Predrag Kon Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da ga brine dolazak turista iz zemalja gde je transmisija virusa velika, kao i da se napisani protokoli ne poštuju. Delta varijanta ima sposobnost bržeg prenošenja i zbog toga je hitno potrebno ubrzati proces vakcinacije, naglašava Kon.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Taj dolazak turista iz tih zemalja kad je organizovan mora da prođe kroz određeni protokol, to znači da potpisuju izjave o tome da prihvataju karantin, da se posebnim transportom prebacuju do hotela, u hotelu su zaduženi da kontrolišu karantin u smislu da odmah jave nadležnom zavodu, institutu i sanitarnoj inspekciji da se ne poštuje, isto to važi i za MUP. Mi smo svedoci da to baš i ne funkcioniše, jer vidimo ljude na ulicama, prepoznatljivi su, to su Indijci“, rekao je Kon.

Podsećamo, sa više desetina hiljada novih slučajeva zaraze koronavirusom dnevno, Indijci su sprečeni da u neke zemlje putuju direktno.

Zato im je Srbija „odskočna“ destinacija – na zelenoj je karti država iz kojih je moguće putovati u pojedine zemlje, za razliku od njihove domovine.

BONUS VIDEO Gradovi domaćini OI

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram