Foto:Privatna arhiva

"Kad nas je u sobi dočekao metalni ležaj kao vojnički, a namenjen je deci, pala nam je roletna - otprilike ovako počinje priča srpske porodice Lalić iz Beograda kada je otišla na letovanje u Grčku krajem ovog juna.

I zaista, kada na internetu pogledate fotografije hotela Porto Rio u Patri, sve deluje u skladu sa onim što je obećano ugovorom.

A obećano je da će porodica sa dvoje dece od četiri i šest godina dobiti smeštaj od četiri zvezdice i da će sve to biti plaćeno 1.700 evra. Ako vam se na prvu loptu to čini kao mnogo, imajte na umu da je cena snižena za 1.200 evra jer je sve plaćeno mesecima unapred, te da je puna cena aranžmana 2.900 evra.

Ruka ruci pružena je februara ove godine kada je stavljen i paraf na papir za aranžman od 24. juna do 4. jula, jer je tada bila reč o „first minute“ ponudi.

Ništa nije ni slutilo da će četiri meseca kasnije doći do bilo kakvih neprilika. Za dogovorenu i plaćenu sumu ne bi ni trebalo tako nešto da se desi.

Marko Lalić, koji je sa poznatom agencijom sklapao ugovor, kaže za Nova.rs da je ovakvu, „ol inkluziv“ ponudu tražio zbog pozitivnog iskustva s Peloponeza od prošle godine. I tada je reč bila o hotelu, samo što je aranžman bio nešto povoljniji, a uslovi daleko bliži onome što je unapred ugovoreno.

Dvadeset dana pre početka letovanja i dalje je sve bilo po protokolu kada je vaučer iz turističke agencije stigao porodici. Ostalo je da se napuni rezervoar i spremi novac za trošak i sve je bilo spremno za polazak.

Međutim, onda kreću problemi. Tek po dolasku u Grčku, Laliće su sa recepcije hotela obavestili da će biti smešteni u pomoćnom objektu. U tom trenutku su već prevalili poduži put do Patre sopstvenim prevozom, pošto se na aranžman doplaćivalo još nekoliko stotina evra da bi se i on organizovao.

Foto:Privatna arhiva

Ubrzo će postati svesni da od četiri zvezdice obećane ugovorom sa agencijom, mogu da se oproste u startu, je je reč o dodatnom delu kompleksa odmarališta.

Ono se sastoji od glavnog objekta u kom su hotel, restoran i bazen, dela nazvanog Rio selo, u kom su bungalovi i iza njih se nalazi spomenuti pomoćni hotel.

Na prvi, ali i na svaki drugi pogled bilo je jasno da to nije ono što je plaćeno relativno velikom sumom, naročito ako se uzme u obzir uzrast dece. Umesto hotela od četiri zvezdice, Lalići su dobili klasičan smeštaj kao u grčkim vilama.

Foto:Privatna arhiva

Umesto francuskog kreveta sačekala su ih dva ležaja za samce, spojena tako da „glume Francuza“, a umesto dodatnih kreveta za decu, bio je namešten jedan, metalni, na rasklapanje sa dušekom preko.

Za drugi su im na licu mesta tražili doplatu od čak 500 evra.

Na zidovima popucala boja, paučina sa plafona i stolarija iz prošlog veka koju su pojedli i vreme i voda, pa se uhvatila crna skrama po pojedinim ćoškovima, takođe su bili deo smeštaja u vrednosti od skoro 200.000 dinara.

Foto:Privatna arhiva

Problemi su tu tek počeli, a srpska porodica se požalila na recepciji.

„Nakon primedbe recepciji, upućeni smo na agenciju, odnosno njihovog predstavnika“, kaže Marko za Novu.

Ni ti razgovori nisu urodili plodom, pa je sve podsećalo na neku vrstu „vrteške“ i selidbe odgovornosti. Jedino turisti nisu preseljeni u uslove koje su dobrano platili četiri meseca ranije.

Foto:Privatna arhiva

Premda ostale stvari poput restorana i plaže nisu bili loši, hrana je takođe bila u redu, ono osnovno, smeštaj, bio je daleko od reklamirane i plaćene četiri zvezdice.

A pošto je reč o hotelu, skuplja je i boravišna taksa i porez od 70 evra, koji bi bio manji da se plaćao smeštaj kao za smeštajne kapacitete vila.

Posle svega su potrošeni i vreme i novac, a porodica smatra da je oštećena.

„Oni (agencija prim. aut) su rekli da nisu znali ništa o navedenom smeštaju prilikom prvog razgovora, da bi tokom drugog promenili priču i rekli da dete do šest godina, spava sa roditeljima“, rezignirano konstatuje Lalić, tvrdeći i da im je nakon toga obećano da će ih kontaktirati čovek po imenu Zoran i da će se sve srediti.

„Od toga, naravno, nije bilo ništa. Zvali smo ih još dva puta i rečeno je da su pisali hotelu, te da je kolega već trebalo da nas kontaktira“, dodaje razočarani srpski turista.

„Prilikom ponovnog razgovora sa recepcijom, rekli su da ih niko nije kontaktirao, niti im uputio zvanični mejl“.

Tako je ping-pong loptica prebacivanja krivice s hotela na agenciju i obratno letela između Srbije i Grčke nekoliko dana, porodici smeštaj nije promenjen, Lalići su se na kraju vratili u Srbiju, a novac je otišao u nepovrat.

„U međuvremenu smo pričali sa nekim Makedoncima i Makedonci kažu: ‘Da, nama je javljeno nedelju dana pred polazak i ponudili su nam četiri različita smeštaja, da biramo gde ćemo otići. A ovi naši se i ne javljaju. Zvao sam ih četiri puta, poslat je mejl, prepiska kompletna sa predstavnikom, ma kakvi, ništa ne vredi“, ljutito je zaključio Marko Lalić. Agenciju smo kontaktirali u petak za komentar o čitavoj situaciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare