Rakoš, krdo krava, krave, presušio izvor vode, nema vode, suša
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Vlasnici konja i krava koje se nalaze na ispaši na Suvoj planini uputili su apel za pomoć, jer je presušio jedini izvor na toj planini Rakoš i oko 1.000 krava i konja je poslednja dva dana bez kapi vode.

„Životinje su veoma uznemirene i na izmaku snage. Jedna krava je sinoć uginula od žeđi. Pronašli su je kako leži pored izvora“, izjavio je Manojlović, čije se krave takođe nalaze na ispaši na Suvoj planini.

On je rekao da su vlasnici vozila u proteklih mesec dana vozili vodu do Rakoša kamionom cisternom koju im je dala Direkcija za izgradnju Gadžinog Hana, ali se taj kamion popravio i ne mogu da ga poprave jer je veoma star.

Rakoš, krdo krava, krave, presušio izvor vode, nema vode, suša
Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Pokušavali smo proteklih dana da nađemo pomoć, zvali opštine u ovom kraju, ali niko nam za sada ne pomaže. Zaista smo očajni, ne znamo kako da pomognemo krdu, a moramo što pre. Uginuće životinje bez vode po ovoj paklenoj vrućini“, istakao je Manojlović.

Rakoš je i proteklih leta presušivao, ali su stočarima priskakali u pomoć opština Gadžin Han i Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede je pre tri godine plaćalo Vojsci Srbije prevoz vode cisternama i sve dok kiša nije pala dnevno su cisternama šest do 10 puta dovozili po 3.500 litara vode.

Te godine najavljeno je da će Ministarstvo poljoprivrede pomoći stočarima da apliciraju za državnu pomoć za kopanje bunara na Rakošu, čime bi problem bio trajno rešen, ali ništa od toga nije bilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare