Foto:shutterstock

Bliži se prvi septembar i povratak đaka u škoske klupe. Roditelje čija deca tek polaze u školu, između ostalog, brine i koliko novca moraju da izdvoje za opremanje svog prvaka.

Pohađanje nastave nemoguće je bez udžbenika, koji su ujedno i najskuplja stavka u pripremi za polazak u školu. Cena kompleta udžbenika za prvi razred zavisi od izdavača, odnosno izbora škole, ali u proseku iznosi oko 10.000 dinara, piše N1.

U pojedinim mestima u Srbiji udžbenici su, međutim, besplatni, odnosno nabavljaju se o trošku lokalnih samouprava.

PROČITAJTE JOŠ

Udžbenici su za prvake besplatni u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjanjaninu (gde dobijaju i torbe i školski pribor), Boru, Surdulici, Vladičinom Hanu, Kuli, Srbobranu (gde dobijaju i deo školskog pribora), Prokuplju, Opovu, Kladovu i Staroj Pazovi.

Kada su udžbenici obezbeđeni, u nečemu se moraju i nositi u školu. Najosnovniji školski ranac je u Beogradu moguće pronaći već za 800 dinara, ali ukoliko želite bar malo kvalitetniju školsku torbu, morate biti spremni da izdvojite najmanje 1.600 dinara koliko trenutno koštaju na akciji u pojedinim radnjama, piše N1.

Prosečna cena đačkog ranca je oko 4.000 dinara, a za najskuplje modele potrebno je izdvojiti više od 18.000 dinara.

Foto: Shutterstock

Pojedini lanci supermarketa uz rančeve nude i punu pernicu i torbu za patike, po ceni od 2.800 dinara.

Puna pernica (sa olovkama, bojicama, flomasterima, lenjirom, gumicom i rezačem) koštaće vas inače najmanje 300 dinara (u najskromnijoj varijanti), a u zavisnosti od sadržaja pernice, cene u pojedinim prodavnicama idu do čak 8.500 dinara.

Praznu pernicu moguće je pronaći za oko 200 dinara, ali ćete u tom slučaju morati detetu da obezbedite i olovke, penkalo, hemijske, gumice, bojice, flomastere, rezač, lenjir…

Najjeftiniji set sa 12 drvenih bojica moguće je pronaći za 165 dinara, dok najpovoljnija kutija sa 24 drvene bojice staje između 400 i 500 dinara. Komplet flomastera može se kupiti već za oko 300 dinara, dok se kutija sa 12 vodenih boja i četkicom može nabaviti za 250 dinara, piše N1.

Sveske se mogu naći već po ceni od 15 dinara za A5 i 30 dinara za A4 format, dok je cena najjeftinijeg bloka 5 za likovno oko 100 dinara.

Skolski pribor
Školski pribor Foto:Slavica Panić/Nova.rs

I to su samo osnovni troškovi koji ne uključuju, primera radi, kupovinu nove odeće ili obuće za vašeg prvaka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar