Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Na pitanje "Južnih vesti" da se pojasni zbog čega je broj pacijenata u privremenim bolnicama u Nišu veći nego u privremenim bolnicama u Beogradu i Novom Sadu zajedno, dr Predrag Kon je podsetio da je tokom pandemije gripa razlika u smrtnosti bila "15:1 u zavisnosti od okruga" i da je reč o "kulturološkom pitanju, vezanom za ponašanje u situaciji kada neko ima respiratornu infekciju".

„Ovde se godinama stvara takvo mišljenje da je respiratorna infekcija nešto što prolazi bez problema. Ovo baš nije takva stvar, to je problem. Ovde na najmanje sumnje treba odmah reagovati i treba pozvati sve naše građane, pogotovo iz tog dela gde se, očigledno, ponašaju tako da ne shvataju ozbiljnost – da idu u kovid-ambulante, da se pregledaju, da se testiraju na vreme“, rekao je Kon.

Kon je naglasio da građani ne treba da razmišljaju o tome da će to proći, da je to „nešto bezveze što će prevazići na nogama“, ali je i napomenuo da u Beogradu ima najviše zaraženih, „bez obzira što je privid da je daleko veći pritisak za smeštaj na jugu Srbije“.

„Važno je na vreme da se otkrije, i važno je da se odmah meri koliko kiseonika ima u krvi i da li je plućna funkcija oštećena. Svaki takav, ako pravovremeno stigne na respirator, ima ozbiljnu šansu da preživi. Ako ne stigne na respirator, onda gotovo da nema šanse. To je ogromna razlika“, naglasio je Kon.

On je još jednom pozvao sve koji imaju tegobe i koji imaju povišenu temperaturu, osećaj kratkog daha, bilo kakvu težinu prilikom disanja, uporni kašalj, da idu u kovid-ambulante da im se izvadi krv i uradi rendgen pluća.