Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Lav Pajkić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mladi lav SNS Lav Pajkić na svom Instagram nalogu podelio je poziv redakcije Danasa mladima da se prijave u njihovu školu novinarstva, ilustrujući fotografijom iz filma Dara iz Jasenovca na kojoj su ustaše. Ispod su označene redakcije Danasa, N1 i Nove, uz propratni tekst „Stavovi kolumnista Danasa po pitanju zabrane našem predsedniku da poseti Jasenovac motivisali su me da polaznicima njihove škole oslikam kako će izgledati jedno prosečno predavanje…“. NUNS poziva Pajtića na izvinjenje pomenutim redakcijama.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas narodnog poslanika sa liste Srpske napredne stranke (SNS) Lava Pajkića da se izvini zbog zloupotrebe i relativizacije stradanja srpskog naroda, kao i poredjenja novinara i medija sa ubicama, nakon što je Danas, N1 i Nova.rs uporedio sa vodjama logora u Jasenovcu.“Opravdanje za njegov postupak može biti jedino činjenica da nije bio svestan težine iznetog poredjenja. Zato ga savetujemo da se ubuduće edukuje pre nego što upotrebi slične termine u svojim obraćanjima“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Ocenili su da je taj slučaj „još jedan očigledan primer na kome se može videti da napadi, etiketiranje i širenje mržnje prema nezavisnim novinarima dolazi, pre svega od strane vladajućih struktura u državi“.

„Cilj tih nastupa nije ništa drugo do širenje tenzija i produbljivanja podela u celokupnom društvu, kako bi se zamaskirali egzistencijalni problemi gradjana“, dodaje se u saopštenju.

NUNS je pozvao sve državne funkcionere da prestanu da stigmatizuju novinare kada iznose činjenice o njihovom radu i da konstruktivnu kritiku shvate na pravi način i iskoriste je u svrhu poboljšanja sopstvenog rada koje mora biti u javnom interesu svih gadjana Srbije.

Povod za poredjenje redakcija i novinara tih medijskih kuća sa ustašama bile su, objašnjava NUNS, kolumne posvećene temi Jasenovca.

Bonus video: Selaković: Grlić izneo neistine, Zagreb da ne drži lekcije o iskrenosti


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare