Foto: L.L./ATAImages, M. M./ATAImages, Shutterstock

Nakon što je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da čeka predsednika države Aleksandra Vučića da mu pomogne oko smanjenja ili eliminacije listi čekanja, oglasila se struka. Lekari smatraju da je ministar ovim priznao da nam je zdravstvo doživelo fijasko, da predsednik nije kompetentan da odlučuje o načinu ukidanja lista, koje su se formirale u prethodna dva Lončarova mandata, zbog čega iznose konkretne predloge rešenja.

Liste čekanja u Srbiji već godinama su uobičajena pojava, a za zdravstvene vlasti do nedavno su bile nevidljive.

“Lončarova rečenica da ‘čeka Vučića’ donekle bi bila razumljiva, da je taj njegov predsednik menadžer u zdravstvu ili makar lekar, pa da se sa njim konsultuje. Međutim, čovek je diplomirani pravnik, sa nula dana radnog staža, bilo gde osim u politici i nema nikakve veze sa medicinom, pa je ovakva izjava ministra tragikomična, posebno kad ima lekare, stručnjake, koji su ovde i znaju šta treba učiniti”, kaže za Nova.rs ortoped dr Danijel Raspopović, koji je i član Odbora za zdravstvo SSP.

Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Ministar treba da oseća bar minimum moralne i stručne odgovornosti za liste, za koje je kriv, smatra on.

“One su se nagomilale u njegovo vreme i sad se od njega očekuje da ih reši. Nažalost, očigledno je za to nesposoban, pa zašto onda ne pusti nekog drugog da radi taj posao, nekoga ko ima rešenje”.

Zdravstveni sistem „oboleo“

Doktor ističe da svaka ustanova ima drugi problem, koji uzrokuje čekanja i da je zato neophodno pozabaviti se svakom bolnicom pojedinačno.

“Ministarstvo mora da sagleda svaku ustanovu i njene interne probleme, iz razloga što liste čekanja u jednoj uzrokuje deficit srednjeg stručnog kadra, u drugoj anesteziologa, u trećoj kardiohirurga, u četvrtoj implantata, spisak je predugačak. Takođe, jako je važno da se državni i privatni sektor povežu, da se privatnicima prebaci deo posla, kako bi pomogli, ali pre svega, da se uvede popodnevni rad i to samo ukoliko ljude finansijski stimulišu, jer ionako rade za najniže plate u regionu”, naglašava dr Raspopović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izjavom da ne može sam da reši liste čekanja, kao i da je u pitanju veliki problem, ministar zdravlja je, po mišljenu kolega lekara, priznao da je zdravstveni sistem Srbije doživeo fijasko poslednjih godina, tačnije u vreme aktuelne vlasti, čiji je i on deo.

“Ne možete ništa u zdravstvu da rešavate ako se bavite posledicama, a ne uzrokom. To važi i za liste čekanja. Naš zdravstveni sistem je teško oboleo, ali dobro je što je tema listi čekanja postala legitimna. Vlast je priznala da 12 godina nisu radili kao treba, da je sistem doživeo fijasko. Posle toliko vremena na vlasti, ne mogu više da se vade na neke prethodne”, kaže za Nova.rs prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš, čiji je tim prošle godine, tokom 100 dana uzastopnog rada, eliminisao liste čekanja za operacije na srcu.

Dr Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Međutim, dodaje da je Zlatibor Lončar načinio politički hrabar korak.

“Retko ko bi priznao da je napravio katastrofalnu grešku, zbog koje sad mora da menja ceo sistem, a Lončar očigledno nema moć da to sam učini”, kaže prof. dr Milić.

Uzrok problema i izvor korupcije – dvojni radni odnos

“Dok država sistemski ne ukine, ne zabrani dvojni radni odnos, nema rešenja za liste. To je glavni izvor korupcije i ako ne donesu odluku da ljudi mogu da rade samo državno ili samo privatno, a da se iskoriste kapaciteti privatne prakse, nećemo se pomeriti s mesta. Imate sa jedne strane specijalistu koji sedi na dve stolice, a sa druge ljude koji 10 godina čekaju specijalizaciju i da budu primljeni u stalni radni odnos. To je apsolutno suludo. Povećanje plata je neophodno što pre i uvođenje platnih razreda. Ne može sestra u intenzivnoj nezi da prima istu platu kao koleginica na šalteru”, objašnjava prof. dr Milić.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Vlast oprema bolnice, a u njima nema ko da radi.

Pročitajte još:

“Kad nema kadrova, imate liste čekanja. Vlast nabavlja opremu, a ne misli o osoblju i stručnjacima. Na savremenoj opremi ne rade roboti, nego lekari. Kad smo na kardiohirurgiji ukinuli liste čekanja, bivša ministarka je rekla da rušimo sistem. I bila je u pravu. Hteli smo da napravimo novi i bolji. Onaj u kojem je interes pacijenta na prvom mestu, a ne lobista i male grupe ljudi”, naglašava prof. dr Milić.

U Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije smatraju da problem listi čekanja mora sistemski da se rešava, zbog čega je verovatno – neophodan predsednik.

Foto:privatna arhiva

“To mora sistemski da se reši, a zdravstveni sistem je deo državnog, pa ministar verovatno zato mora da konsultuje predsednika, ako su u pitanju velike promene, investicije i slično. Liste čekanja postoje svuda u svetu, a posledica su nedostatka zdravstvenih radnika. U BiH su, da bi zadržali lekare, izgradili stanove sa beneficijama samo za njih, što rade i u Crnoj Gori. Osim sistemskog rešenja, treba da se fokusiramo na to da na sve načine zadržimo zdravstvene radnike u ustanovama. Nije poenta samo eliminisati liste za skener ili bilo koje druge, već treba održati takvo stanje, a za to su nam neophodni ljudi, stručnjaci”, poručuje dr Gorica Đokić, predsednica SLFS.

„Čekam Vučića da se vrati“

Podsetimo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je juče da čeka da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrati iz Sjedinjenih Američkih Država, kako bi se dogovorili o načinu elimenisanja lista čekanja u zdravstvenim ustanovama.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

„Neophodna mi je njegova (Vučićeva) pomoć. Zajedničkim snagama napravićemo plan. Rezultat će biti da nemamo liste čekanja ili da one budu minimalne. Voleo bih da nas građani Srbije podrže u tome“, kazao je ministar.

***

BONUS VIDEO: Lek za bolničke liste čekanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare