Predrag Kon Foto:Goran Srdanov/Nva.rs

Omikron BA.5, koji dominira u Srbiji, višestruko je zarazniji od svih dosadašnjih sojeva i podvarijanti korone jer jedna osoba može da inficira čak 15 do 20 ljudi. A morbili, koji su dosad bili najzaraznije oboljenje, primer su ekstremne zaraznost jer jedan može da inficira 17 njih. Pa u trenutnoj situaciji praktično na svaka tri meseca možemo se vakcinisati protiv korone. Međutim, to bi trebalo da prođe regulativu kod nas, kaže u intervjuu za Kurir epidemiolog prim. dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirus.

„Ne mislim da će bilo ko prihvatiti da se na svaka tri meseca imunizuje, pa čak ni ja. Ipak, kovid postaje daleko blaža bolest, daleko je realnije da se jednom godišnje obnavljaju busteri, ali ne za sve. Čekam petu dozu s novom podvarijantom omikrona, koja će stići na jesen. I vrlo je bitno da budemo pripravni i imamo vakcine, jer one ne padaju s neba“, rekao je Kon.

Govoreći o petoj dozi vakcine protiv kovida, Kon je naglasio da to nije Izrael još uvek nije uveo. Dodatno, Kon je istakao da je teško proceniti koliko je nova varijanta omikrona zarazna.

„Iz nedelje u nedelju vidimo samo ubrzavanje i ne samo što je više zaraženih nego se i virus i brže prenosi, uvećava se ta reprodukciona stopa. U naredne dve nedelje biće intenzivan porast broja zaraženih. Zaravnjenje će doći tek nakon usporavanja, pa ćemo još nekoliko nedelja imati jasno vidljiv porast. Ne sme biti iznenađenje ako uđemo u petocifrene brojeve, jer smo u turističkoj sezoni, naši ljudi odlaze u područja gde je ovakva situacija bila još pre nedelju dana“, podvlači on i dodaje:

„Suština je da uvek treba izbegavati zaražavanje, ne ići na velike skupove, i to pre svega hronični bolesnici i stariji od 65 godina. Ali to važi i za sve ako hoće da izbegnu zaražavanje. To je i obaveza svih nas. I treba se vakcinisati odgovarajućom dozom, jer su dosadašnji podaci potvrdili da se teške forme bolesti zbog kojih se hospitalizuje i smrt manje javljaju kod vakcinisanih. Efektivnost vakcine je i dalje oko 70 odsto, pogotovu za smrtni ishod“, naglasio je on.

Na pitanje novinara Kurira, da li je „odumro“ Krizni štab, Kon je odgovorio da je pitanje šta bi on i rešavao:

„Činjenica je da se krizni štab dugo nije sastajao, ali je pitanje i šta bi rešavao i šta bi mogao da donese u ovom trenutku. Lično smatram da treba upozoravati stanovništvo da su mere na snazi, pogotovu za zabrane poseta za zdravstvene i socijalne ustanove i maske u njima“, rekao je Kon.

Bonus video: Novi soj korone okupirao Srbiju – po čemu se omikron prepoznaje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare