Foto: Aleksandra Petrović

Udruženje privatnih predškolskih ustanova iz Kragujevca upozorava da će zbog odluke Gradske uprave da suspenduje sufinansiranje boravka dece u privatnim vrtićima, čiji roditelji ne mogu da obezbede obe potvrde o radnom angažovanju, teret tog plaćanja pasti na same roditelje, iako ne dovode decu u vrtić. Na to je odgovorio gradonačelnik Radomir Nikolić optužbom da iza Udruženja stoji politika i da grad nije u obavezi da plaća za decu koja ne dolaze u vrtić.

Priča o subvencionisanom boravku dece u privatnim vrtićima u Kragujevcu, prešla je na politički teren, jer prema tvrdnjama gradonačelnika, iza Udruženja stoje članovi koji su bliski jednoj opozicionoj političkoj organizaciji.
On je u specijalnoj emisiji lokalne Televizije Kragujevac izjavio da grad ima ugovore sa roditeljima koji podrazumevaju subvencionisanje 80 odsto od ekonomske cene. On je naveo da kada deca ne idu u vrtić, grad praktično nema šta da finansira i da bi trošak za decu koja ne dolaze, trebalo da pokriju privatni vrtići. On je objasnio da grad ne može da dâ novac, jer za to, kako je naveo „nema zakonskog osnova“.

Da podsetio, reč je o plaćanju za period od  11. maja, kada je deo dece počeo da ide u vrtić, a deo još ostaje kod kuće jer njihovi roditelji nisu dostavili potvrde da su oba roditelja radno angažovana.

„Mi svakako ne finansiramo ni kada su državni praznici, ni kada je Nova godina, ni kada su neradni dani. Ovde nema finansiranja zato što je proglašena epidemija, dete ne ide na čuvanje nigde. To je rizik sa kojim se sreće kompletna privreda, pa samim tim i vrtići. Oni za razliku od državnih, mogu da koriste mere pomoći koje je propisala Vlada i oni te mere već koriste. To je neplaćanje poreza na zarade za ova tri meseca od prvog aprila do kraja juna, što se odražava i na budžet grada, jer 77 odsto tih davanja odlazi u lokalni budžet“ rekao je Nikolić.

Foto: Video/Nova.rs

Dodao je da grad nema osnivačka prava nad privatnim vrtićima i da teret poslovanja u epidemiološkim uslovima treba da podnesu sami vlasnici.

Nikolić smatra da je politika u pozadini cele priče u vezi sa subvencionisanjem boravka dece u privatnim vrtićima.

„Postoje dva razloga za čitav taj bunt. Jedan je politički, tim pre što u njihovom Udruženju postoje ljudi koji su vezani za jednu opozicionu političku organizaciju i oni žele da iskoriste priliku da u izbornoj kampanji malo udare neki šamar vlasti, pa izvrću istinu, iako znaju da sam u pravu, a drugi razlog je da se uzmu pare od roditelja“, naveo je Nikolić.

„Grad sa roditeljima koji ne dovode decu u vrtić nema ništa, to je sad odnos između vrtića i roditelja. Oni će sada da pričaju kako grad ne da pare, kako oni ne mogu da prežive, kako ne mogu da kupe maske i dezinfekciona sredstva i da obezbede plate zaposlenima. Onda će zbog toga roditeljima umesto tri ili pet hiljada, ovog meseca da naplate 10 ili 15.000 dinara“, zaključio je Nikolić.

Privatni vrtići – primamo samo decu sa obe potvrde

U Udruženju privatnih vrtića za naš portal kažu, da politika nema nikakve veze sa njihovom odlukom da izađu u javnost i zatraže pomoć države kako bi se finansiranje dece vratilo na stanje pre proglašenja epidemije.

U privatnim predškolskim ustanovama podsećaju da roditelji imaju potpisane ugovore sa gradom, na osnovu kojih se iz gradskog budžeta finansira 80 odsto ekonomske cene za boravak u privatnim obdaništima, kao i 50 odsto od tog subvencionisanog iznosa za takozvane „nedolazeće“ dane. Vlasnici privatnih vrtića za Nova.rs kažu da su u potpunosti saglasni sa odlukom o prekidu sufinansiranja tokom vanrednog stanja, ali smatraju da bi sada posle ukidanja, grad trebalo da vrati ugovore na „staro“.

Oni navode da je Kragujevac jedini grad u Srbiji koji nije vratio sistem naplate na onaj pre vanrednog stanja.  Dodaju da je njihov cilj bio da sačuvaju roditelje od dodatnog troška.

„Mi imamo mnogo poziva roditelja koji imaju potrebu da dovode decu, a nemaju obe potvrde. Ima roditelja koji rade, ali nisu formalno prijavljeni, imamo čak i jedan primer trudnice koja je u bolnici na održavanju trudnoće, a tata mora na posao, javljaju nam se i oni koji rade od kuće, mnogo je takvih primera koji ne ispunjavaju uslove za subvencionisani boravak“, navode u jednom privatnom vrtiću.

Prvog dana rada posle vanrednog stanja, kako dodaju, u  taj vrtić je došlo tek nešto više od 20 dece.

U privatne vrtiće u Kragujevcu, upisano je oko 2.000 dece, a u Udruženju navode da od tog broja samo 20 odsto ispunjava trenutni uslov preporučen od Kriznog štaba da u vrtiće mogu samo deca čija su oba roditelja radno angažovana.

Ekonomska cena za boravak u privatnim vrtićima je 19.000 dinara, a od tog iznosa, roditelji na mesečnom nivou, plaćaju 5.278 dinara.
U Udruženju kažu da ih iz Gradske uprave niko nije pozvao na zvaničan sastanak i razgovor u vezi sa celom situacijom i da se iz medija informišu o stavovima gradske vlasti povodom svega što se trenutno dešava.

Reagovale i stranke
Odluku gradske vlasti da ukine subvencionisani boravak dece čija oba roditelja ne mogu da dostave potvrde o radnom angažovanju, kritikovali su Stranka Slobode i Pravde u Kragujevcu i stranka Zajedno za Šumadiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare