Foto: Printscreen Nova/Video

Grupa nezadovoljnih lekara u Domu zdravlja Bogatić obratili su se javnosti zbog loših uslova rada u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Oni navode da ne žele da budu odgovorni za propuste koji se dešavaju pri pružanju zdravstvenih usluga, kao i da su se obraćali v.d. direktorki dr Mirjani Davidović kojoj je prošle godine istekao mandat, ministarki zdravlja i nadležnim inspekcijama, ali da niko od njih nije bio zainteresovan za rešavanje problema.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

„Prinuđeni smo da vam se obratimo ovim putem, jer ne želimo da budemo odgovorni za propuste koji se dešavaju pri pružanju zdravstvenih usluga u DZ Bogatić.

Obraćali smo se v.d. direktorki dr Mirjani Davidović (čiji je mandat istekao 03.11.2023, a da konkurs za direktora nije raspisan), ministarki zdravlja prof.dr Danici Grujičić, nadležnim inspekcijama, predsedniku opštine, kao što se i sada javno obraćamo. Niko od gore pomenutih nije bio zainteresovan za rešavanje organizacionih, tehničkih i pravnih problema koji su se od dolaska v.d. direktorke dr Mirjane Davidović samo gomilali.

Svaki mesec koji je provela na mestu direktora ove ustanove je bio obeležen skandalima, koji su nastali zbog njenog bahatog ponašanja, nepoštovanja saradnika medicinske i nemedicinske struke, malverzacija od kojih je najpoznatija malverzacija iz septembra 2023.godine oko nameštenog konkursa za specijalizaciju iz oblasti radiologije, o čemu smo već obavestili javnost.

Foto: Nova.rs

Danas se nalazimo u situaciji da nemamo sredstva za higijenu u Domu zdravlja, da nam informacioni sistem u seoskim ambulantama (ukupno 5 koje redovno rade) otežano funkcioniše, a u pojedinim ambulantama uopšte ne funkcioniše, što veliki broj naših sugrađana diskriminiše, jer njihovi izabrani lekari uz sav trud i zalaganje ne mogu da rade adekvatno, da upućuju na konsultativne preglede, dijagnostiku, propisuju terapiju. Koordinacija između rukovodioca naših službi ne postoji, kao ni redovni sastanci koji doprinose prevazilaženju tekućih problema i izazova u radu.

Ostajemo prepušteni sebi, odgovaramo i bivamo prozivani za greške koje nastaju, jer nemamo adekvatna sredstva za rad (medicinski informacioni sistem ne radi u seoskim ambulantama, neadekvatna nabavka potrošnog materijala – kasni se sa tenderom i nabavkom istih , a oprema u kvaru se niti popravlja, niti se nabavlja nova), nema adekvatno organizovanog ljudstva.

Pacijenti i pored toga što su zdravstveno osigurani kupuju lekove / injekcije koje ne bi morali, sisteme za infuziju.

PROČITAJTE JOŠ:

Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva i hitna medicinska pomoć su podnele najveći teret za vreme Kovid-19 pandemije i bile primer drugim domovima zdravlja, a danas su uprkos trudu pojedinaca nefunkcinonalne, ne postoji odgovarajuća organizacija, pa je medicinsko osoblje svakodnevno pred izazovom koje samostalno rešava.

U DZ Bogatić je primljeno 49 radnika ( medicinske i nemedicinske struke), a o njihovom raspoređivanju je učestvovala isključivo v.d direktorka po svom ličnom nahođenju, bez konsultacije sa rukovodiocima službi.

Naš Dom zdravlja je 2018. godine po oceni akreditacione komisije proglašen za najbolje ocenjen u Republici Srbiji, a 2024. pod rukovođenjem dr Mirjane Davidović se pominje najviše u žutoj štampi, jer su sve kolege, dugogodišnji radnici doma zdravlja, koji su učestvovali u organizaciji rada ove ustanove, u medicinskom, pravnom i ekonomskom funkcionisanju skrajnuti.

Propusti su mnogobrojni, tenderi, registrovanje vozila, gorivo, nabavka osnovnih sredstava za higijenu – tečni sapun, ubrus, toalet papir, danas je sve problem.

Foto: Ana Vušović Marković/Nova.rs

Lekari ne mogu da zaduže aparate za merenje krvnog pritiska u kratkom vremenskom roku kada se postojeći pokvare, što ranije nije bio slučaj. Pojedine ambulante nemaju grejanje, trenutno jedna od najvećih seoskih ambulanti u opštini Bogatić- Badovinci.

Ostali smo bez interniste, radiologa,jer im je rukovodstvo dozvolilo da odu u druge ustanove suprotno Pravilniku o specijalizacijama i tako direktno načinilo štetu kako ustanovi, u smislu umanjenja kvaliteta stručnog rada, tako i naše sugrađane dovelo u nezavidnu poziciju i otežalo im lečenje.

U poslednje dve nedelje svedoci smo zloupotrebe službenog položaja v.d. direktorke dr Mirjane Davidović, a odnosi se na ponovni konkurs za specijalizacije i stručno usavršavanje zaposlenih.

Iako se posle skandala u septembru 2023. godine obavezala pisanim putem da će naredni konkurs za specijalizacije biti fer i sa korektnim korigovanim kriterijumima, ovaj put je pokušala da sakrije izveštaj Zavoda za javno zdravlje Šabac na odobrene specijalizacije iz čak tri oblasti. Podsećamo da je u septembru obustavljen konkurs zbog zloupotrebe službenog položaja, zbog neadekvatnog obaveštenja potencijalnih kandidata, zbog favorizovanja jednog kandidata, kao i zbog skandaloznih kriterijuma za bodovanje, gde se radni staž od 1 godine boduje istom ocenom kao i radni staž od deset godina.

12.01.2024. uputili smo joj pisani zahtev za obrazloženje šta se dešava sa konkursom za specijalizacije, jer je rok za prijavu bio do 01.02.2024. V.d. direktorka je 15.01.2024. odgovorila da ćemo biti blagovremeno obavešteni, prećutavši već tada da je rešenje za tri specijalizacije stiglo 04.01.2024. i zavedeno pod delovodnim brojem 6 istog datuma.

Pošto do najavljenog obaveštenja nije došlo, kolege su 30.01.2024. direktno se informišući sa nadležnom osobom iz Zavoda za javno zdravlje Šabac, saznale da je dopis o odobrenim specijalizacijama stigao još 04.01.2024, što je v.d direktorka namerno prećutala. Napominjemo da sa odlukom Zavoda za javno zdravlje nije upoznat ni Stručni savet do 31.01.2024. što je ponovljena greška sa prethodnog konkursa.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na našu sreću, Javni poziv Ministarstva zdravlja je produžen do 20.02.202., te smo insistirali na sastanku kako bismo dobili odgovarajuće odgovore na nastalu situaciju.

V.d. direktorka je sprečila da se sastanak održi i isti dan otvorila konkurs za specijalizaciju iz radiologije i opšte medicine, ne menjajući sporan Pravilnik o stučnom usavršavanju, na šta se prethodno obavezala.

Specijalizaciju iz ginekologije je ostavila za kasnije, iako će do njene realizacije naš ginekolog otići u penziju, pa tako trudnice i porodilje,i sve ostale žene koje imaju bilo kakav ginekološki problem prepustiti da se same snalaze po drugim domovima zdravlja u regionu.

Mimo zakona treći dan raspisanog konkursa, sazvala je u isti dan i Stručni savet i Upravni odbor, što je po pravilu trebalo uraditi pre raspisivanja konkursa, a za to je imala puna dva meseca.

U međuvremenu je promenila pojedine članove, uključujući i predsednika Stručnog saveta koji je na sastanku servirao na potpisivanje nove, minimalno izmenjene kriterijume za bodovanje kandidata,koji su i dalje bili nepravedni i neprihvatljivi, bez prava na prigovor i sugestije, što preostali članovi nisu prihvatili i na snazi su ostali stari.

Naše obraćanje nije politički motivisano. U prethodnih 10 godina smo imali direktore koji su pripadali različitim političkim partijama, pa smo sve probleme uspešno rešavali unutar ustanove i ostajali i u najtežim trenucima dosledni pozivu koji smo izabrali.

Činjenje sadašnje v.d direktorke, kao i nečinjene (obezbeđivanje minimum uslova za rad), uskraćivanje stručnog usavršavanja kolegama koje godinama rade u ustanovi, favorizovanje pojedinaca će većinu od nas primorati da potražimo zaposlenje u drugim zdravstvenim ustanovama. Postavlja se pitanje nakon svih ovih afera u kojima je u poslednje vreme bila akter naša ustanova, da li je v.d. direktorka dr Mirjana Davidović dorasla funkciji na kojoj se nalazi trenutno i vredna eventualnog odlaska nezadovoljnih lekara iz ustanove.

Grupa nezadovoljnih lekara DZ Bogatić

Dr Ana Mićić

Dr Biljana Stevanović Nikolić

Dr Jelena Pajičić

Dr Anka Puzić, spec. opšte medicine, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta

Dr Natalija Stanojčić

Dr Danijela Čugurović

Dr Aleksandra Firaunović

Dr Nikola Mašić

Dr Zoran Kolarić, spec. opšte medicine, predsednik reprezentativnog Sindikata Doma zdravlja Bogatić“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: UŽICE: Dom zdravlja vapi za lekarima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar