Foto:Nova.rs

Beograđani su danas različito reagovali na širenje koronavirusa i dok su pojedini tržni centri bili bez kupaca, a rafovi u prodavnicama prazni, dotle su kafici bili krcati posetiocima.

Najava zabrane okupljanja na javnim mestima u okviru mera borbe protiv koronavirusa već su uticale na posećenost u tržnim centrima, ali ne i na izbegavanje kafića.

Nekolicina ljudi koje smo zatekli ispred tržnog centra, iskoristila je priliku, pošto nema gužve, da šopinguje s manjim rizikom, dok su kafići na Obilićevom vencu i Trgu republike bili krcati.

Istina, lepo vreme omogućilo je posetiocima da sede u baštama, na svežem vazduhu, gde su opet manje izloženi riziku nego u zatvorenom prostoru.

Iako su nadležni danas saopštili da nema potrebe da se prave zalihe hrane zbog koronavirusa, Beograđani su danas opustošili pojedine prodavnice poznatih trgovačkih lanaca.

Naime, građani su ipak počeli da prave zalihe, pa se tako u prodavnicama Idea i hipermarketima Tempa mogu  videti skoro prazne police sa osnovnim životnim namirnicama poput brašna, ulja, jaja, šećera, pirinča, testenina, raznih čajeva.

U Lily i DM drogerijama građani su najviše kupovali sredstva za higijenu, toaletni papir i sapune, dezifinfekciona sredstva za ruke, kao i vlažne maramice.

Predstavnici trgovinskih lanaca  ukazali su danas na sastanku sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem i predsednikom Privredne komore Srbije markom Čadežom da ne postoji potreba da potrošači stvaraju zalihe namirnica, jer se rad i snabdevanje odvijaju neometano, kao i da su svi njihovi kapaciteti adekvatno pripremljeni za potencijalnu povećanu tražnju za određenim grupama proizvoda.

Vlada Srbije donela je danas nove mere u cilju sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

U Srbiji je do sada potvrđeno 18 slučajeva zaraze koronavirusom.

 

pad svetske ekonomije pad svetske ekonomije