godine, dr Stoiljković bila je na strani organizatora. U to vreme je doktor Borko Josifovski, uzbunjivač i bivši direktor Hitne pomoći, ukazao na spregu lekara i privatnih pogrebnika. On je objasnio da određene ekipe Hitne pomoći pacijentima namerno ne pružaju adekvatnu negu prilikom izlaska na teren, dok privatnim pogrebnicima odaju podatke o adresama pacijenata.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, dr Stoiljković je do mesta načelnika kol centra u Hitnoj pomoći, došla upravo zbog toga što je bila bliska sa ljudima koji su organizovali pomenutu aferu.

Sumnjivi konkursi

Podsetimo dr Vera Stoiljković, specijalista fizikalne medicine, postavljena je na mesto v. d. direktorke Instituta Torlak još u februaru 2013. godine, a zatim u julu iste godine i na četvorogodišnji mandat. Ona se 2017. ponovo kandidovala, a konkurs koji je tada raspisan isključivao je mogućnost stručnjacima iz oblasti mikrobiologije, imunologije, biohemije, molekularne biologije, tehnologije da joj budu protivkandidati, što je izazvalo sumnje u javnosti o mogućem nameštanju konkursa za mesto direktora ove institucije.

Institut Torlak Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Stoiljković, međutim, nije jedina koja je razrešena direktorske funkcije zbog mobinga, a završila na odgovornoj poziciji u Ministarstvu zdravlja.

Na Nova.rs pisali smo nedavno o Ivani Stašević Karličić, bivšoj v. d. direktorki Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, koja je sa ovog mesta smenjena zbog žalbi dela zaposlenih na mobing i zloupotrebu položaja. U junu ove godine, Stašević Karličić imenovana je za državnu sekretarku u Ministarstvu zdravlja.

Vera Stoiljković i Ivana Stašević Karličić postavljene su na mesta v. d. direktorki u vreme prethodnih mandata Zlatibora Lončara, a smenila ih je prošle godine bivša ministarka Danica Grujičić. Međutim, sa najnovijim, trećim mandatom, Lončar ih je, uprkos mrljama u radnim biografijama, vratio na visoke pozicije.

***

BONUS VIDEO: Direktor Torlaka iz medija saznao za smenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare