Loznica protest protiv iskopavanja litijuma Foto:S.S./ATAImages

Nevladina organizacija Arhiv javnih skupova saopštila je danas da je, prema proceni njihovog terenskog tima, na skupu protiv Rio Tinta u sredu u Loznici učestvovalo oko 2.000 ljudi.

Za taj protest nije određivana relativna veličina (u odnosu na broj lokalnog stanovništva) zato što značajan broj učesnika nije bio iz Loznice.

Procena se, kako se ističe, podudara sa situacijom na snimku iz drona koji je objavio Informer, a za koji se navodi da je snimljen 50 minuta posle početka protesta.

Na tom snimku je moguće izbrojati oko 1.900 ljudi, ali je objavljen uz tekst u kome je navedena procena Informera da je skupu prisustvovalo 680 ljudi, što ukazuje na to da niko u Informeru nije brojao ljude sa vlastitog materijala, već je proizvoljno naveden triput manji broj od onog koji svako može sam da utvrdi na objavljenom snimku, tvrdi Arhiv javnih skupova.

Slična situacija se, podseća se u saopštenju, dogodila s ovogodišnjim mitingom „Srpska te zove“, održanom 18. aprila u Banjaluci, za koji je MUP Republike Srpske izneo procenu o 50.000 učesnika, dok je na svojoj Fejsbuk strani objavio fotografiju koja jasno pokazuje da u maksimumu nije bilo više od 9.000 ljudi.

U oba slučaja očigledno je da autori procene nisu brojali sa vlastitih fotografija, iako su ih objavili tako da svi zainteresovani, uz malo strpljenja, mogu lako sami da dođu do tačnog podatka, konstatuje Arhiv javnih skupova.

BONUS VIDEO Loznica, protest protiv iskopavanja litijuma, prostorni plan nije usvojen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare