Foto: Privatna arhiva/N1

Bostan je najslađi u niškom naselju Čokot, ne samo što je crven i domaći, već i jer ga ispred dvorišta porodične kuće prodaju dva 11-godišnjaka. Ni visoke temperature, ni činjenica da je jedan od njih kupce dočekuje u invalidskim kolicima ne umanju želju malih prodavaca. Od vrućine je vrelija ljubav prema Crvenoj zvezdi i želja da fudbalere i košarkaše u narednim sezonama i izazovima bodre uz sezonske karte. Koje su zaradili sami.

Lazar Živković i njegov drug Tadija Petrović odlučili su da prodaju lubenice i dinje koje uzgaja Lazarev otac i tako skupe novac za predstojeće utakmice.

Njihovi roditelji jedva su ih ubedili da odrede sebi radno vreme, jer su mali navijači isprva planirali da rade ceo dan i ceo raspust, ali kako za N1 kaže Lazareva mama Marija, njihova marljivost potvrda je dobrog vaspitanja, piše N1.

„Čim je krenula sezona, pre desetak dana, Lazar se organizovao sa drugom, stali su ispred naše kapije i počeli su prodaju lubenice. Cilj im je da obezbede sezonske članske karte za njihov omiljeni klub, budući da su i jedan i drugi od rođenja vatreni navijači Crvene zvezde. I bez toga oni bi svakako posećivali Zvezdine utakmice, ali ovako su nas roditelje ubedili da smo na dobrom putu i da dobro radimo svoj posao“, rekla je za N1 Marija Petrović Živković.

Važno joj je, kaže, da usmeri svoje dete na prave vrednosti.

„Da ne očekuje ni od koga ništa, već da bude odgovoran, sam se bori i trudi da svojim radom postigne zacrtani cilj“, dodaje ona.

Kada se priča o Lakiju proširila društvenim mrežama, ne samo susedi, već i ljudi iz drugih delova Niša počeli su da dolaze po bostan, ali i da upoznaju vrednog dečaka. Marija ističe susret sa parom koji živi u Beču, a za male prodavce saznao je na društvenoj mreži X.

Lazar, inače, ima spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), ali srećom, najblaži oblik ove bolesti. Pritom je, dodaje Marija, natprosečno inteligentno dete.

PROČITAJTE JOŠ

„Radili su testiranje pre polaska u školu i ustanovili su mu visok koeficijent inteligencije – IQ-128. Zahvaljujući tome, ali i radu, Laki nije sebi dozvolio nijednu četvorku od kada je krenuo u školu. Redovan je učesnik takmičenja iz matematike, gde je proteklih godina osvajao nagrade i na opštinskom, okružnom i republičkom nivou. Učestvovao je na takmičenju u šahu i osvojio prvo mesto u svojoj kategoriji na teritoriji opštine Palilula“, ponosna je mama.

Lakijevi roditelji, Marija i Zoran, otpočetka teže da sina pripreme da se kroz život probija sam i zarađuje za svoje potrebe.

„Već treću godinu pohađa privatne časove programiranja i stekao je četiri diplome. On je oduševljen časovima, a ono što nas oduševljava je to što više nije u grupi sa svojim vršnjacima, već u odeljenju sa decom koja su završila sedmi i osmi razred“, navodi ona.

Iako je oblik SMA koji Laki ima najblaži, nije naivan, objašnjava Marija.

Ona se kod njega manifestuje periferno, na rukicama i nogicama. On je dobro, ali ne može da hoda. Godišnje prima tri injekcije spinraze, ali ostali parametri su dobri. Vidimo određeni napredak i nadamo se najboljem. Laki usvaja nove motoričke pokrete, dobio je na snazi. Očekujemo najbolje, ne očajavamo i svesni smo da rezultati nisu vidljivi tako brzo, ali bitno je da kod dece sa ovim oblikom SMA to više nije progresivna bolest“, navodi ona.

Kao mama crveno-belog navijača, priznaje, i sama prati fudbal više nego ranije.

„Moj Laza je uspeo da ceo razred preokrene u taj Zvezdin tabor. Bilo je, naravno, dece koje navijaju za Zvezdu, one koja prosto ne prate fubal, a bogami i nekoliko partizanovaca koji sada navijaju za Crvenu zvezdu. Tako da to je jedan mali Lazin lični uspeh“, objašnjava ona.

Njegova priča čula se do KK Crvena zvezda koji su poslali Lazi sezonsku kartu i to ekskluzivno mesto pored samog terena.

Opširnije na N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare